de franse vlag


de engelse vlag
Startpagina rood pijltje Vragen rood pijltje Antwoorden

Het antwoord op uw vraag wordt op deze pagina geplaatst. Hou er rekening mee dat de antwoordtermijn afhankelijk is van het eventuele opzoekingswerk.

Wenst u een vraag te stellen ?     

Theepot
Maria Mulder
( 2014-12-26)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik heb een tinnen theepotje gemaakt door Eduard Hueck. Op de onderkant staan m.i. de volgende getallen: 27, 8 1/2 en 2 1/2. Kunt u mij vertellen wat deze getallen betekenen en wat de leeftijd van dit theepotje ca. is?
Antwoord : Dit theepotje is afkomstig uit Ludensheid (Duitsland) en gemaakt in de eerste helft van vorige eeuw. Het metaalverwerkend bedrijf Heuck werd al opgericht in 1814 en is nog steeds actief. In 1908 maakten zij theepotten, koffiepotten en ander in Brittania metal, een speciale legering van tin. Nu is het een bedrijf gespecialiseerd in aluminiumprofilen.
Inhoudsmaat
marghem
( 2014-12-19)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste Mevrouw, Meneer. Kunnen julie mijn vertellen over ouderdom, maker en afkomst van deze inhoudsmaat ? Zijn de letters in circkel ijkmerken ? Er zijn ook letters (B K) in driehoeken, drie serie van drie driehoeken. Wat betekent dat ? Bedankt Bedankt
Antwoord : Het maatje heeft het merk van de Brusselse tinnegieter Fransiscus De Leeuw. Hij was werkzaam in het midden van de 19e eeuw. De ronde merkjes zijn inderdaad ijkmerken en de driehoekige merkjes zijn de stempels van afkeuring van de inhoudsmaat.
Bord
jaap
( 2014-12-14)
Vergroot Vergroot
Vraag : Graag zou ik meer informatie over dit tinnen bord willen hebben. En de eventuele waarde.
Antwoord : Uw bordje is gemaakt door de tingieterij Foca uit Oosterbeek. Dit bedrijf was actief van 1948 tot omstreeks 1990. Waardebepalingen worden via deze site niet gedaan.
Kan
Ruiters
( 2014-12-09)
Vergroot Vergroot
Vraag : geachte heer, mevrouw deze kan fascineert me mateloos. Ze heeft in rij 5 stempels staan. De eerste lijken initialen; P.A. Onder deze rij van 5 staan in kruisvorm cijfer-/lettertekens in een oude schrijfvorm. De kan is met de hand gemaakt en heeft een met de hand aangebrachte gravure. Het oor is voorzien van 2 porseleinen ringetjes (tegen warmtegeleiding?). Wellicht kunt u mij meer over de herkomst en ouderdom vertellen? Bij voorbaat dank, R. Ruiters
Antwoord : Dit kannetje werd gemaakt in Sheffield (Engeland) door het bedrijf Philip Ashberry & sons. Zij waren actief van 1856 tot 1935. Het bedrijf werd dan overgenomen door Spear & Jackson.
Bord
Piet Kosterman
( 2014-12-08)
Vergroot Vergroot
Vraag : wie heeft het gemaakt en hoe oud is het?
Antwoord : Wij hebben het merk niet kunnen terugvinden. Hoogstwaarschijnlijk gaat het hier om een merk uit Duitstalig gebied. Het bord is vermoedelijk eind 19e eeuw of begin 20e eeuw.
Kandelaar 1
Piet Kosterman
( 2014-12-08)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij vertellen waar deze gemaakt is en hoe oud hij is?
Antwoord : De productieplaats van deze kandelaar is gewoon af te lezen op het merk. Hij werd gemaakt door de firma Kurz uit Tiel vermoedelijk na 1960.
Nicolas
drs. A.J. Laumen
( 2014-12-07)
Vraag : Kunt U mij zeggen in welke periode Nicolas Deschamps te Luik te Luik actief was. Was het een bekende tingieter ? Hopende op een antwoord tekent met vriendelijke groet , A.Laumen te Maastricht
Antwoord : Het atelier van de familie Dechamps uit Luik was inderdaad een bekende tingieter in de regio. De naam Nicolas Dechamps verwijst weliswaar niet naar een persoon maar naar een tinnegieters-famillie die werkzaam was vanaf ca 1758 tot het einde van de 19e eeuw. Gedurende deze periode werden dezelfde vormen en merken gebruikt. Dit atelier heeft een heel grote productie gehad.
Reliefbordje
Louis
( 2014-12-03)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik heb een tinnen muurbord met opgedrukte afbeelding van leeuw, vier sterren en het teken van de leeuw uit de dierenriem. (zie foto aub). Op de achterkant van de schotel staat een stempel met een figuurtje met een vleugel op de rug (engelenfiguur) in een cirkel van sterretje. Op de rand van de schotel staat 92% tin/étain 90%. Op het muurhaakje staat VMVE Tin/Etain 90% met de afbeelding van een leeuw erbij. Op de achterkant st 23 cm doorsnee, 2 cm diep, opdruk is ongeveer 1 cm. 550 gr. Zou u mij kunnen zeggen wat die VMVE betekent? En uit welke periode deze schotel kan dateren? Alvast bedankt en nog veel succes met uw vereniging.
Antwoord : Het merkje met het paardje en de initialen VMVE verwijzen naar het werkhuis van Veulemans Michel uit Glabbeek. Het huis Veulemans, gespecialiseerd in geschenken, huwelijkslijsten en tinproducten bestaat nog. De eigen kleine tingieterij werd gebruikt vanaf 1981 maar wordt nu nog zelden gebruikt.
Kandelaar
R. Muscus
( 2014-12-01)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik heb een kandelaartje uit de familie van mijn moeder en zou graag willen weten uit welke tijd het komt en evt. waar vandaan
Antwoord : Het engelmerkje met de initialen BIW zijn toegewezen aan de tinnegieter B.J. Weigman uit Zwolle. Hj was er werkzaam rond de jaren 1843.
Wapenschild
Frans
( 2014-11-25)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste Mensen Ik ben in bezit van een schotel gemaakt door Nicolas Dechamps .In het midden bevind zich een gedreven wapen schild Weet U misschien de betekenis van dit wapen schild ? Alvast vriendelijk bedankt Frans
Antwoord : Er bestaan oneindig veel wapenschilden. Een identificatie van dergelijk schild is dan ook bijzonder moeilijk en gebeurt ook slechts heel uitzonderlijk. Bovendien is daar dan dikwijls is een dosis geluk mee gemoeid. Wij kunnen u dus niet verder helpen.
Iepers gegraveerd bord
colin
( 2014-11-19)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik heb een bord in tin gekregen na het overlijden van mijn vader. Ik had hier graag wat meer uitleg over gehad.
Antwoord : De merken op dit bord zijn toegewezen aan de Ieperse tinnegieter Josephus Gillis de Witte. Hij was werkzaam als meester tinnegieter tot in 1729. Zijn weduwe zette de zaak nadien verder tot haar overlijden in 1748. Ook daarna zouden de merken nog gebruikt zijn tot in de derde kwart van de 18e eeuw. De overige initialen zijn deze van vroegere eigenaars van het bord. Op de voorzijde werd een gravering aangebracht. Momenteel loopt er nog tot 6 december een tentoonstelling over Iepers gegraveerd tin in de bibliotheek van de stad. De tentoonstelling is vrij toegankelijk en te bezoeken tijdens de openingsuren van de bibliotheek.
Inhoudsmaat
yvonne
( 2014-11-17)
Vergroot Vergroot
Vraag : uit het café van mijn opa kwam een complete serie tinnen maatbekers. Kunt u me vertellen waar ze vandaan komen en hoe oud ze zijn. Zit in dergelijke maatbekers ook lood verwerkt?
Antwoord : De maten werden in Nederland gemaakt maar meer kunnen wij over de herkomst helaas niet vertellen.De gekroonde x werd vroeger gebruikt als kwaliteitsmerk en geeft geen enkele informatie over de maker. Het is geen oude maat. Ze werd in de loop van vorige eeuw gemaakt, mogelijk om onderwijsdoeleinden. Volgens wetgevingen uit 1912 en 1930 diende de gebruikte legering minsten 90% tin te bevatten. Wat met de overige 10% dan gebeurde kunnen wij u niet vertellen maar lood maakte wel dikwijls deel uit van de legering.
Engelenkan
Kris Supply
( 2014-11-16)
Vergroot Vergroot
Vraag : Graag had ik geweten welke soort kan dit is, alsook de ouderdom, en wat de rode stipjes in het tin betekenen. In de gekroonde roos staan geen initialen. Dank.
Antwoord : Dit is een zogenaamde engelenkan. Dergelijke kannen werden destijds gemaakt in de driehoek gevormd door Luik, Aken en Maastricht. Alleen is dit geen authentiek exemplaar maar een namaak uit vorige eeuw. De rode stipjes zijn luchtbelletjes en onzuiverheden die zich in de vorm bevonden bij het gieten.
Leeuwarden
Fam Kempenaar
( 2014-11-11)
Vergroot Vergroot
Vraag : Graag zouden wij meer willen weten over de ouderdom en de herkomst van deze lepels ze zijn 17 cm lang
Antwoord : Dit zijn twee verschillende merken. Het ene is toegewezen aan Petrus Jacob Hempenius uit Leeuwarden. Hij nam in 1876 de zaak van de familie Hendrik Lubach over. Het bedrijf Hempenius stopte met zijn activiteiten in 1914. Het andere merk (lepel met scheurtje)is hoogstwaarschijnlijk een merk uit het atelier van Hendrik Lubach dat werkzaam was van begin 1800 tot de eerder vermelde overname in 1876. Voor alle zekerheid adviseren wij u ook eens contact te nemen met onze zustervereniging in Nederland (www.nederlandsetinvereniging.nl).
Vaas
Hans Holman
( 2014-11-06)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u me wellicht vertellen waar deze vandaan komt, periode vervaardigd en eventuele waarde. Bijgaand foto van de vaas en van het merkje op de bodem.
Antwoord : Het gaat hier om een voorwerp gemaakt door het bedrijf C. Kurz & Co uit Tiel (Nederland). Het was een metaalverwerkend bedrijf dat slechts vanaf 1935 ook tinnen voorwerpen produceerde. Het bedrijf ging in 1984 failliet. De merknaam van Kurz wordt nog gebruikt door de nakomelingen van de toenmalige overnemer. Waardebepalingen worden niet gedaan via deze site.
Antieke borden
Edith Smets
( 2014-11-06)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik ben in het bezit van twee tinnen borden van Daniël Huysmans 1771 en wil deze verkopen. Waar kan ik dan naar toe.
Antwoord : Slechts een van de borden is afkomstig van het atelier van Daniel Huysmans uit Antwerpen. Het tweede bord heeft merken afkomstig van tinnegieters uit twee verschillende steden, namelijk Diest en Leuven. Voor verkoop kan u zich het beste wenden tot een veilingshuis.
Merkjes
Jan spiers
( 2014-11-04)
Vergroot
Vraag : Beste, Ik heb wat maatbekers staan en had graag wat meer geweten over de merkjes die erop staan, kunnen jullie mij helpen?
Antwoord : Uw maatjes zijn gemaakt door de tingieterij Foca uit Oosterbeek. Dit bedrijf was actief van 1948 tot omstreeks 1990.
ZTI
Cools
( 2014-11-03)
Vergroot
Vraag : Goedendag, We hebben laatst dit leuke tinnen koffie servies kunnen kopen. Maar we kunnen er absoluut niets over vinden op het internet. Het enige dat we hebben gevonden is de fabrikant Zti. Maar verder geen idee wanneer het gemaakt is. Zouden jullie mogelijk iets meer weten. Bij voorbaat dank Fam. Cools
Antwoord : ZTI is de afkorting van Zeister Tin Idustrie. Het bedrijf is opgestart te Zeist (Nederland) in 1932 en werd in 1964 overgenomen door de firma Daalderop.
Foca
D. kok
( 2014-11-01)
Vergroot
Vraag : Geachte heer, mevrouw, Vandaag heb ik een tinnen peperstrooier gekocht en ik vroeg mij af of te achterhalen is hoe oud het stuk is. In de bijlage heb ik een foto toegevoegd. Groeten, D. Kok
Antwoord : Deze strooier is een product van de tingieterij Foca uit Oosterbeek. Dit bedrijf was actief van 1948 tot omstreeks 1990.
Deens merk
Lorquet Jean
( 2014-10-24)
Vergroot Vergroot
Vraag : Volgende tekst erbij: Weet u iets over de ouderdom van het potje en wat betekenen de cijfers 456 bij het merkteken "Jens"? Dank bij voorbaat
Antwoord : De foto van het merk is niet erg scherp. Het is ons niet duidelijk waar u het getal 456 leest. Het lijkt ons eerder 250 te zijn. Het gaat hier niet over Jens maar wel over Just. Dit zou een Deens merk zijn daterend uit de tweede of derde kwart van vorige eeuw.
Rotterdam
Mellissa
( 2014-10-20)
Vergroot
Vraag : Mij vader vraagt zich af wat voor merk dit is. Er lijkt iets in de trant van Deaux te staan. Hebben jullie een idee?
Antwoord : Het merkje dat u doorstuurde is een van de merken van de tinnegieter Johannes Daniel Druy. Deze man was werkzaam in Rotterdam vanaf ca 1791 tot 1829.
Lepel
p
( 2014-10-13)
Vergroot Vergroot
Vraag : beste dit kinderlepeltje heb ik ooit gevonden te lier uit het baggerslib van de kleine nete iemand vertelde mij dat het een kinderlepeltje is en dat het uit de 17e eeuw stamt er staat een roosmerkje op en de initialen die ik kan lezen zouden F.V.B of E.V.B ? mvg p.
Antwoord : Dit is geen kinderlepeltje maar een 17e eeuwse eetlepel. De foto van het roosmerk is niet scherp genoeg om de initialen te kunnen lezen. Zelfs indien dit het geval wel zou zijn is het uiterst moeilijk om een identificatie te doen op basis van een roosmerk dat niet vergezeld is van een stadsmerk of teken. Er waren namelijk meerdere tinnegieters in die periode die dezelfde initialen hadden.
Kardinaalschotel
gilson guy
( 2014-10-11)
Vergroot Vergroot
Vraag : zouden jullie mij kunnen helpen deze bord of plat te identificieren of dateren. hierbij fotos van de stempels of poincons. dank bij voorbat guy
Antwoord : Dit is een zogenaamde kardinaalschotel omdat de vorm verwijst naar het hoofddeksel van een kardinaal. De schotel hier is echter geen authentiek stuk maar een kopie gemaakt in de loop van vorige eeuw. De merken zijn fantasie merken die ons verder niet bekend zijn.
Gents bord
diederik
( 2014-10-08)
Vergroot Vergroot
Vraag : beste, Graag had ik geweten waar, wanneer en door wie dit bord werd gemaakt? Het betreft een bord met diameter van 375 mm met vooraan een ovaal embleem met sint joris op met daarnaast een naam die enkel aan de rechterkant van het embleem te lezen valt (er staat Rycke) met ernaast de datum 1750 op de achterzijde staan 2 stempels, 1 van een gekroonde roos met in de onderband van de kroon drie letters, de eerste is onleesbaar, de tweede is een VenD aan elkaar en als laatste een B. Het tweede merkt is een gezeten figuur met in zijn rechterhand een vaandel met leeuw erin en in zijn linkerhand een vlaggestok met vlag. De letters voor zover als ze leesbaar zijn, zijn F en dan opnieuw de VenD aan elkaar.
Antwoord : Het merkteken aan de voorzijde van het bord is een eigendomsmerk. Verder gaand op uw beschrijving (want dit is niet af te lezen op de foto) behoorde dit bord toe aan de Sint Joris schuttersgilde. Het bord werd gemaakt door de tinnegieter Frans van der Beken uit Gent. Hij werd meester tinnegieter in 1733 en overleed in 1791.
Naamse borden
Herman Meynen
( 2014-09-29)
Vergroot Vergroot
Vraag : Deze twee borden stonden in de weggeefkast op het werk van mijn vrouw. Ik zie bij de roos F & H en het ander merkteken kan ik lezen ...ournier & Hebr..... met een leeuwtje. Zijn deze antiek? Waar werden deze gemaakt? Bedankt.
Antwoord : Uw twee borden zijn inderdaad antiek borden. Zij werden gemaakt in het tinnegietersatelier van Fournier - Hebran uit Namen. Dit atelier was werkzaam van 1832 tot 1861.
Afgekeurde inhoudsmaat
haegeman
( 2014-09-25)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte, uit overlijden van mijn moeder heb ik nog dit kannetje gevonden(zie fotos). Ik zou graag de herkomst en de periode kennen Kan dit? Alvast bedankt Nadine Haegeman
Antwoord : Dit is een inhoudsmaatje. De juiste herkomst kan bepaald worden aan de hand van het gietersmerk dat vermoedelijk op de bodem van het maatje aangebracht is. De merktekens op het lichaam zijn de ijkmerken. Hieruit kunnen wij oa afleiden dat het maatje in gebruik was in 1851 en later. De maat werd nadien afgekeurd in Gent.
Reinzinn
Jennifer
( 2014-09-23)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik heb een beker van Reinzinn met 3 aparte kunst patronen. Mijn vraag is, hoe oud is het ongeveer
Antwoord : Dit is tin gemaakt voor de souvenier-handel in de loop van de tweede helft van vorige eeuw door de bekende metaalwaren fabrikant WMF uit Duitsland. Het bedrijf werd opgericht in 1853 en bestaat nog steeds.
Mechels bord
Tom Pelgrims
( 2014-09-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste kunnen jullie mij meer informatie verschaffen over deze tinnen schotel? Dank u.
Antwoord : Het roosmerk van deze schotel is dat van Joannes Baptista Van den Camp uit Mechelen. Deze tinnegieter was werkzaam van omstreeks 1804 tot 1820. Hij overleed in 1849.
Brittania Metal
Tom Pelgrims
( 2014-09-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunnen jullie mij vertellen of het hier gaat over tinnen of verzilverd kannetje. Informatie over ouderdom en maker is ook welkom. Dank u.
Antwoord : Deze theepot is gemaakt uit het zogenaamde Brittania Metal, een tinlegering dat vooral in Sheffield (Engeland) werd geproduceerd in de 19e eeuw. De maker is ons niet bekend.
Duinkerke
M. Ramge
( 2014-09-10)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste Meneer/Mevrouw, Ik heb al eerder deze vraag gesteld aan de Nederlandse Tin Vereniging die adviseerden om de vraag aan u te stellen. Ik ben een amateur verzamelaar van tin het meesten kan ik op internet wel terug vinden maar helaas niet alles van daar deze vragen en foto’s. Ik heb een maatkan met de naam Van Oosten Dunkerque (zie Foto’s) gekocht in Frankrijk op een rommelmarkt de verkoper heeft mij verteld dat deze kan een bodemvondst was. Is het te achterhalen uit welke periode deze maatkan komt en wie de tinnegieter was. M.v.g. Marc Ramge
Antwoord : Of dit een bodemvondst is of niet, is moeilijk te zien op de foto. Indien dit wel zo is, zal het maatje niet erg lang in de grond gestoken hebben. Deze inhoudsmaat werd gemaakt of verkocht door Vanoosten uit de Duinkerke, stad in Frans Vlaanderen. Het is niet met zekerheid geweten of Vanoosten een tinnegieter was of enkel een verkoper van oa tin-producten. In ieder geval was hij werkzaam in het midden van de 19e eeuw.
Engelenkan
Peter
( 2014-09-06)
Vergroot Vergroot
Vraag : kunt u deze tinnen engelenkan dateren ahv het merk? Hoogte 24cm, dubbelkakig scharnier, cherubijnenkopje op de duimrust, nattelap afdruk aan binnen zijde van de kan. In het Roosmerk staan bovenin de letters A en I
Antwoord : Dit type van kan werd gemaakt in de driehoek gevormd door de steden Luik, Maastricht en Aken. Het merk is ons niet bekend maar kan mogelijks verwijzen de initialen in het roosmerk naar Andre Jaspar uit Luik. In dat geval zou de kan dateren uit het einde van de achttiende eeuw.
Nederlandse strooier
schoenmakers
( 2014-08-31)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte Dame/Heer, Mij is verteld dat de suikerstrooier die ik gekocht had als zijnde nederlands tin toch belgisch tin zou zijn.ik kan helaas geen ifo vinden over de maker en/of het merk. Zou U mij kunnen helpen?
Antwoord : Hier is geen twijfel over: uw suikerstrooier is wel degelijk afkomstig uit Nederland. De strooier werd gemaakt in Zwolle door het bedrijf Kamphof. De oprichter van dit bedrijf was Hendrik Kamphof die werkzaam was van ca 1864 tot in 1923. Het bedrijf werd nadien verder gezet door Jacobus Arnoldus Kamphof tot in 1939. Dit merk werd tot in 1939 gebruikt. De foto is te wazig om te bepalen of het stuk in de eerste of tweede periode werd gemaakt. Alleen aan de hand van duidelijke foto's van het merk en het stuk is het mogelijk om de periode te bepalen.
Wapenschild
jo essers
( 2014-08-10)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, onlangs heb ik in Namen een oud tinnen bord kunnen kopen. Het bord is van philippe joseph rouvroy en gemaakt in 1750. Kunt u mij laten weten welk familiewapen erop staat? Alvast bedankt Jo Essers.
Antwoord : Er bestaan oneindig veel wapenschilden. Een identificatie van dergelijk schild is dan ook bijzonder moeilijk en gebeurt ook slechts heel uitzonderlijk. Bovendien is daar dan dikwijls is een dosis geluk mee gemoeid. Wij kunnen u dus niet verder helpen.
Mechels bord
A.Suylen
( 2014-08-04)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u iets vertellen over de ouderdom, maker en afkomst van dit bord? De diameter is 38 cm.
Antwoord : Uw bord is afkomstig uit Mechelen en werd gemaakt door de tinnegieter Johannes Josephus Boisacq. Deze Mechelse tinnegieter werd geboren in 1780 en overleed op 18 juni 1828. Zijn werkzame periode was vanaf 1809 (jaar waarin hij meester-tinnegieter werd).
Brusselse inhoudsmaat
raes
( 2014-08-03)
Vergroot Vergroot
Vraag : beste, graag had ik geweten hoe oud deze maatbeker is en de maker er van? er staat demi litre op en is van tin.op de onderzijde staat een stempel AB.dank bij voorbaat
Antwoord : Dit is een tinnen inhoudsmaat gemaakt in het atelier van de Brusselse tinnegieter Auguste Bartholome. Hij wordt vermeld vanaf 1832 en overleed in 1882. De tingieterij zou nadien door zijn weduwe en nakomelingen nog verder uitgebaat zijn tot in de eerste kwart van de 20e eeuw. De Griekse letters tegen de rand van het maatje zijn de ijkmerken.
Brusselse kan
Diederik
( 2014-07-25)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u me wat meer info geven over de maker en periode waarin deze kan gemaakt werd
Antwoord : Deze merken zijn toegeschreven aan de Brusselse tinnegieters Gustave Joseph Pierre en zijn zoon. De vader was werkzaam van ca 1857 tot 1875 en overleed in 1882. Zijn zoon zou nog doorgewerkt hebben tot op het einde van de eeuw.
Bodemvondst
Ben Heldoorn
( 2014-07-22)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte, Weet u waar en wanneer dit tinnen bordje gemaakt is? Bij voorbaat dank Met vriendelijke groet, Ben heldoorn
Antwoord : Dit is duidelijk een bodemvondst. Het stuk dateert vermoedelijk uit de 16e eeuw. De merken verwijzen naar de stad van herkomst en naar de tinnegieter die het goot. Helaas zijn deze merken ons niet bekend. Wij adviseren u eens ten rade te gaan bij onze Nederlandse collega's (www.nederlandsetinvereniging.nl).
Wijnpichet
p
( 2014-07-22)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste , ik heb hier een 19e eeuwse franse wijnpichet met op de voorzijde een glaszegel met daardoor een ijklood aande rechtse zijde van het ijklood staat een kroon met daaronder het cijfer 56 , aan de andere zijde een naar links kijkend hoofd met het cijfer 56 of 58 ? moeilijk te zien , kan u aan de hand van deze merkjes de datum bepalen wanneer deze pichet geijkt is , bedankt voor het opzoekwerk mvg .
Antwoord : Wij kunnen u helaas niet verder helpen. De foto's zijn te wazig om iets van de ijkmerken te kunnen zien. Voor verdere informatie ivm het ijkwezen in Frankrijk verwijzen wij u graag door naar de Franse vereniging "Association Metrique de France" (www.societe-metrique-de-france.com).
Schraubkanne
diederik
( 2014-07-20)
Vergroot Vergroot
Vraag : beste, Wat is de functie juist van deze kruik ? en kunt u afleiden uit het nogal versleten merkje waar of door wie deze is gemaakt, ze werd aangekocht te rijsel in noord frankrijk, maar dat wil natuurlijk niet veel zeggen. Wat ik van het merkje kan lezen zou bovenaan een kroontje zijn met een onduidelijk figuurtje eronder en de letters EST ? Mvg, Diederik
Antwoord : Dit is een zogenaamde "Schraubkanne" dat vooral in Duitstalig gebied werd geproduceerd. Het is een zeskantige kan dat dmv een schroefdeksel wordt afgesloten en diende om drank te bewaren. Je hebt exemplaren met of zonder schenktuit. Dit exemplaar is afkomstig uit Basel (Zwitserland). Het merk EST is dat van de tinnegieter Emanuel Streckeisen. Omdat de vader en de zoon dezelfde voornaam hadden en ook dezelfde merken gebruikten blijft de datering gespreid over twee generaties. De vader wordt vermeld vanaf 1765 en overleed in 1818. De zoon werd begraven in 1859.
Wijwatervaatje
Kemel Yvette
( 2014-07-15)
Vergroot
Vraag : Dit wijwatervaatje zou in Brugge vervaardigd zijn ca. 1800 door Ludovicus Joannes Van de Casteele, heeft u informatie over deze tin bewerker?
Antwoord : Dergelijke wijwatervaatjes vind men terug in gans Belgie. Een Ludovicus Joannes Van de Casteele uit Brugge is ons niet bekend. Wel was er een tinnegietersfamilie Van de Casteele die gedurende een honderdtal jaren actief was in Brugge. De jaartallen die vermeld zijn op de foto verwijzen naar Josephus Johannes die de werkplaats opstartte rond 1820. De tekst op de foto zegt uiteraard niets over de datering en de herkomst van dit stuk. Enkel de studie van het merkteken kan ons hier verder helpen.
Bordje
michael de munter
( 2014-07-06)
Vergroot Vergroot
Vraag : Graag had ik de oorsprong en tijd waar hij gemaakt is te weten gekomen. Hij is zeer zwaar en er staan 3 niet meer leesbare stempels op. Vdg michael
Antwoord : Als het bord zeer zwaar is hebben wij hier te maken met een legering waar het aandeel van lood vrij hoog is. Dit is al een aanwijzing dat het geen authentiek stuk is en dus ook niet zo oud is als het lijkt. Het werd gemaakt in de loop van vorige eeuw en op basis van de merken uit Duitstalig gebied.
Brusselse kom
wouter
( 2014-07-02)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, Ik heb hier een soort schaal van ongeveer 35 cm in diameter. Inscriptie is r pompe. Waarvoor diende deze, en hoe oud zou deze zijn?
Antwoord : De merken op uw bord zijn afkomstig van een Brussels atelier en behoorde toe aan de tinnegegieter Robert Jules Pompe. Hij was werkzaam van omstreeks 1903 tot 1963. Nadien baatte zijn schoonzoon Freddy Hertz Pompe de zaak verder uit tot in het begin van de jaren tachtig van vorige eeuw.
Tinnen kamerpot
wouter
( 2014-07-02)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, Ik vroeg mij af van welke periode deze pot zou dateren? Het merkteken is moeilijk leesbaar.
Antwoord : Het merk op deze kamerpot is te wazig om gelezen te worden. Tinnen kamerpotten werden gebruikt sinds het einde van de vijftiende eeuw. Dit exemplaar is wel een paar eeuwen jonger. De pot stamt uit de 19e eeuw.
Schraubkanne
andrea bruck
( 2014-07-01)
Vergroot Vergroot
Vraag : I have the following piece and I would like to know more about it
Antwoord : It concerns a flask or "Schraubkanne" from Germany. This piece originates from Ulm and was made by Georg Wihelm Werlin who was active at the end of the 17th and the beginning of the 18th century.
Schraubkanne
andrea bruck
( 2014-07-01)
Vergroot Vergroot
Vraag : I have the following piece but I cannot find any marks on it. I wanted to know if you could tell me something about it
Antwoord : Again, this is a so called "Schraubkanne", but without any marks we can not say much about the origin. It is possible that the mark was applied at the bottom along the inner side of the object.
Nurenberg
andrea bruck
( 2014-07-01)
Vergroot Vergroot
Vraag : I would like to know what is the meaning of the following marks.
Antwoord : The marks on this object clearly refer to Nurenberg in Germany ,but are not authentic. This piece certainly does not date from 1700, but is a copy that was made during the course of the past century.
Inhoudsmaat
wouter
( 2014-06-30)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, Is dit een begin 19e eeuwse beker? Op de onderkant staat er G ve Bruxelles tevens aan de zijkant: demi en dan: littre? grt
Antwoord : Dit inhoud maatje dateert niet uit het begin maar wel uit het einde van de 19e eeuw. Het werd gemaakt in het atelier van de Brusselse tinnegieter Gustave Joseph Pierre die dit merk gebruikte tussen 1876 en 1914.
Salzburg
andrea bruck
( 2014-06-30)
Vergroot Vergroot
Vraag : I would like to have some more info on the following piece. It has been in the family for a long time.
Antwoord : This is a German flagon. The mark that was applied to the handle is of Joseph Anton Greissing from Salzburg. He worked early 1700 and died in 1740.
Ijking
François Van der Jeught
( 2014-06-21)
Vergroot
Vraag : Mevrouw, Mijnheer, In familiebezit is een tinnen kapper (werd eertijds gebruikt in de buurtwinkel om erwten en bonen af te meten), met als inhoud 2 deciliter. Er is een merk aanwezig. Kan dit eventueel geïndentificeerd worden? Laat u iets weten? Met dank. Hoogachtend, François van der Jeught
Antwoord : U spreekt van een tinnen kapper maar eigenlijk is dit een gewone inhoudsmaat voor vloeistoffen. Het merk dat u doorstuurde is het ijkmerk en hieruit kan afgeleid worden dat het maatje de eerste maal werd geijkt in Brussel. De x verwijst naar het jaartal maar gezien dit verschillende keren werd gebruikt kan dit 1895, 1917 of 1933 zijn. Ijkmerken geven echter geen informatie over de maker van het stuk.
Afgekeurde inhoudsmaat
Piet Van Deun
( 2014-05-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte, Kan u bepalen welke ouderdom en herkomst deze tinnen maatbeker (Double Decilitre)heeft?
Antwoord : U maatbeker waarvan het handvat duidelijk beschadigd en misvormd is, werd gegoten in Brussel door de tinnegieter J.Fantoli. Hij was er werkzaam in de jaren 70 en 80 van de 19e eeuw. Voor zover wij kunnen waarnemen lijkt het maatje voor de eerst maal geijkt in 1885. Aan de merken op het lichaam van het maatje is tevens te zien dat het bij de laatste ijking werd afgekeurd.
Merktekens
Venverloo
( 2014-05-19)
Vergroot
Vraag : Wat betekenen de merktekens aan de onderkant van de bordrand? Zou dit een Belgisch fabricaat kunnen zijn?
Antwoord : Het merk met het kasteel verwijst naar het productiecentrum. Hier gaat het over de stad Hoei in de provincie Namen. Het roosmerk verwijst naar de kwaliteit van het gebruikte tin en de initialen LL zijn deze van de tinnegieter. Helaas is dit tot op heden een onbekende tinnegieter die meester werd in het ambacht in 1695. Wij hebben geen foto ontvangen van de schotel maar vermoeden dat het om een kardinaalschotel gaat.
Deksel aardewerk
Bosmans
( 2014-05-19)
Vergroot Vergroot
Vraag : beste kunt u aan de hand van de merktekens achterhalen hoe oud deze zou zijn? Mvg Floreke
Antwoord : De merken op dit deksel zijn deze van de tinnegieter Carl Friedrich Fischer uit de stad Gera in het oosten van Duitsland. Het is gedeeltelijk een sprekend merk omdat onder het paaslam een vis afgebeeld is. Carl Fischer wordt vermeld van 1725 tot 1742.
Theepot
Dechamps
( 2014-05-11)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste Ik heb onlangs deze theepot geërfd. Ik denk dat hij van tin is kan u mij hier meer over vertellen?
Antwoord : Deze theepot is gemaakt uit het zogenaamde Brittania Metal een tinlegering dat vooral in Sheffield werd geproduceerd. De firma Shaw and Fisher was actief van 1830 tot 1894.
Nederlands merk ?
Cees Bles
( 2014-04-22)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik heb een tinnenbord met een inscriptie, vermoedelijk van een van mijn voorouders, *1778-+1857 uit Angerlo. Kunt u aan de stempels zien of dit inderdaad een oud bord zou kunnen zijn, de stempels zijn nogal verweerd en afgesleten. Hartelijk dank Cees Bles
Antwoord : Wij hebben het merk helaas niet kunnen terugvinden maar vermoeden dat het uit Nederland afkomstig is. Het bord is mogelijk uit 19e eeuw of zelfs uit de 18e. Wij adviseren u om eens ten rade te gaan bij onze Nederlandse collega's op www.nederlandsetinvereniging.nl
Luik
h.werner
( 2014-04-19)
Vergroot Vergroot
Vraag : Wat is herkomst, datering van deze kan?
Antwoord : Dit is een product uit het atelier van de Luikse tinnegieter Nicolas Dechamps. Dit atelier heeft een heel grote productie gehad en was gedurende een paar generaties actief. De koffiekan dateert uit het midden van de 19e eeuw.
Ath
George Licher
( 2014-04-19)
Vergroot Vergroot
Vraag : Vraag: Blank tinnen bord (zand gegoten?) diameter 22cm Kunt u de tinmerken plaatsen? Dit lijkt een Madonna met kind met links de letters FC en op de andere zie je nog een S. Middelste bevat de letter w of vv, binnenin is niets meer over als er al iets gestaan had. Graag uw mening. Vriendelijke groet
Antwoord : De merken zijn deze van Fidele Corbier uit Ath. Hij werd geboren in 1801 en overleed in 1858. In het middenste merk lijkt de tekst opzettelijk verwijderd te zijn. Het is een naammerk met volgende tekst: "F. Corbier" met eronder "a Ath". Dit bord lijkt ons echter niet in een zandvorm gegoten te zijn.
Parfumflesje
Wim en Michèle
( 2014-04-14)
Vergroot Vergroot
Vraag : Wij liepen pas op een brocante tegen dit leuke flesje aan. We denken dat het een parfumflesje is. We hebben geen benul of dit flesje ook uit !817 is. De afmeting met dop is 90mm x 45mm. Op twee zijklanten staan de letters de letters RW. Is dit misschien een monogram? We zijn benieuwd of u er iets meer over weet te vertellen. Alvast bedankt en groet, Wim en Michèle
Antwoord : Voorwerpen waarop een percentage vermeld is, dateren altijd uit de tweede helft van vorige eeuw. Het potje is dus niet gemaakt in 1817 zoals het jaartal jaartal doet vermoeden. Gelijkaardige potjes met dezelfde merken werden in het verleden al behandeld in deze rubriek. Zie archief 2013-04-12.
Beker
Guy
( 2014-04-08)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kan u iets meer zeggen over de herkomst en ouderdom aub ?
Antwoord : Dit is een Engelse inhoudsmaat. Er zijn een drietal tinnegieters gekend met deze naam. Twee in London en een in Birmingham. Zij waren allen werkzaam in de eerste helft van de 19e eeuw. Vermoedelijk gaat het om de persoon uit Birmingham die werkzaam was tussen ca 1800 en 1840.
Fantasiemerken
S.L. Snelle
( 2014-04-07)
Vergroot Vergroot
Vraag : L.S., Deze schaal heeft in totaal 6 stempels. 2 van deze stempels zijn gelijk aan een stempel op een pint waarover Jacques van den Ostende u op 2010-12-08 een vraag stelde. U antwoordde destijds dat het waarschijnlijk een fantasiestempel was. Kunt u nu naar aanleiding van de overige 4 stempels misschien iets meer vertellen over deze pint en/of schaal? Bij voorbaat dank. Hoogachtend, S.L. Snelle
Antwoord : De bijkomende merken veranderen niets aan ons vroeger standpunt: dit zijn en blijven fantasiemerken. De foto van de schotel bevestigt dit trouwens. Het is geen antieke schotel maar een namaak.
Postainiers Hutois
Patricia Obèr
( 2014-03-23)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik heb dit plakkaat gekocht omdat ik m zo sierlijk vind. Nu ben ik heel benieuwd waar het vandaan komt/geschiednis daarvan
Antwoord : Deze plaat is een product van het tinnegietersbedrijf "Les Postainiers Hutois" uit Hoei. Het bedrijf werd opgestart in 1949 door Gaston Falais en is tot op heden nog altijd actief. De initialen GF onder het merk met de werkman verwijzen naar de oprichter. De initialen TF in het andere zijn ons niet bekend. In dit laatste merk staat tevens het jaartal 1950 vermeld tussen de torens.
Brussels tinmerk
b.
( 2014-03-19)
Vergroot
Vraag : Beste , deze zijn 2 merken van een antieke koffiepot weet u welke en de ouderdom , dank u mvg
Antwoord : De merken die u ons bezorgde zijn deze van de Brusselse tinnegieter Antonius Joannes Van Engelen. Hij werd geboren in 1834 in s'Hertogenbosch maar was werkzaam te Brussel tussen 1963 en 1898, het jaar van zijn overlijden.
Brandewijnkommetje
Arjen
( 2014-03-16)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik vond deze kom in de uiterwaarden van de rivier De Lek tijdens het zoeken met de metaaldetector. NA wat zoekwerk kwam ik uit op een brandewijnkom. Het tinmerk is een gekroonde roos en er naast staan de initialen I en C. Ik vroeg me af of het inderdaad een brandewijnkom is en of er aan de hand van het merk meer te vertellen is over de leeftijd (16e/17e eeuw) en specifieke tingieter.
Antwoord : Een roosmerk met de initialen IC hebben wij niet teruggevonden. De foto van het merkje is vrij onscherp en wij vragen ons af of de initialen niet eerder als I O moeten gelezen worden. In Nederlandse literatuur is namelijk een beschrijving terug te vinden die overeenkomt met het merkje op uw brandewijnkommetje: "gekroond roosje en aan weerszijden van het roosje de gietersinitialen I en O". Het is een merk uit Nederland en van een onbekende tinnegieter die mogelijk in de tweede helft van de 16e eeuw of in de 17e eeuw werkzaam was. Wij adviseren u om eens ten rade te gaan bij onze collega's van de Nederlandse Tinvereniging. Zij kunnen u misschien verder helpen (www.nederlandsetinvereniging.nl).
Bayreuth
Linda Jenkin
( 2014-03-13)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik heb deze tinnen bord ooit bij de grofvuil op straat gevonden en ik ben benieuwd hoe oud het is en waar het gemaakt is. Alvast bedankt.
Antwoord : De merken op uw bord zijn afkomstig van de tinnegieter Friedrich Wilhelm Grunewald die werkzaam was in Bayreuth (ten noorden van Nurnberg tegen de grens met Tsjechie. Hij nam in 1861 de werkplaats van zijn vader over en overleed 1886.
Schenkkan
Hans
( 2014-03-04)
Vergroot Vergroot
Vraag : Bijgaand tinnen kannetje is 16 cm hoog en niet gemerkt. Wat zou dit kunnen zijn? Oliekannetje?
Antwoord : Dit kannetje dateert uit vermoedelijk uit het midden of de tweede helft van de 19e eeuw. Of hier olie in bewaard werd kunnen wij niet bevestigen. Het kan evengoed een klein kannetje zijn om drank uit te schenken.
Banka tin
P.C.Konijn
( 2014-02-27)
Vergroot Vergroot
Vraag : Dit rookstel heb ik reeds lang in bezit van iemand die na de oorlog in indonesie als militair is geweest. Het tinwerk is met kleine puntjes gegraveerd en steeds lijkt er wel een vogel op te staan. Kunt U mij iets meer vertellen van dit rookstel
Antwoord : Het merk is ons niet bekend maar het product dateert van vorige eeuw. Banka-tin verwijst naar het Indonesisch eiland Banka, gelegen tussen Sumatra en Borneo, waar tinerst werd gedolven en verscheept naar Nederland.
Lepels
Mariska van der Velde
( 2014-02-24)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste lezer, Ik ben in het bezit van vier gelijke lepels met een gekroonde Tudorroos. Helaas lijkt het zo te zijn dat de roos niet toe te schrijven is aan een Nederlandse tingieter (Dubbe 2009). De lepels datering omstreeks 1800. Weet u wie de mogelijk tingieter kan zijn? Mogelijk Engels?
Antwoord : Net zoals onze collega's uit Nederland kunnen ook wij helaas geen naam van tinnegieter op dit roosmerk kleven.
Luikse verwijzing
marc kothuis
( 2014-02-13)
Vergroot Vergroot
Vraag : Sedert een aantal jaren ben ik in het bezit van een tinnen schaal. Zij komt uit een erfenis uit Zuid Limburg ( Nederland) . Volgens de Nederlandse TinVereniging moet ik mijn heil zoeken bij u. Dus bij deze. Het is een schaal die in de jaren 80 van de vorige eeuw al een restauratie heeft ondergaan. Er staat een jaartal van 1755 en een ander merkteken ( Engelse roos ? ). Er begint weer een beschadiging te ontstaan. Kunt u mij iets meer vertellen over deze schaal en waar zou ik deze het best kunnen laten restaureren? Mijn heel hartelijke dank. Met vriendelijke groet Marc Kothuis
Antwoord : Het merk met het jaartal is ons bekend en werd gebruikt in Luik door twee verschillende tinnegieters. Een met de initialen MG (verder onbekend) en de tweede met de initialen MI. Deze laatste zijn van Mathieu Joiris, meester tinnegieter in 1755 en overleden in 1794. Het roosmerk vormt echter een probleem omdat deze niet overeenkomt met de roosmerken die beide tinnegieters gebruikten. Ook de grafische kenmerken ervan stemmen niet overeen met de gekende Luikse merken uit die periode. Deze schaal zal wel al een behoorlijk aantal jaren oud zijn maar dateert niet uit de 18e eeuw. Het is een product daterend uit de eerste helft van vorige eeuw waarop oude merken werden aangebracht om het stuk meer authenticiteit te geven. Wij hebben helaas geen contacten met herstellers in Nederland.
Vennootschap
reekmans johan
( 2014-02-11)
Vergroot Vergroot
Vraag : van welke periode dateerd deze kan ? met volgende tekens tt&pv
Antwoord : Uw inhoudsmaat dient geplaatst te worden op het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Dit roosmerk is het merk van de Brusselse vennootschap Theophile Torschen en Pierre Vander Borght. De samenwerking werd opgestart in 1887 en duurde tot ca 1908.
Peltrato
Croonen Anny
( 2014-02-11)
Vergroot Vergroot
Vraag : Graag had ik wat meer uitleg gekregen van het merkteken op de potjes en de naam peltrato 95% wat dit wil zeggen en misschien ook een schatting van wat zo iets waard. mvg.
Antwoord : Het Italiaanse woord voor zuiver tin is "stagno". Tinnen voorwerpen bestaan echter nooit alleen uit zuiver tin. De percentageaanduiding geeft de hoeveelheid zuiver tin weer dat gebruikt werd in de legering waaruit het voorwerp gemaakt is. Voor deze legeringen zijn naar gelang hun samenstelling verschillende woorden in gebruik. Zo verwijzen in Itali de woorden "peltrato" en "peltro" naar specifieke legeringen. Deze voorwerpen dateren uit de tweede helft van vorige eeuw. Zoals u wellicht gelezen hebt op ons site worden er geen waardebepalingen gedaan.
Herkomst
Van der Mynsbrugge Germaine
( 2014-02-04)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik heb deze tinnen voorwerpen gevonden op de zolder van mijn ouders huis, kan U mij de ouderdom en afkomst laten weten aub, eventueel de waarde er van ? in de fruitschaal staat icp en in de andere stempel de afbeelding st michel . de schotels zijn gestempeld met st michel en een kroon ernaast. Alvast bedankt en groetjes
Antwoord : Het merk dat u doorstuurde is afkomstig van een Brussels atelier en behoorde toe aan de tinnegegieter Robert Jules Pompe. Hij was werkzaam van omstreeks 1903 tot ca 1964. Nadien baatte zijn schoonzoon de zaak verder uit tot in 1982. Over de andere merken kunnen wij bij gebrek aan foto's niets vertellen. Waardebepalingen worden niet gedaan via deze rubriek.
Viermerk
Jonas Slegers
( 2014-02-03)
Vergroot
Vraag : Geachte, Ik ben op zoek naar de vervaardiger van bovenstaand object, gelet op de gekroonde X bovenaan moet dit object uit Tongeren stammen... Kennen jullie het meesterteken IAVO of kunnen jullie mij een publicatie aanraden waar ik dit zou kunnen vinden? Alvast bedankt, Jonas Slegers (Kunsthistoricus)
Antwoord : Gekroonde x-en verwijzen niet naar een productieplaats maar is een kwaliteitsmerk. Dergelijke merken werden in Belgie en andere Europese landen gebruikt. De initialen in het viermerk zijn IAVG. Het viermerk is afkomstig van de tinnegieter J.A. Van Giessenn. Hij wordt ca 1775 vermeld in Heusden (Nederland).
Theepot
Herlinde
( 2014-01-25)
Vergroot Vergroot
Vraag : kan u mij iets meer vertellen over deze theepot met houten handvat?
Antwoord : Helaas hebben wij geen foto van de theepot zelf ontvangen en kunnen u er dus weinig over vertellen. Het engelmerkje zelf is ons niet bekend. Het woord "London" verwijst niet naar de Engelse stad als productiecentrum maar wel naar de herkomst van de grondstof gebruikt in de legering.
Percentage
Kevin leemans
( 2014-01-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : Is dit van enige waarde ik las als er een percentage of stond dat dit maar van vorige eeuw was,klopt? En hoeveel is de prijs van tin de kilogram
Antwoord : Het is juist dat voorwerpen waarop een percentage-vermelding op aangebracjt is sowieso dateert uit de vorige eeuw. Deze soepkom werd gemaakt in een atelier uit Tongeren. Waardebepalingen worden via deze rubriek niet gedaan.
In den Gouden Hond
dombree luc
( 2014-01-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : geachte kunt u mij meer vertellen over dit bord de naam in het midden is j de keghel boven stempel en er onder ook een stempel
Antwoord : Het is geen bord maar een dienblad waar, op de achterzijde, de merken van de tinnegieters-werkplaats van de familie De Keghel uit Gent geslagen zijn. Deze familie nam in 1829 een tinnegietersbedrijf over in de Korte Muntstraat en bleef deze uitbaten tot in 1917. De afbeelding van de hond verwijst naar de naam van het pand "in den Gouden Hond".
Den Haag
Annemie de Wit
( 2014-01-11)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u me iets meer vertellen over dit voorwerp?
Antwoord : Het viermerk van dit bord is afkomstig van de tingieterij Johannes Meeus uit Den Haag. Het bedrijf dat in 1775 opgestart werd door Johannes was een kleine tweehonderd jaar actief. In 1960 werd het bedrijf overgenomen. Deze merken dateren uit de laatste periode.
Leuvense kan
roger berckmoes
( 2014-01-04)
Vergroot Vergroot
Vraag : Graag uitleg over TRB JAC LOUVAIN
Antwoord : De kan werd gegoten in Leuven door de tinnegieter Joannes Baptista Henricus Vandeput. Hij was er werkzaam van 1850 tot 1892. De letters TRB en JAC werden later aangebracht, over de tinnegietersmerken, en zijn initialen van de vroegere eigenaar(s).
Franse kan
Jo
( 2014-01-04)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte, wellicht komt deze kan uit Nederland. Kunt u dat bevestigen? En is dateren eventueel mogelijk? Er zit onderaan een merkje op met een kroon en daaronder de initialen ITD. Alvast dank voor uw hulp
Antwoord : Neen wij kunnen en mogen dit niet bevestigen omdat de kan afkomstig is uit Frankrijk. Zowel het merkje als de vorm van de kan bevestigen dit. Het merkje wordt wel verkeerd gelezen. Het is namelijk een hamermerk, maw in het centrum is een hamer afgebeeld met daarrond en eronder de initialen van de tinnegieter I D C , een onbekende gieter die mogelijks werkzaam was in Normandi op het einde van de 18e eeuw of in het begin van de 19e eeuw.
Jan Steenkan
Rick postma
( 2014-01-03)
Vergroot Vergroot
Vraag : Wij hebben deze kan al heel lang in huis staan, en is al goed wat jaartjes oud volgens mij. We waren altijd al benieuwd wat de afkomst is van deze kan en of het ook inderdaad een oude tinnen wijnkan is. Alvast hartelijk bedankt voor uw antwoord!
Antwoord : De foto's zijn helaas niet erg scherp. Deze kan is een zogenaamde Jan Steenkan dat blijkbaar al een zekere ouderdom heeft maar is geen antiek exemplaar. Het is een kopie gebaseerd op de authentieke vormen uit de 17e en 18e eeuw. De merken zijn fantasiemerken uit de vorige eeuw en zijn ons niet bekend.
Copyright © 2014 - Vlaamse Tinvereniging Disclaimer
PhiProWeb