de franse vlag

John Selbachmuseum te Maaseik
(de ontvangstzaal)
vitrinekast Burcht van Sedan
Tin in de burcht van Sedan
Startpagina    Links

Gelukkig zijn wij niet de enige organisatie die zich bezig houdt met de studie van het oude (en ook wel eens nieuwe ) tin.
Hieronder kan je een aantal linken vinden naar niet commerciële websites over tin.

Zusterverenigingen:

• De Nederlandse TinVereniging is qua doel en werking erg gelijklopend als onze vereniging. Hun "sector" sluit perfect aan op deze die door ons wordt bestudeerd. Sinds jaren zijn er tussen beide verenigingen veelvuldige contacten en gezamelijke activiteiten.

• De Pewter Society uit Groot Brittanië is met zijn stichting in 1918 de oudste tinvereniging. Zij hebben dan ook met de jaren heel wat gegevens over "pewter" bijeengebracht. Het accent ligt vanzelfsprekend op Engelse tin-producten.

• Voorwerpen uit Amerika zal je niet zo vaak tegenkomen. Mocht dit toch het geval zijn kan je voor meer informatie terecht bij de Pewters Collectors' Club of America

Verzamelingen:

• Er zijn momenteel geen linken naar privé-verzamelingen

Musea en andere locaties in België waar nog oud tin tentoongesteld is en voor publiek toegankelijk:

• Hopital de La Rose in Lessines herbergt een colletie van medisch tin.

• Sint Baafs Kathedraal in Gent: in de krypte is een vitrinekast met Kerkelijk tin.

• Sint Bernardus-abdij van Bornem : hier is een klein museum met oa kerkelijk tin.

• La Maison Tournaisienne is het folkloremuseum van Doornik ondergebracht in een 17e eeuws pand waar een 150-tal tinnen voorwerpen te zien.

• MOU : in het stadsmuseum van Oudenaarde kan je twaalf laat middeleeuwse tinnen stadskannen gaan bewonderen.

• KMKG Brussel (Jubelparkmuseum) heeft een zaal met diverse vitrines tin.

• De Hofstadt is het stedelijk museum van Diest waar delen van het schepenservies tentoongesteld samen met een prachtige 17e eeuwse schotel met de afbeelding van Aelbrecht en Isabella.

• STA.M : in het vernieuwde stadsmuseum van Gent op de Bijlokesite wordt oa de Gentse laatmiddeleeuwse stadskan tentoongesteld is.

• Selbach museum : het museum in Maaseik is in het bezit van talrijke tinnen voorwerpen die deel uitmaken van de decoratie van de verschillende stijlkamers.

• Gasthuismuseum Geel : In de voormalige kloosterkeuken van het Gasthuis kan je een deel van de eigen tincollectie van het museum bewonderen.

• Sint Jans Godshuis : het stedelijk museum van Ieper stelt een ruime collectie Iepers tin ten toon.

Musea in het buitenland

Deze lijst is natuurlijk niet volledig.
Indien u nog plaatsen kent waar tinnen voorwerpen te zien zijn, vernemen wij het graag via secretariaat@vlaamsetinvereniging.be

Top van de pagina