de franse vlag


de engelse vlag
Startpagina rood pijltje Vragen rood pijltje Antwoorden

Het antwoord op uw vraag wordt op deze pagina geplaatst. Hou er rekening mee dat de antwoordtermijn afhankelijk is van het eventuele opzoekingswerk.

Wenst u een vraag te stellen ?     

Droppelmina
Monique Walop
( 2013-12-28)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte heer / mevrouw, Wie kan meer vertellen over deze Vaas/ Kruik/ Kraantjeskan met als beide armen een adelaar met ring door de snavel, de dop kan eraf en in de dop staat het merkteken P A met een vrouw als afbeelding zie foto 2. Op het kraantje zit aan de voorzijde een afbeelding van een tulp lijkt het. De gehele kan met dop is bijna 40 cm lang en de omtrek is bijna 50 cm op het dikste punt. Wie kan er meer over vertellen deze vaas vertellen, ik denk dat het Duits is vanwege de adelaar, en waarvoor staat het merkteken P A en wie weet welk materiaal het zou kunnen zijn en wat het precies is en hoe oud deze kan ongeveer is. Ik ben zeer benieuwd. Met vriendelijke groet Monique
Antwoord : Het is inderdaad een zogenaamde kraantjeskan in tin. Bepaalde onderdelen zoals de twee ringen en het kraantje zijn uit messing. Dergelijke kannen worden in Duitstalig gebied Krannenkanne of (Urnen-)drŲppelmina genoemd. Dit exemplaar is vermoedelijk afkomstig uit het Bergische Land, een regio in Nordrhein-Westfalen. Het engelmerkje met de initialen P en A verwijzen naar de naam en de voornaam van de tinngieter. Wij hebben het merk helaas niet teruggevonden. De kan dateert uit de 19e eeuw.
Brusselse maatbeker
johan peirlinckx
( 2013-12-28)
Vergroot Vergroot
Vraag : geachte mr mv kunnen jullie mij vertellen van waar en van wanneer deze maatbeker zou kunnen zijn mvg
Antwoord : Deze maatbeker is afkomstig uit een Brussels atelier. Het monogram behoorde toe aan de tinnegegieter Robert Jules Pompe. Hij was werkzaam van omstreeks 1903 tot ca 1964. Nadien baatte zijn schoonzoon de zaak verder uit tot in 1982. De Griekse letters die u op papier schreef zijn de ijkmerken van het maatje.
Karaf
Kelly
( 2013-12-27)
Vergroot Vergroot
Vraag : Hallo, kan u mij meer vertellen over dit karaf? Is het tin of zilver ? Het witte op de foto is poets . Ik hoop dat de foto van de inscriptie duidelijk genoeg is Mvg kelly
Antwoord : Wij kunnen u helaas niet verder helpen. Voor zover wij kunnen zien op de foto lijkt het metaal ronde karaf geen tin te zijn.
Set
A.J. Schoenmaker
( 2013-12-26)
Vergroot Vergroot
Vraag : We hebben deze set van mijn moeder geŽrfd en willen graag weten waar deze set vandaan komt en of het misschien waarde heeft
Antwoord : Wij kunnen u helaas niet verder helpen. Deze set lijkt ons niet uit tin gemaakt te zijn maar uit een andere metaallegering.
Schaal
Hinke Brons
( 2013-12-23)
Vergroot Vergroot
Vraag : Graag wil ik weten wat deze merken betekenen. En of het echt is ;) Vriendelijke groet!
Antwoord : De merken zijn echt en verwijzen naar de maker van de schaal. Oud is dit stuk wel niet.Deze schaal is afkomstig van de gieterij Foca uit Oosterbeek die werkzaam was van 1948 tot omstreeks 1990.
Brugse merken
Marijn
( 2013-12-22)
Vergroot Vergroot
Vraag : Graag had ik geweten hoe oud deze schaal zou zijn? Vermoedelijk uit Brugge? in de 2e stempel staat in het midden een leeuwtje.
Antwoord : De schotel werd inderdaad voorzien van de merktekens van een 18e eeuwse Brugse tinnegieter. De kwaliteit van de foto met het merk is niet optimaal maar desondanks denken wij te mogen stellen dat het om Judocus Ryelandt gaat. Hij werd meester tinnegieter in 1742 en overleed in 1783.
Tinmerk
B.Heldoorn
( 2013-12-22)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte ...... is dit een tinmerk. Met vriendelijke groet, Ben
Antwoord : De resolutie van de foto is veel te laag om het merkteken goed te kunnen zien. Ondanks dit euvel moeten wij u een negatief antwoord geven, in die zin dat het zeker geen antiek merk is.
Stempel
Van Heurck Karel
( 2013-12-13)
Vergroot Vergroot
Vraag : Wat wil deze stempel op de kan zeggen
Antwoord : De stempel op de kan verwijst naar de fabrikant.Het merk is ons bekend maar is niet geÔdentificeerd. De vermelding van het percentage 92 verwijst naar de hoeveelheid tin dat werd gebruikt in de legering. Stukken waarop een percentage-vermelding aangebracht is, dateren altijd ten vroegste uit de tweede kwart van de 20e eeuw.
Kan
Frans
( 2013-12-10)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste Mensen Ik ben in bezit van drie gelijkende kannen De middelste is door U n dat is ook zo als een Luikse kan Van Andre Jaspar herkent De reechtse als waarschijnlijk een Nederlandse van een tot op heden onbekende meester Van de linkse een voor mij niet te achterhalen tin merk bijgevoegd.Hopelijk kunt U mij iets meer vertellen Alvast bedankt en groet Frans.
Antwoord : Wij kunnen u helaas niet verder helpen. Dit merkje is ons niet bekend.
Kanon
Theo
( 2013-12-07)
Vergroot Vergroot
Vraag : misschien kunt u me helpen met dit grotendeels tinnen cognac kanon, uit welke tijd kan het stammen en ik zoek er een reparateur voor. Mvgr Theo
Antwoord : Dit voorwerp is geen antiek voorwerp en dient volgens ons in eerste helft van vorige eeuw geplaatst te worden. Ivm een reparateur kunnen wij u helaas niet verder helpen.
Inhoudsmaatjes
jan paul
( 2013-12-07)
Vergroot Vergroot
Vraag : beste,kunt u mij laten weten of de maker van deze maatjes bekend is bij u? en of dit antieke maatjes zijn .Een van de exemplaren heeft 2 letters in de bodem gegraveerd,vriendelijke groeten jan Paul
Antwoord : Bij gebrek aan gietersmerken kunnen wij u niet exact zeggen door wie en waar deze inhoudsmaatjes gemaakt werden. Wat wij wel weten, aan de hand van de ijkmerken, is dat deze maatjes authentiek zijn, van Belgische herkomst en dateren van rond het midden van de 19e eeuw.
Geen foto's 2
gina luimes
( 2013-12-02)
Vraag : Onder op een tinnen kan staat een merkteken met een engeltje met daaromheen de letters I V M. Om het geheel staat een cirkel. Weet u van welke maker de initialen zijn en hoe oud de kan ongeveer is? En hoe lang dit keurmerk gebruikt is?
Antwoord : Zonder foto's kunnen wij u helaas niet verder helpen.
Kraantjeskan
Ria Hogenkamp
( 2013-11-30)
Vergroot Vergroot
Vraag : Zou u mij iets kunnen vertellen over deze kraantjespot,ik heb hem van iemand gekregen en ben benieuwd naar de geschiedenis
Antwoord : Dit merk is ons niet bekend. Aan de vermelding lijkt dit van een Italiaanse fabrikant te zijn. Hoe dan ook, dit is geen antiek voorwerp maar een kraantjeskan gemaakt in de loop van de tweede helft van vorige eeuw, weliswaar gebaseerd op de antieke modellen.
Brittania metal
E.L. van der Veen
( 2013-11-30)
Vergroot Vergroot
Vraag : Zou u de maker en ouderdom van deze schenkkan kunnen bepalen, heb deze kan van mijn moeder gekregen. bij voorbaat dank.E.L.van der Veen
Antwoord : Deze kan is gemaakt uit het zogenaamde Brittania Metal een tinlegering dat vooral in Sheffield (Engeland)werd geproduceerd. Het potje werd vermoedelijk gemaakt in de tweede helft van de 19e eeuw.
Geen foto's
Claeys Maurice
( 2013-11-29)
Vraag : ik bezit een tinnen schotel van 52 cm diameter en een rand van 7 cm. In de rand op de voorkant staan" S T ". de stempels zijn niet te ontcijferen. Kunt U er iets over zeggen met deze weinige gegvens.
Antwoord : Zonder foto's kunnen wij u helaas niet verder helpen.
Roosmerk
Frans
( 2013-11-29)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste Mensen Op Uw advies heb ik al wat lectuur over tin aangeschaft.Helaas kan ik van deze kan met roosmerk niets vinden . Zou U er mij misschien iets meer over kunnen vertellen. Bij voor baat dank Frans.
Antwoord : Wij kunnen u helaas niet verder helpen. Ook wij hebben dit merk nergens kunnen terugvinden.
Kan
Denise
( 2013-11-23)
Vergroot Vergroot
Vraag : Zou u mij iets meer kunnen vertellen over dit kannetje?
Antwoord : Dit kannetje is een kopie uit de tweede helft van vorige eeuw en gebaseerd op oude vormen. De merken op de bodem van de kan zijn fantasiemerken die ons niet bekend zijn.
Melkkannetje
Victorine
( 2013-11-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : Dit melkannetje heeft boven het merk ook de letters JM en daarna een soort kruis en dan een omgekeerde 7 of een omgekeerde S. De engel staat en heeft een veer in zijn rechterhand. In zijn linker hand hangt ook iets. Ik neem aan dat dit ik van Johannes Nicolaas Meeuws is. Kunt u me er nog iets meer over vertellen?
Antwoord : Onze collega's van de Nederlandse TinVereniging zullen u hier beter kunnen informeren. Hun contactgegevens kan u terugvinden op hun website "www.nederlandsetinvereniging.nl".
Parijs
rob van eekeren
( 2013-11-19)
Vergroot Vergroot
Vraag : is deze inslag u bekend? betreft set van 7 frans talige maatkannetjes (1 litre, demi litre, double decilitre, decilitre, double centilitre en centilitre. Het lijkt dat bij de grotere kannen de inslag aan onderkant is weggeschuurd en vervangen door "JR".
Antwoord : Het merk JR in een ovaal is dat van tinnegieter Roussel uit Parijs. Hij was werkzaam op het einde van de 19e eeuw.
Waterkan
Victorine
( 2013-11-18)
Vergroot Vergroot
Vraag : Jammer,dat u me niks kon vertellen over de beker. Misschien kunt u me wel wat vertellen over deze kan.
Antwoord : Deze waterkan is afkomstig uit 's-Gravenhage en werd gegoten in de ateliers van Johannes Nicolaas Meeuws die vermeld wordt in 1775. Het bedrijf is lang werkzaam gebleven en uiteindelijk in 1958 opgedoekt. Uw waterkan dateert vermoedelijk uit de derde of vierde kwart van de 19e eeuw.
Beker
Victorine
( 2013-11-15)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u meer vertellen over dit bekertje, het komt als ik het goed heb uit het ouderlijk huis van mijn Opa. Er zit een vaag merkje binnenin de kan, niks onderop.
Antwoord : Wij kunnen u helaas niet veel verder helpen. De foto's zijn niet zo scherp scherp en voor zover wij kunnen waarnemen is het engelmerkje ons niet bekend.
Recente merken
H. Eijssen
( 2013-11-14)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij aangeven van wie deze merken vandaan komen ?
Antwoord : Deze merken zijn ons niet onbekend. Het zijn merken uit de tweede helft van vorige eeuw die tot op heden niet werden geÔdentificeerd.
Onbekend
Danielle Koeman
( 2013-11-12)
Vergroot Vergroot
Vraag : Zou u mij aub kunnen vertellen van wanneer deze beker is? Ik heb hem van mijn schoonmoeder gekregen en heb geen idee hoe zij eraan is gekomen.
Antwoord : Deze beker werd gegoten ongeveer in het midden van vorige eeuw. Het merkje zelf is ons niet bekend.
Brugse borden
Rosseel Daniel
( 2013-11-11)
Vergroot Vergroot
Vraag : Goedemiddag, Ben in het bezit van 2 tinnen borden. Kunt u aan de hand van de merken er iets meer over vertellen. Alvast bedankt. Vriendelijke groeten
Antwoord : Uw tinnen borden dateren uit de tweede helft van de 18e eeuw en zijn afkomstig uit Brugge. Ze werden gegoten in de ateliers van Fransiscus D'Hollander, meester tinnegieter vanaf 1742. Hij overleed in 1800.
Brusselse kan
Rosseel Daniel
( 2013-11-11)
Vergroot Vergroot
Vraag : Goedemiddag, Ik ben in het bezit van een tinnen kan. Kunt u aan de hand van de merken iets meer erover vertellen. Alvast bedankt. Vriendelijke groeten
Antwoord : Uw kan werd gegoten door Van Engelen Antoine Joannes. Hij is geboren in 's Hertogenbosch in 1834 en wordt in 1856 in Brussel voor het eerst vermeld als tinnegieter. Hij bleef er werkzaam tot omstreeks 1886.
Vistafereel
Marja de Vries
( 2013-11-08)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij misschien vertellen of dit van echt tin is, het merkje is moelijk te lezen, er staat iets van berg reintin auflage
Antwoord : Hier kunnen wij u weinig over vertellen.Dit plaatje lijkt ons wel degelijk een tinnen plaatje te zijn.
Namaak
rebecca
( 2013-11-04)
Vergroot Vergroot
Vraag : Zijn dit echte of namaak ? De 2de foto is van de 2 grootste kannen
Antwoord : Dit zijn geen antieke kannen. Zij zijn gebaseerd op oude modellen en werden gegoten in de loop van de tweede helft van vorige eeuw.
Kandelaar
MJ Walters
( 2013-11-04)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik heb van mijn tante een kaarsen kandelaartje gekregen en een karafje met een tinnen voet. Weet u van welk jaar deze zijn en of het echt tin is. Ik hoef niet de waarde te weten , alleen of ik het zeker moet behouden of niet.
Antwoord : Dit merk is hetzelfde als deze op de karaf. Merken waarbij een percentage wordt vermeld dateren altijd ten vroegste uit de vorige eeuw. Wij vrezen dat u niet veel liefhebbers gaat vinden die in dergelijke recente voorwerpen geÔnteresseerd zijn.
Karaf
MJ Walters
( 2013-11-04)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik heb een karafje met een tinnen voet. Is deze oud of niet
Antwoord : De merken op deze karaf zijn ons niet bekend. Merken waarbij een percentage vermeld wordt dateren altijd ten vroegste uit de vorige eeuw.
Lepels
willeme guido
( 2013-11-03)
Vergroot
Vraag : Ik heb me nooit om tin interesse getoond.Echter door uw antwoorden te lezen besef ik ook dat er veel verloren gaat.Hier een paar lepels waarvan ik de herkomst niet kan inschatten
Antwoord : Zonder detailfoto's van eventuele merken is het voor ons onmogelijk om de herkomst van deze tinnen lepels te bepalen.
Schenkkan
willeme guido
( 2013-11-03)
Vergroot Vergroot
Vraag : Dit merkteken kan ik niet thuisbrengen,vermoedelijk frans
Antwoord : Ook wij kunnen dit merk niet thuisbrengen. De kan is geen antieke kan maar een namaak daterend uit de tweede helft van loop van vorige eeuw. Hoogstwaarschijnlijk gemaakt door een bedrijf in Parijs, gezien de vermelding in het merk.
Percentage
miep
( 2013-11-03)
Vergroot Vergroot
Vraag : beste ik heb een schaal geerft en wil graag weten waar vandaan en hoe oud mvg miep
Antwoord : De merken op deze soepterrine zijn ons niet bekend. Merken waarbij een percentage vermeld wordt dateren altijd ten vroegste uit de vorige eeuw.
Vazen
J. Ramakers
( 2013-10-28)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte Heer/Mevrouw, Zou U mij wat meer over deze met tin bedekte vazen kunnen vertellen. Ik vermoed dat ze Belgisch zijn. Ze lijken zwart maar zijn van donker rood glas gemaakt. bij voorbaat dank. Met vriendelijke groet Jan
Antwoord : Wij kunnen u hier helaas niet verder helpen.
Tin
m.kortlever
( 2013-10-25)
Vergroot Vergroot
Vraag : Is dit tin en hoe oud? Replica?
Antwoord : Wij kunnen op de foto niet goed waarnemen of het echt over tin gaat. In ieder geval is dit geen oud voorwerp.
Kopie antiek
Martin Hoornweg
( 2013-10-23)
Vergroot Vergroot
Vraag : Goedeavond, Ben in het bezit van een tinnen kannetje, met op het deksel een engelmerk. Kunt u aan de hand van het merk en de aanhechting van het scharnier zien of het om een antiek kannetje gaat. Ook bij de aanhechting van het handvat aan de binnenkant van de kan zitten tinresten. Hopelijk kunt u mij meer vertellen. Alvast bedankt. Vriendelijke groet, Martin
Antwoord : Deze kan is geen antieke kan, maar een kopie gebaseerd op antieke exemplaren. Het engelmerkje is dat van het bedrijf Roelen Tin B.V. uit Zeist en dat actief was vanaf de jaren vijftig van vorige eeuw.
Antwerpen
Martin Hoornweg
( 2013-10-23)
Vergroot Vergroot
Vraag : Goedemorgen, Kunt u deze onduidelijke merken thuisbrengen op de kan. Bij voorbaat dank. Groeten, Martin
Antwoord : Ja, dat kunnen wij. De merken zijn toegewezen aan Jacobus Hellaert. Hij werd meester tinnegieter in 1782 en wordt vermeld tot in 1794.
Engelenkan
Martin Hoornweg
( 2013-10-23)
Vergroot Vergroot
Vraag : Goedemorgen, De engelenkan op bijgaande foto`s, is dat een exemplaar uit omstreeks 1800, of kan hij ook van veel later datum zijn ? Er ontbreken namelijk tinmerken. Alvast bedankt voore informatie. Vriendelijke groet, Martin
Antwoord : Engelen kannen werde gemaakt in de driehoek Maastricht, Aken en Luik; Bij gebrek aan merken is het dus bijzonder moeilijk om deze toe te wijzen. wijzen. Dit exemplaar kan uit de eerste helft van de 19e eeuw dateren zou kunnen gegoten zijn in Luik. Honderd procent zijn wij daar echter niet zeker van.
Waardebepaling
peter van mullem
( 2013-10-23)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik heb een kandelaar ge erft van mijn oma. Ik vind het niet zo mooi en wil het graag verkopen. Weet iemand wat dit nu waard is? Weet iemand waar ik deze verzameling voor een marktconforme prijs kan slijten of moet ik het gewoon op marktplaats zetten?
Antwoord : Er worden via deze rubriek geen waardebepalingen gedaan.
Glasvoet
Annette Guffens
( 2013-10-22)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte heer/mevrouw, Ik heb glazen waar op de voet een keurmerk staat. Denk dat het tin is. Wellicht kunt u mij er wat meer over vertellen. Alvast dank
Antwoord : U mag gerust zijn: de voetjes van uw glazen zijn wel degelijk in tin. Het merkje is ons helaas niet bekend. In ieder geval is dit een product uit de loop van vorige eeuw.
Theepot
Manders
( 2013-10-22)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste Mensen Kunt U mij misschien iets meer vertellen over deze theepot ? Ik zag in de vorige vragen theepotten waar hij op lijkt Alvast bedankt voor de moeite.
Antwoord : Het merk is niet scherp genoeg om het goed te kunnen interpreteren. De theepot dateert uit de 19e eeuw.
Engelenkan
Adrie Faasse
( 2013-10-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : Wil graag van uw expertise gebruik maken. Vrijwel zeker een tweekakige kan gemaakt door N. Dechamps Luik. werkzaam vanaf 1758 niet duidelijk is tot halverwege de 19e eeuw of tot eind 19e eeuw. geeft misschien de engel met opgeheven zwaard meer aanduiding welke tijdsdatering mogelijk is?
Antwoord : Het roosmerk op deze zogenaamde engelenkan is afkomstig van het Luikse tinnegieters-atelier Nicolas Dechamps. De naam Nicolas Dechamps verwijst weliswaar niet naar ťťn persoon maar naar een tinnegieters-famillie die werkzaam was vanaf ca 1758 tot het einde van de 19e eeuw. Gedurende deze periode werden dezelfde vormen en merken gebruikt. Dit atelier heeft een heel grote productie gehad. Het engelmerkje, dat ons verder niet bekend is, heeft volgens ons niets met het atelier te maken en werd er later op aangebracht. Uw kan dateert uit de periode van na 1800.
tinnen
Martin Hoornweg
( 2013-10-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : Goedemiddag, Kunt u aan de hand van het merk, vertellen, wie, waar en wanneer dit bordje vervaardigd zou kunnen zijn. Alvast bedankt. Vriendelijke groet, Martin
Antwoord : Dit bordje is eveneens afkomstig uit Brussel en werd gegoten door de Jean Louis Peuty die werkzaam was in de eerste helft van de 19e eeuw.
Luikse kan
Martin Hoornweg
( 2013-10-21)
Vergroot
Vraag : Goedemiddag, Kunt u mij vertellen, of het hier om een Luikse kan gaat ? Wanneer werden die gemaakt ? Het merk is te onduidelijk om te sturen. Alvast bedankt. Vriendelijke groet, Martin
Antwoord : Dit type van kan werd inderdaad in Luik geproduceerd in de loop van de 19e eeuw. Er bestaat veel kans dat deze uit het atelier van Nicolas Dechamps afkomstig is. Om zekerheid te hebben moeten wij wel het merk kunnen zien. Zelfs onduidelijke merken laten ons toe om in sommige gevallen identi-ficaties te maken.
Theepotje
Martin Hoornweg
( 2013-10-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : Goedemiddag, Kunt u mij wat meer vertellen over dit theepotje. Het is niet gemerkt, alleen de tekst, Engels Bloctin. Alvast bedankt. Vriendelijke groet, Martin
Antwoord : De vermelding "Engels Bloctin" heeft enkel betrekking op de herkomst van de grondstof maar zegt niets over de plaats of periode van productie. Dit theepotje dateert vermoedelijk uit de eerste helft van de 19e eeuw. Er zijn theepotten bekend in Vlaanderen die, op een paar details na, dezelfde vorm en afwerking hebben.
Brusselse koffiekan
Martin Hoornweg
( 2013-10-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : Goedemiddag, Kunt u mij iets meer vertellen over deze koffiekan? Alvast bedankt. Vriendelijke groet, Martin
Antwoord : Deze koffiekan is afkomstig uit dezelfde werkplaats als deze van de theekan die een paar vragen eerder werd behandeld.
Antwerpse kantinnen
Martin Hoornweg
( 2013-10-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : Goedemiddag, Ben in het bezit van een tinnen kan. Kunt u aan de hand van de merken iets meer erover vertellen. Alvast bedankt. Vriendelijke groet, Martin
Antwoord : De merken op de onderzijde van het kannetje verwijzen duidelijk naar Antwerpen. Het zijn deze van de tinnegieter Jan Van Antwerpen die een erg toepasselijke naam had. Hij werd geboren in 1820 en zou overleden zijn in 1897.
Brusseles theepotje
Martin Hoornweg
( 2013-10-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : Goedemiddag, Kunt u mij wat meer vertellen over dit theepotje ? Alvast bedankt. Vriendelijke groet, Martin
Antwoord : Het theepotje dateert uit de tweede helft van de 19e eeuw en werd gegoten in de werkplaats van de tinnegieters Bartholomť. Deze gieters waren werkzaam van ca 1834 tot in het begin van de 20e eeuw.
Foto merk noodzakelijk
HGM Straatman
( 2013-10-21)
Vraag : Geachte heer/mevrouw, ik heb onlangs 2 tinnen bekers gekregen met het merk GTh (de Th staan in de G). Kunt u mij daar iets meer over vertellen? Bij voorbaat dank.
Antwoord : Zonder foto's van de merken kunnen wij u helaas niet verder helpen.
Brusselse inhoudsmaat
busselot
( 2013-10-19)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, Graag had ik tevens de ouderdom van deze tinnen maatbeker "demi litre" geweten.
Antwoord : Deze foto's zijn afkomstig van hetzelfde maatje dat besproken werd in vorige vraag.
Brussele inhoudsmaat
Busselot
( 2013-10-19)
Vergroot Vergroot
Vraag : Graag had ik de afkomst van deze tinnen maatbeker:"demi litre" geweten. Srempel is onduidelijk maar heb deze toch mee verzonden. Heeft een mooie patine. Dank bij voorbaat
Antwoord : De foto van het merk is inderdaad erg wazig en er kan amper een letter gelezen worden. Desondanks kunnen wij u bevestigen dat het hier om een inhoudsmaat gaat van de Brusselse tinnegieter J. Fantoli die werkzaam was vanaf omstreeks 1868 tot aan zijn overlijden in 1885. Het handvat is wel aardig vervormd .
Sheffield
frank
( 2013-10-16)
Vergroot Vergroot
Vraag : enig idee hoe oud deze kan is? mvg
Antwoord : Dit theepotje is gemaakt uit het zogenaamde Brittania Metal een tinlegering dat vooral in Sheffield werd geproduceerd. Het potje werd vermoedelijk gemaakt in de tweede helft van de 19e eeuw.
Kaartendoos
Jan van Raaij
( 2013-10-11)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u nagaan of het stempel op bijgaande foto komt van een bekende tinnenfabriek, cq maker?
Antwoord : Dit merk is ons niet bekend. Het dateert ergens uit het midden van vorige eeuw.
Brusselse tinnegieter
Jan Clarysse
( 2013-10-11)
Vergroot Vergroot
Vraag : graag had ik de afkomst en eventueel de leeftijd geweten van deze kan. Dank bij voorbaat
Antwoord : De merken op uw kan zijn deze van de Brusselse tinnegieters-familie Pierre. De merken kunnen van zowel de vader (Gustave Joseph) als de zoon (Gusqtave Joseph Marie) zijn gezien zij allebei dezelfde merken gebruikten. Deze tinnegieters waren werkzaam van omstreeks 1843 tot 1914.
Antwerpen
Vanloocke
( 2013-10-10)
Vergroot Vergroot
Vraag : beste, graag had ik zoveel mogelijk info gekregen over merken op een bordje.
Antwoord : De merken op het bordje zijn afkomstig uit Antwerpen en zijn deze van Cornelis Gobbaerts. Deze man werd meester in het ambacht in 1737. Hij wordt vermeld tot bij de opheffing van ambachten in 1794.
Dekeghel
Manders
( 2013-10-07)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste Mensen Kunt U me misschien iets meer over dit kannetje vertellen? Het Kannetje is 10cm tot bovenkant deksel
Antwoord : Dit kannetje is afkomstig uit het atelier van Dekeghel uit Gent. Deze tinnegietersfamilie was werkzaam van het einde van de 18e eeuw tot aan de eerste wereldoorlog. Dit merk situeert zich in het einde van de periode.
Tinnen potje
B D Honigh
( 2013-10-07)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste leden van de Vlaamse Tinvereniging, Deze tinnen pot kwam ik onlangs tegen in een tweedehands zaak in Martigny, Zwitserland. Hebben jullie enig idee van de ouderdom en de plaats van herkomst? De tinmerken zijn mij onbekend. Mvg., Benjamin
Antwoord : De merken op dit potje zijn ons niet bekend. Hoogst waarschijnlijk werd dit potje, vermoedelijk daterend uit de eerste helft van vorige eeuw, gebruikt in de keuken om bvb kruiden of ander klein gerief in op te bergen.
Kandelaar
Jespers Cor
( 2013-10-07)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik vraag me af "of" het tin is, en wat de stempel betekent.
Antwoord : Deze kandelaar is een tinnen kandelaar. Het recente merk is ons verder onbekend.
Merken
Bernhardine
( 2013-10-06)
Vergroot
Vraag : goedendag, Ik heb 6 tinnen bekers, met twee stempels, zie aangehechte foto. Weet u de herkomst. Met vriendelijke groet, Bernhardine
Antwoord : Wij kunnen u helaas niet verder helpen. Deze merken zijn ons niet bekend.
Tinnen kan
Esther Hendriksen
( 2013-10-05)
Vergroot Vergroot
Vraag : Hallo, Ik heb een tinnen kan in mijn bezit en vroeg me af of jullie mij meer kunnen vertellen over dit voorwerp? Alvast bedankt! Groet, Esther
Antwoord : Het merk op uw kan is ons niet bekend. De kan is geen antiek maar een namaak gemaakt in de loop van vorige eeuw.
Bedkruik
Esther Hendriksen
( 2013-10-05)
Vergroot Vergroot
Vraag : Hallo, Ik heb een tinnen kruik in mijn bezit en vroeg me af of jullie mij meer kunnen vertellen over dit voorwerp? Er staat een kroon in met een bloem, het nummer 391 en een soort van ronde stempel met stippen. Alvast bedankt! Groet, Esther
Antwoord : Het lijkt ons hier op een bedkruik te gaan. Het is ons niet goed duidelijk waar het gat dat op de tweede foto te zien zich bevindt. Het roosmerk en het andere merk (engelmerkje) zijn de merken van de fabrikant. Het nummer verwijst hoogstwaarschijnlijk naar de verkoopskatalogus van de producent. Het geheel lijkt te dateren uit de tweede helft van de 19e eeuw.
Fantasie bord
Arlette Gregoire
( 2013-10-04)
Vergroot Vergroot
Vraag : Weet de herkomst niet van dit bord, vindt ook geen stempel Kent u het wapenschild ?
Antwoord : Geen flauw idee vanwaar dit bord zou kunnen komen. Dit is geen echt wapenschild maar een fantasie-decoratie.
Schaaltje
Diana
( 2013-10-04)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte mevrouw/mijnheer, onlangs heb ik dit schaaltje gekocht op een rommelmarkt. Op internet is dit schaaltje te vinden als een kopie van een werk van Albert Mayer. De maten van het schaaltje dat ik heb gekocht zijn iets groter dan wordt aangegeven op internet. Gaat het hier om een duplicaat of is dit een origineel? Kunt u ook iets meer vertellen over Albert Mayer?
Antwoord : De originele stukken van Albert Mayer werden gemaakt bij het Duitse bedrijf WMF (WŁrttembergische Metallwarenfabrik) dat opgestart werd in 1880. Dit schaaltje is echter afkomstig uit de vennootschap Kurz Edeltin uit Zeist dat sinds 1987 de voortzetting is van het bedrijf Kurz & Cį uit Tiel. De ontwerper en designer Albert Mayer was directeur bij WMF van 1894 tot 1914.
Stempel
Ingrid
( 2013-10-03)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, Ik heb 5 bierkruikjes met een stempel die gelijkt op een engel. Welke betekenis heeft deze stempel ?
Antwoord : Stempels of merken op tinnen voorwerpen verwijzen naar de fabrikant. In vroeger tijden was het gebruik van deze merken erg gereglementeerd. Na de opheffing van de ambachten op het einde van de 18e eeuw verwaterden deze systemen en rond het begin van de 20e eeuw bleef daar nog weinig van over. Naast een aantal degelijke merken doken dan ook talrijke fantasiemerken op die wij niet kunnen thuisbrengen. Het merk op uw kannen is zo'n voorbeeld.
Kan
Peter
( 2013-10-03)
Vergroot Vergroot
Vraag : kunt u mij wat meer over dit kannetje vertellen? de Herkomst en evt datering? Kunt u de tingieter achterhalen? het kannetje is 18cm hoog en op de merkjes staan een gekroonde roos en een vrouwfiguur met zwaard en weegschaal, helaas geen letters. dank u
Antwoord : Wij kunnen u helaas niet verder helpen. Deze merken zijn ons niet bekend, maar mogelijks afkomstig uit Nederland. Wij adviseren u dan ook om de vraag voor te leggen aan onze Nederlandse collega's. (www.nederlandsetinvereniging.nl)
Kandelaar
b cuijpers
( 2013-10-02)
Vergroot Vergroot
Vraag : Deze kandelaar is van tin en daarna verguld, dit zal denk ik niet zo horen. Er staan geen merkjes in, ik zou graag willen weten hoe oud deze kandelaar is.
Antwoord : Deze kandelaar is geen antieke kandelaar maar een stuk dat gemaakt werd in de loop van vorige eeuw.
Brandewijn
Manders
( 2013-10-02)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste Mensen Ik heb een schaaltje met een diameter van 6 cm met een oor ,handgreep. Het is voor zien van een tin merk en een roos op de boden . Kunt U mij vertellen wat het is en wie en waar het gemaakt is . Bij voorbaat dank
Antwoord : Dit merk werd een paar dagen geleden behandeld in deze rubriek. Wij verwijzen u dus door naar de vraag nr 2013-09-28 .
Schotel
p
( 2013-10-02)
Vergroot Vergroot
Vraag : beste , ik heb hier een zeer oude schotel vooraan een merk een S in een soort sleutelgat met boven de S een kroontje denk ik ? ook een monogram op de voorzijde , weet u hoe oud deze schotel is en de herkomst ? aan de achterkant is zeer goed te zien dat de schotel bijgesneden is bij de afwerking graag wat info over deze mooie antieke schotel dank u
Antwoord : De foto met het merk is te wazig om het juist te beoordelen. In de rand van de schotel is nog een merkteken aangebracht, doch ook deze kunnen wij niet lezen. Zonder bijkomende foto's kunnen wij u over deze schotel weinig vertellen.
Papkom
Christina Hannink
( 2013-10-02)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste mensen, Dit schoteltje werd thuis een papkom genoemd, is dat zo en kunt u zeggen hoe oud de schotel is en waar ze oorspronkelijk vandaan komt
Antwoord : Dergelijke kommetjes worden inderdaad papkommetjes of ook brandewijnkommetjes genoemd. Ondanks de wazigheid van de foto lijkt ons dit een copie te zijn dat gemaakt werd in de loop van vorige eeuw.
Lierse schotel
p
( 2013-10-01)
Vergroot Vergroot
Vraag : beste ik heb hier een schotel in tin met 2 merken , bovenaan in het roosmerk staan 3 letters j.b.f (h?) en een soort cartouche met 3 balkjes met punt omhoog weet u van welke tinnen gieter deze schotel is ? en welke stad dank u mvg
Antwoord : De merken op uw schotel zijn afkomstig van de tinnegieter Joannes Baptista Fraters. Deze man was werkzaam als tinnegieter in Lier vanaf omstreeks 1811 tot aan zijn overlijden in 1855.
Antwerps bordje
p
( 2013-10-01)
Vergroot Vergroot
Vraag : beste hier een bordje met 3 merken inde cartouche , staat daniel huysmans weet u uit welke periode dit bordje is dank u mvg
Antwoord : Het is een Antwerps bordje afkomstig uit het atelier van de familie Huysmans. Daniel Huysmans werd meester tinnegieter in 1716 en overleed in 1781. Na zijn overlijden zette zijn weduwe de activiteiten verder tot in 1792.
Inhoudsmaten
wim
( 2013-09-29)
Vergroot Vergroot
Vraag : hallo, heb hier 7 tinnen potten en had hier graag wat meer info over. op de grootste staat soort engel onderaan.
Antwoord : Deze maatbekers werden gemaakt in de tweede helft van vorige eeuw en zijn zijn namaak van authentieke maatbekers uit de 19e eeuw.
Wijwatervat
Richard van Beukering
( 2013-09-29)
Vergroot Vergroot
Vraag : Goedemiddag, ik heb een tinnen object gekregen. Ik denk er over na om deze in de tuin te hangen echter als dit echt antiek is, is dat natuurlijk zonde. Kunt u mij meer informatie geven over de herkomst van dit object? Op de achterzijde staat ook 95% (deze foto kan ik eventueel ook mailen). Met vriendelijke groet Richard van Beukering
Antwoord : U mag dit gerust in de tuin ophangen. Dit is geen antiek object maar een wijwatervat geÔnspireerd op oude exemplaren doch gemaakt in de tweede helft van vorige eeuw. Het jaartal werd hierop aangebracht om het een indruk van authenticiteit te geven.
Servies
Johan Rompelberg
( 2013-09-29)
Vergroot Vergroot
Vraag : Bij toeval ben ik in het bezit gekomen van dit stel. Zou graag meer over de maker en eventuele leeftijd willen weten. Bij voorbaat dank!
Antwoord : Het merk op dit servies is ons niet bekend. Het dateert uit de loop van vorige eeuw.
Decoratief voorwerp
Maes Gerda
( 2013-09-28)
Vergroot Vergroot
Vraag : Deze kan heeft bovenaan een houten dop op het deksel - onderaan is ze gestempeld - ze weegt 1,620 kg en is 40 cm hoog en de buik heeft een diameter van 17 cm - kan u wat meer info geven over deze kan? Kan u aan de hand van de stemple bepalen waar en wie ze gemaakt heeft? Of het een veel voorkomend model is? Waarvoor ze gebruikt werd? Alvast op voorhand bedankt voor uw medewerking Groetjes, Gerda
Antwoord : Het model hebben wij nog niet gezien maar het merk daarentegen komen wij regelmatig tegen. Het is ons dus bekend en hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit BelgiŽ maar informatie over wie en waar juist hebben wij niet. In ieder geval gaat het hier over een stuk dat werd gemaakt in de loop van vorige eeuw. De kan werd als decoratief product gecreŽerd en is dus nooit functioneel geweest.
Brugs tin 2
p
( 2013-09-26)
Vergroot Vergroot
Vraag : beste . hier een kan in tin , onderaan een merk met de initialen p.p kan u dit merk thuis wijzen dank u
Antwoord : Niettegenstaande dat de foto van het merk nogal wazig is kunnen wij u bevestigen dat ook deze kan afkomstig is uit Brugge. De maker ervan kan zowel Joannes De Proost zijn of zijn zoon met dezelfde naam gezien zij beiden ook dezelfde merken gebruikten. Zij waren werkzaam van 1751 tot 1788.
Brugs tin 1
p
( 2013-09-26)
Vergroot Vergroot
Vraag : hallo kan u mij zeggen hoe oud deze kan is onderaan staat een merk v.dc mvg
Antwoord : Deze Brugse kan werd gemaakt in het atelier van de familie Van de Casteele. Hoogst waarschijnlijk gaat het hier om Josephus Johannes die werkzaam was van omstreeks 1820 tot zijn overlijden negen jaren later.
Mechelen
p
( 2013-09-25)
Vergroot Vergroot
Vraag : beste , kan u mij zeggen hoe oud deze kan is er staan 2 merken op een hamermerk en een st romboutsmerk er zijn geen initialen meer zichtbaar mvg
Antwoord : Uw kan is afkomstig uit Mechelen en werd gemaakt in het atelier van Corneille Oriou. Deze tinnegieter was werkzaam vanaf 1828 tot aan zijn overlijden in 1869.
Soepterrine
vd Mortel
( 2013-09-24)
Vergroot Vergroot
Vraag : Deze antieke soepterrine incl soeplepel heb ik gekregen van n antiekverzamelaar. Uit welke tijd komt deze en wat is de waarde ongeveer
Antwoord : Dit is geen antiek maar een tinnen terrine met bijhorende lepel uit de tweede helft van vorige eeuw. Waardebepalingen worden via deze site niet gedaan.
Lille
Manders
( 2013-09-23)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste Mensen Ik ben in bezit van een wijn kannetje Van tin gieter Meunier Martin Waar en wanneer werkte deze tin gieter? Alweer bedankt.
Antwoord : Meunier Martin is een negentiende eeuwse tinnegieter afkomstig uit Lille.
Onbekende tinnegieter
Manders
( 2013-09-23)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste Mensen Ik ben in bezit van een kan waar ik graag wat meer over zou weten . Wie is de tin gieter en waar en wanneer ze gemaakt zou kunnen zijn. Alvast bedankt
Antwoord : Dit merk is tot op heden gecatalogeerd als een onbekende tinnegieter, vermoedelijk uit Nederland. De naam alsook de productieplaats zijn dus niet bekend. Waarschijnlijk gaat het hier over een een tinnegieter uit de 18e en/of 19e eeuw.
Tinmerk
siebe erich
( 2013-09-23)
Vraag : in onze tinnen kruik staat een mannetje afgebeld met de armen wijdgespreid en in zijn handen houdt hij vast een "bord " iedere hand 1 daaronder staan de letters G I S of G T S kunt u mij iets vertellen over dit merkteken m.vr.gr. Siebe Erich
Antwoord : Zonder foto is het ons helaas onmogelijk om u verder te helpen.
Recent tin
De Swaef
( 2013-09-22)
Vergroot Vergroot
Vraag : geachte, Graag hadden we wat meer info over de herkomst van dit bord gekregen. Alvast bedankt. Mvg
Antwoord : Dit bord is geen antiek bord maar werd gemaakt in de loop van de tweede helft van vorige eeuw. Het merk zelf is ons verder niet bekend.
Aalst
De Swaef
( 2013-09-22)
Vergroot Vergroot
Vraag : geachte, Graag hadden we wat meer info over de herkomst van dit bord gekregen. We menen de leters J.V.N. te herkennen. Alvast bedankt. Mvg
Antwoord : De initialen op dit merk zijn PVN en zijn deze van Petrus van Nuffel, tinnegieter in Aalst in de 18e eeuw.
Misleiding
Katia Peeters
( 2013-09-22)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, mijn vriend heeft enkele tinnen borden op de kop getikt. Eťn van deze borden in bijzonder heeft mijn aandacht getrokken. De stempel is echter amper nog leesbaar. Ik hoop via jullie te kunnen achterhalen of dit een "echt" tinwerk is, en zo ja, van waar dit bord zou komen. Hierbij een foto van de voorkant van het werk, en een close-up van de stempel (voor zo ver die zichtbaar is).
Antwoord : Dit bord is ongetwijfeld een tinnen bord. Alleen is het niet zo oud als het wel lijkt. Het is gemaakt in de loop van vorige eeuw en werd gemerkt met een authentiek Duits merk, weliswaar om te misleiden. Van waar dit oorspronkelijk merk komt is op de foto niet te achterhalen.
Bord
De Swaef
( 2013-09-22)
Vergroot Vergroot
Vraag : geachte, Graag hadden we wat meer info over de herkomst van dit bord gekregen. Alvast bedankt. Mvg
Antwoord : Dit merk is ons niet bekend maar dient wel in de loop van de tweede helft van vorige eeuw gesitueerd te worden.
Tinnen bord met noodgeld
De Swaef
( 2013-09-22)
Vergroot Vergroot
Vraag : geachte, Uit een erfenis hebben we 4 tinnen borden gekregen. We hebben geen idee van de herkomst ervan. Graag hadden we enige informatie gekregen. Alvast bedankt Mvg
Antwoord : De merken op de achterzijde van dit bord zijn afkomstig van de tinnegieters-werkplaats van de familie De Keghel uit Gent. Deze familie nam in 1829 een tinnegietersbedrijf over in de Korte Muntstraat en bleef deze uitbaten tot in 1917. Na de eerste wereldoorlog werd het bord voorzien van de graveringen en werden de muntstukken erop aangebracht. Tijdens de oorlog werden in een zeshonderdtal gemeenten zogenaamd noodgeld uitgegeven onder de vorm van biljetten. Slechts in een viertal, waaronder de stad Gent, zouden tevens muntstukken uitgegeven hebben.
Tin
Van Reeth Bart
( 2013-09-20)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, kan u mij wat info verlenen over deze voorwerpen? Mvg
Antwoord : Tin met de vermelding van een percentage is geen oud tin maar een product van de tweede helft van vorige eeuw. Gezien oa de Italiaanse vermelding zal deze set vermoedelijk in ItaliŽ geproduceerd zijn.
Tongeren
Van Reeth Bart
( 2013-09-20)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, kan u mij wat meer info verlenen over deze samenstelling? Eventueel ook wat dit van waarde kan hebben? Het middelste bord, onderaan is een met Petrus Paulus Rubens op. Mvg
Antwoord : Ook deze set werd gemaakt in de loop van de tweede helft van vorige eeuw. Op de stukken werd het wapenschild van Tongeren aangebracht. De naam van de producent is ons niet bekend.
Italiaans tin
Van Reeth Bart
( 2013-09-20)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, kan u mij wat meer info verlenen over dit voorwerp? Mvg
Antwoord : Dit is een product uit de tweede helft van vorige eeuw. Aan de taal van de inscripties lijkt de kan van een Italiaanse producent te zijn.
Brusselse schenkkan
Peter
( 2013-09-19)
Vergroot Vergroot
Vraag : kunt u mij iets over de herkomst en datering van de kan vertellen en herkent u de tingieter? Het ene merk is een gekroonde roos met de letters MW het andere merk een engelfiguur
Antwoord : Deze kan komt uit Brussel en werd gemaakt door de tinngietere Marcellus Walravens. Hij werd meester tinnegieter in 1793 en was werkzaam tot aan zijn overlijden in 1811.
Schenkkan
Ton Goossens
( 2013-09-16)
Vergroot Vergroot
Vraag : Bedankt voor de info, ik weet nu hoe oud de kan is en wie hem heeft gemaakt, wat ik nog graag wil weten is, Waar werd de kan voor gebruikt en wat betekenen de letters in het deksel,zie foto Alvast bedankt voor de info
Antwoord : Dergelijke schenkkannen werden gebruikt voor water, wijn of bier. De twee letters op het deksel zijn zogenaamde eigenaars-initialen. Deze zijn in de meeste gevallen niet meer te achterhalen.
Rococo
Frauke Drieghe
( 2013-09-08)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, ik vond dit bord op een rommelmarkt. Het is duidelijk in de rococo stijl, maar is het ook echt van die periode of een latere reproductie? Hoe kan je dit zien? Er staat geen merk op. Met dank!
Antwoord : Dit mooi stuk heeft inderdaad stijleigenschappen van de rococo maar dateert niet uit die periode. Het is decoratieplaat om op te hangen en werd gemaakt in de loop van vorige eeuw.
Recent tin
Lieve Cafmeyer
( 2013-09-07)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, kunt u mij meer zeggen over deze schaal? Met dank, L . Cafmeyer
Antwoord : Deze schotel werd gemaakt in de tweede helft van vorige eeuw. Over deze recente merken hebben wij geen informatie.
fantasie
Geraldine
( 2013-09-04)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij wat meer details geven? Bv authentiek?
Antwoord : Ook dit voorwerp is geen antiek. Het is een fantasieproduct uit de tweede helft van vorige eeuw.
Dekschaal
Geraldine
( 2013-09-04)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u wat meet info geven over de schaal aub?
Antwoord : Dit voorwerp is geen antiek voorwerp maar een decoratieproduct gemaakt in de tweede helft van vorige eeuw en op basis van een oude vorm.
Schaal
Tamara van der Pluijm
( 2013-09-02)
Vergroot Vergroot
Vraag : Deze schaal wat de herkomst is en uit welke tijd. Dank u wel
Antwoord : Ook deze schaal is afkomstig van de gieterij Foca uit Oosterbeek dat werkzaam was van 1948 tot omstreeks 1990.
Schenkkan
Tamara van der Pluijm
( 2013-09-02)
Vergroot Vergroot
Vraag : Is dit echt tin en uit welk jaar komt dit en de afkomst
Antwoord : Dit is echt tin, alleen is het gemaakt in de tweede helft van vorig eeuw door de firma Foca uit Oosterbeek.
's-HertogenboschTinnen
Ton Goossens
( 2013-09-01)
Vergroot Vergroot
Vraag : Wat is de ouderdom en de herkomst van deze kan en waar werd deze voor gebruikt? Op het deksel van de kan staan no twee letters ingeslagen, een P en een M Alvast bedankt voor de info
Antwoord : Deze kan is een goede 200 jaren oud en werd gemaakt in 's-Hertognebosch door de tinnegieter Leonardus van Weert. Hij overleed in 1818 en wordt vermeld vanaf ca 1771.
Wijnkannetje
Manders
( 2013-08-30)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste Mensen. Ik heb een kannetje met twee roosmerken waarin de letters A I C staan. Kunt U me misschien hier iets meer over vertellen ? Het kannetje is 17 cm tot bovenkant deksel. Alvast bedankt .
Antwoord : Dit kannetje is afkomstig uit Lille en werd gemaakt door Antoine Joachim Chuffart. Deze tinnegieter, geboren in 1764, was werkzaam op het einde van de 18e eeuw tot in het begin van de 19e eeuw.
Decortatie
Klaas
( 2013-08-27)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte, kunt u mij vertellen hoe oud deze tinnen drinkkan is of vanwaar hij komt
Antwoord : Dit merk is ons niet bekend. Dergelijke merken zijn fantasiemerken aangebracht op decoratie- en souvenir artikelen uit de tweede helft van de 20e eeuw.
tinnen
ron vermeesch
( 2013-08-26)
Vergroot Vergroot
Vraag : We zijn in het bezit van een tinnen beker met merktekens die we niet kunnen terugvinden. Kunt u ons helpen? Het meesterteken lijkt op een ooievaar op een poot. Alvast bedankt, Ron en Bea
Antwoord : In dit merk is geen ooievaar afgebeeld maar wel een engel met hamer en aanbeeld. De naam en de herkomst van het bedrijf zijn verder duidelijk leesbaar.
Tinnen voorwerpen
Kristel H.
( 2013-08-26)
Vergroot Vergroot
Vraag : Hallo, Kunnen jullie mij iets meer vertellen over de maatbekers (7stuks) met engelenstempel/90? Alsook de tinnen borden met stempel RJ/95, handmade? Zijn deze stukken het waard om bij te houden?
Antwoord : De foto's zijn niet duidelijk genoeg om deze te kunnen identificeren. Waardebepalingen worden niet gegeven via deze site. Wkl kunnen wij u vertellen dat het om stukken gaat die gemaakt werden in de loop van de tweede helft van vorige eeuw.
Kan met gietsneb
Manders
( 2013-08-26)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste Mensen Ik kocht gister deze kan . Is van het onduidelijk tin merk te herleiden of dit een oude kan is en door wie en waar ze gemaakt zou kunnen zijn . Vriendelijk beankt
Antwoord : Het merk is ons niet bekend maar het model van de kan wel. Het is geen authentiek stuk maar een kopie van een oude kan. Deze kan dateert uit de tweede helft van vorige eeuw.
Droppelmina
Manders
( 2013-08-25)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste Mensen Hierbij hopelijk een betere foto van het tinmerk dat hoort bij mijn vorige vraag over de Duitse Kraantjes kan.Ik lees de letters I A B. Bedankt
Antwoord : Het merk op uw kraantjeskan is dat van Johann Arrenberg uit Elberfeld, gelegen ten noorden van de stad Solingen. Hij was er werkzaam in de eerste helft van de 19e eeuw.
Tinmerk
Van Crombrugge Eliane
( 2013-08-23)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik heb een tinnen schaal van mijn ouders geŽrfd en zou graag willen weten od dit een oud of recent stuk is. Achteraan staat een engeltje en een merkteken met kroon en de letters. JD (zie foto) alvast bedankt. mvrgr Eliane Van Crombrugge
Antwoord : Voorwerpen met dit merk dateren uit de eerste helft van vorige eeuw maar zijn wel geen antieke stukken.
Oude borden
hendrickx
( 2013-08-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : wij hebben een aantal tinnen schotels die we van de hand willen doen wat moeten wij vragen het is 94% tin en wegen per stuk 900 gr
Antwoord : Waardebepalingen worden niet gedaan via deze site. De stukken hebben een % vermelding en dateren dus uit de tweede helft van vorige eeuw.
Foca
Piet Kosterman
( 2013-08-18)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij vertellen hoe oud deze kan is en waar hij gemaaktis?
Antwoord : Deze kan is een product van de tingieterij Foca uit Oosterbeek. Dit bedrijf was actief van 1948 tot omstreeks 1990.
Bord
Katrien
( 2013-08-18)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, uit de erfenis van mijn schoonvader hebben we deze tinnen schotel gekregen. Ik kan hier nergens iets over terugvinden. Kan u mij evt helpen. Alvast bedankt
Antwoord : Dit bord is een product van de bvba Tin de Boutsfort en dateert uit het einde van vorige eeuw.
Antwerpen
jan van dijck
( 2013-08-17)
Vergroot Vergroot
Vraag : graag meer info over de tinnen borden met de achterschriften "poorman engelsbl ..rtin"op de voorkant staat ebl eib het logo lijkt me het schild van Antwerpen
Antwoord : De drie merken op dit bord zijn deze van Hubertus Spoormans uit Antwerpoen. Hij werd meester tinnegieter in 1759. Na zijn overlijden zette zijn weduwe de zaak verder tot 1799.
Tinmerk
Manders
( 2013-08-14)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste Mensen Ik ben in bezit van een Kraantjes kan uit Duitsland .Deze kan wordt in het boek Zinn Sammeln van Hanns Ulrich Headeke beschreven. Weet u misschien van wie het tinmerk is of zou kunnen zijn.De onderste letters zijn I A B Alvast bedankt voor de moeite.
Antwoord : De foto van het merk is helaas niet scherp genoeg om deze te kunnen opzoeken.
Tiendelig stelsels
Geert
( 2013-08-14)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kan u meer informatie geven over deze tinnen voorwerpen? Uit een reeks van zeven heeft de grootste een opschrift met Litre. Het merk onderaan bevat de letters L & R. Alvast bedankt.
Antwoord : Deze inhoudsmaat is een kopie daterend uit de tweede helft van vorige eeuw en is gemaakt op basis van oude inhoudsmaten. Het merk LM met jaartal 1769 is net zoals de ijkmerken op de rand pure fantasie. Tiendelige inhoudsmaten werden pas ingevoerd in de eerste kwart van de 19e eeuw.
Geen tin
robert blaaupot
( 2013-08-09)
Vergroot Vergroot
Vraag : Weten jullie wat voor merk het is ???
Antwoord : Dit zijn geen tinnen voorwerpen. Wij kunnen u niet verder helpen.
Sugerli
Janssens johan
( 2013-08-05)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste; weet u wat dit is en uit welke periode of tijd dit voorwerp afkomstig is? groeten,johan
Antwoord : Dit is een zogenaamde "Sugerli", vermoedelijk afkomstig uit Zwitserland of Zuid Duitsland. Deze kan werd gebruikt als waterkan voor kinderen of als olie-recipiŽnt. Het kannetje dateert uit de 19e eeuw. De merken hebben wij helaas niet teruggevonden.
Tinnen
Jet visser
( 2013-08-04)
Vergroot Vergroot
Vraag : Zou u mij meer kunnen vertellen over deze schaal? Aan de onderkant staat wel een teken, maar dat zegt mij niets. Hopelijk is de foto duidelijk genoeg.
Antwoord : Ondanks dat het merk ons niet bekend is kunnen wij deze schaal dateren uit de tweede helft van vorige eeuw.
Lepel
Andre Meeuwis
( 2013-08-03)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kent U de oorsprong deze tinnen lepel. Op de achterkant staat een tinmerk M S en daartussen een anker.
Antwoord : Wij kunnen u helaas niet verder helpen. Dit merk is ons onbekend.
Waardebepalingen
D.a paul
( 2013-07-31)
Vergroot Vergroot
Vraag : ik heb uit een erfenis deze kan gekregen graag zou ik willen weten wat ongeveer de waarde hiervan is,onder aan de kan staat peltrato 90% en is versierd met schapenkoppen en elfen ie schapen scheren ook wil ik graag weten wat het is.
Antwoord : Waardebepalingen worden via deze site niet gedaan. Het gaat hier over tin uit de 20e eeuw.
Engelmerk
Manders
( 2013-07-31)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste Mensen Ik heb een kan waar ik graag van zou weten wat voor kan en door wie en waar deze gemaakt zou kunnen zijn Bij voorbaat dank
Antwoord : Ondanks dat er nog weinig zichtbaar is van het engelmerkje met de weegschaal lijkt het hier hoogstwaarschijnlijk om merken van de Luikse tinnegieter Andre Jaspar te gaan. Hij was werkzaam van 1767 tot begin van de 19e eeuw.
Waardebepalingen
G Brink
( 2013-07-31)
Vergroot Vergroot
Vraag : vond deze kandelaar bij rommelmarktspullen. 32 cm hoog, 31 breed inscripie: etain fin, tewter 95 % is dit iets van waarde?
Antwoord : Wij kunnen u helaas niet verder helpen. Waardebepalingen worden via deze site niet gedaan.
Brusselse tinmerken
Patrick
( 2013-07-28)
Vergroot
Vraag : Kan u mij vertellen van wie deze tinmerken zijn en uit welke periode zij dateren aub. Met dank.
Antwoord : De merkjes die u ons bezorgde zijn deze van de Brusselse tinnegieter Balthazar Henricus Boeykens. Hij is geboren in 1742,kreeg in 1771 het meesterschap en overleed in 1829 op 87 jarige leeftijd. Deze merken dienen geplaatst te worden tussen 1771 en omstreeks 1810.
Beker
amber
( 2013-07-28)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik hoop dat jullie mij wat info hierover kunnen geven, Ik namelijk geen idee waar dit vandaag komt en hoenoud het is.
Antwoord : Deze merken zijn ons niet bekend. In ieder geval werd deze beker gemaakt in het midden van vorige eeuw.
Misleidende inscripties
jaap rot
( 2013-07-26)
Vergroot Vergroot
Vraag : ik ben in het bezit gekomen van een tinnen kan/beker. Ik vroeg mij af of dit exemplaar uit Duitsland komt en ook of de erop aangebrachte merken authentiek zijn, of alleen aangebracht om oud te lijken. Alvast bedankt voor uw evt antwoord en met vriendelijke groet, Jaap Rot
Antwoord : Dit schenkkannetje is mogelijk afkomstig uit Duitsland en heeft al een zekere ouderdom maar is niet authentiek. Het voorwerp gemaakt in de loop van 20e eeuw en de inscripties werden inderdaad aangebracht om te misleiden, teneinde het ouder te laten lijken dan het wel is.
Bierpul
Sjra Wagemans
( 2013-07-25)
Vraag : Ik heb een oude tinnen bierpul met glazen bodem. Kunt u mij vertellen wat de functie van de glazen bodem is?
Antwoord : Het gebruik van bierpullen met glazen bodem is vooral terug te vinden in Engeland. Het gebruik kwam in opgang rond het einde van de 18e eeuw. De reden heeft te maken met de rekrutering van manschappen in kroegen door de Royal Navy. Zij maakten wel eens misbruik van dronken jongelui door ongemerkt in hun bierpul een paar muntstukken te steken om nadien te beweren dat zij het voorstel samen met het voorschot aanvaardden en aan boord werden gesleept. Het glas in de pul was een reactie van de bevolking tegen dit onrecht. Hierdoor kon voor het drinken nagekeken worden of er muntstukken in lagen of niet.
Tiendelig stelsel
Manders
( 2013-07-20)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste Mensen Ik heb onlangs deze Franse maatjes in bezit gekregen .Onderop staat een gekroonde P en een tinmerk met de naam I P Tonelier en een jaartal 1750 De maatjes zijn helaas vernist Vraag; Zijn deze maatjes inderdaad zo oud en hoe zou ik op een veilige manier het vernis kunnen verwijderen? Alweer bedankt.
Antwoord : Inhoudsmaten uit het decimaal stelsel kunnen nooit uit 1750 dateren. Dit stelsel werd pas ingevoerd door Napoleon in 1801. Het duurde echter nog een tiental jaren eer het nieuwe systeem algemeen gebruikt werd in Frankrijk. Het merk met de P verwijst naar Parijs. Het andere merk is van de tinnegieter Tonnelier. Zijn zoon gebruikte dit merk eveneens tijdens de periode 1815 tot 1830. Belangrijk is te vermelden dat dit merk ook in recentere periodes veelvuldig gebruikt werd op namaak voorwerpen. Wij hebben helaas geen ervaringen met het verwijderen van vernis.
Peltrato
jacoba
( 2013-07-19)
Vraag : waar komt petrato tin 95 van oorsprong vandaan
Antwoord : Het italiaanse woord voor zuiver tin is "stagno". Tinnen voorwerpen bestaan echter nooit alleen uit zuiver tin. De percentageaanduiding geeft de hoeveelheid zuiver tin weer dat gebruikt werd in de legering waaruit het voorwerp gemaakt is. Voor deze legeringen zijn naar gelang hun samenstelling verschillende woorden in gebruik. Zo verwijzen in ItaliŽ de woorden "peltrato" en "peltro" naar specifieke tinlegeringen. Deze voorwerpen dateren uit de tweede helft van vorige eeuw.
Ijkmerken
Manders
( 2013-07-15)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste Mensen In mij vorige vraag heb ik gevraagd of het normaal is dat de ijkletters willekeurig op de wand geslagen zijn tevens heb ik een betere foto van tinmerk De letters zijn D F Ik zou graag weten wie en waar de klepkan gemaakt Heeft alvast bedankt
Antwoord : Dit merkje is mogelijk ťťn van de merken van het tinnegietersatelier Dresco FrŤres uit Parijs. Dit atelier wordt vermeld van omstreeks 1875 tot 1880. Ijkmerken werden niet altijd mooi op een rij en op volgorde geslagen.
Vier jaargetijden
patricia
( 2013-07-14)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik heb deze kunst stukken geŽrfd van mijn opa zou er alleen meer van willen weten het zijn de 4 seizoenen
Antwoord : Wij kunnen u weinig meer vertellen over deze vier decoratiestukken. Op basis van de Nederlandstalig tekst mag u ervan uitgaan dat deze in Nederland of in BelgiŽ gemaakt werden in de loop van de tweede helft van vorige eeuw.
Litermaat
Manders
( 2013-07-11)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste Mensen . Ik heb een LITRE maat zonder ijk merken Aan de onderkant staat een cirkel met daarin moeilijk te lezen A P et Cie of A F et cie op de achterkant va het handvat staat eenniet te lezen ttinmerk en midden voorboven d letters Litre eveneens niet te herkenbaar. Zou u mij misschien iets meer over deze kan kunnen vertellen.?Tevens heb ik een zelfde soort kan die wel geijkt is maar waar de letters evanf 1824 niet netjes onder de rand in volgorde geslagen zijn, is dat normaal ? onder de kan staat een klein teken DF in een ovaal. Op voorhand bedankt.
Antwoord : De kwaliteit van de foto van het merk laat ons niet toe enige identificatie te maken. Dit is een maat uit het metrieke stelsel dat in Nederland ingevoerd werd omstreeks 1820.
Onbekend
Ronald Bal
( 2013-07-05)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste tinvereniging, Wat kunt u mij over deze trechter vertellen? Groeten van Ron Bal
Antwoord : Wij kunnen u niet verderhelpen. Dit merk is ons helaas niet bekend.
Viermerk
Manders
( 2013-07-05)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste Mensen . Ik ben in bezit van een kan die mogelijk aan de kerk uit mijn dorp heeft toebehoord. De kan heeft een vier merk waarvan de middelste twee erg veel op de middelste twee van fig 75 op bladzijde 117 van B Dubbe overeen komen. Mijn vraag zou het inderdaad een kan uit Den Bosch zijn en of de ijkmerken inderdaad van de zelfde tinne gieter zouden kunnen zijn . Ik vraag het aan u omdat ik op een of andere manier mijn vraag niet bij de Nederlandse tin vereniging kan krijgen. Alvast bedankt voor de moeite.
Antwoord : Viermerken komen in Nederland veelvuldig voor. Er zijn verschillende van deze merken gekend waarvan de tweede een engel is en het derde een leeuw. Helaas zijn de twee uiterste merken onvoldoende zichtbaar op de foto om een goede indentificatie mogelijk te maken. Voor zover wij kunnen waarnemen lijkt de deeltje van de zichtbare initiaal geen "R" te zijn zoals in het voorbeeld uit Dubbe. Wij adviseren u nogmaals een poging te doen bij onze Nederlandse collega's. Hou er wel rekening mee dat wij in verlofperiodes zitten.
Trechter
Ronald Bal
( 2013-07-05)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste tinvereniging, Wat kunt u mij over dit theekannetje vertellen. Alvast bedankt
Antwoord : Deze trechter is afkomstig uit s'Hertogenbosch en hoogstwaarschijnlijk gemaakt in het atelier van Rouppe van der Voort, werkzaam in het midden van de 19e eeuw.
Lepels
patrick
( 2013-07-04)
Vergroot Vergroot
Vraag : hallo kan u nmij wat meer info geven over deze 6 antieke lepels , herkomst , ouderdom dank u mvg
Antwoord : Het roosmerk op deze lepels is ons niet bekend. De lepels dateren vermoedelijk uit de eerste helft van de 20e eeuw.
Tin
Kris Lemmens
( 2013-07-03)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte, Ik zou graag meer informatie willen over deze twee schalen. Afkomst en periode. MvG Kris
Antwoord : Stukken met hetzelfde merk werd enige dagen geleden in deze rubriek al besproken. Wij verwijzen dan ook naar de vraag 2013-06-21
Sheffield
nicky zurburg
( 2013-06-28)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste mevrouw, meneer. Ik heb enkele stukken tin waaronder ook oude stukken. Nu heb op internet gezocht naar de leeftijd en het model van dit theepotje, maar vind enkel items die erop lijken (net een ander knopje of andere versiering b.v.) Kan u mee meer informatie geven? Met vriendelijke groet, Nicky Zurburg
Antwoord : Dit theepotje is gemaakt uit het zogenaamde Brittania Metal een tinlegering dat vooral in Sheffield werd geproduceerd. De firma Shaw and Fisher was actief van 1830 tot 1894.
Inhoudsmaten uit NormandiŽ
Manders
( 2013-06-27)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik heb twee maatjes met een klep een DeciLitre En een Demi Deci LitreMijn vraag zijn dat oude maatjes en waar en wie heeft ze gemaakt. In de deci litre Staat een merkBunel A Villedieu In de Demi deci litre Staat Lemee ???aire. zover al ik kan ontcijferen .Alvast bedankt
Antwoord : Dit zijn Franse inhoudsmaatjes gemaakt door de tinnegieter Bunel uit Villedieu-les-Poeles gelegen in NormandiŽ,ten noorden van Avranches en dateren uit de 19e eeuw.
Tinnen inhoudsmaten
Hein Rutten
( 2013-06-25)
Vergroot Vergroot
Vraag : Mijn oom had vroeger een cafe en verkocht ook drank over de toonbank, Hij gebruikte hiervoot inhoudsmaatjes van tin.Ik wil ze verkopen maar ik weet niet welke waarde ze hebben.Kunt u mij hier iets over vertellen?
Antwoord : Wij kunnen u helaas niet verder helpen. Waardebepalingen worden niet gedaan via deze site. Verder kunnen wij op deze foto's moeilijk zien of het over authentieke maatjes gaat. Om hier uitsluitsel over te hebben zouden wij een foto moeten hebben van de merken die onderaan de maat werden aangebracht en een detail foto van de ijkmerken op de zijkanten.
Doopvont
charlotte calmerman
( 2013-06-24)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, Is het mogelijk om te zeggen hoe oud deze doopvont is? Met vriendelijke groeten, C. Calmerman
Antwoord : Dit kommetje dateert uit de tweede helft van vorige eeuw. De merken zijn ons verder niet bekend.
Tabel van Mendelejev
Van den Doel
( 2013-06-22)
Vergroot Vergroot
Vraag : Zie bijgevoegde foto van een tinnen (?) schaal met binnenin 1774 en op de onderzijde een merkteken sintra een merkteken 95sn en ander merk
Antwoord : Sn is het symbool van het element "Tin" uit de tabel van Mendelejev. Tinnen voorwerpen waar een percentage op vermeld staat dateren van na de eerste kwart van vorige eeuw. De merken zijn ons echter niet bekend. De gravering 1774 verwijst zeker niet naar het jaartal maar lijkt hier aangebracht te zijn om te misleiden.
Wijwatervaatje
Walter De Potter
( 2013-06-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : Hallo, graag zou ik de ouderdom en de afkomst willen weten van dit wijwatervatje. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. mvg walter
Antwoord : Het merkje van dit wijwatervaatje kunnen wij niet onmiddellijk thuisbrengen. Het voorwerp dateert vermoedelijk uit het einde van de 19e eeuw of het begin van de 20e.
Namaak
Tineke Hundscheid
( 2013-06-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, Kunt u ook van deze de herkomst bepalen en of deze authentiek of namaak zijn. Bedankt.
Antwoord : Deze kan is inderdaad namaak gebaseerd op oude vormen. Het merk verwijst naar Piet Van Leeuwen, directeur van het bedrijf Rio uit Tiel gedurende de jaren 1970 tot omstreeks 1985.
Decoratief bord
Tineke Hundscheid
( 2013-06-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, kunt u aan de hand van het merk de herkomst bepalen en of deze ook authentiek is. Bij voorbaat dank.
Antwoord : Deze schotel is authentiek in die zin dat het hier gaat over een product uit de tweede helft van de 20e eeuw. Het is wel geen antiek bord.
Kan
Tineke Hundscheid
( 2013-06-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, Kunt u aan de hand van het merk/teken mij vertellen of dit echt/authentiek tin is en de herkomst ervan. Heb een en ander uit een erfenis verkregen. Bij voorbaat dank.
Antwoord : Dit voorwerp is gemaakt uit een tinlegering. Het voorwerp is geÔnspireerd op oude voorwerpen maar dateert uit de 20e eeuw. De herkomst van dit merk is ons niet bekend.
Leuvense tinmerken
Stefanie van der Zweth
( 2013-06-20)
Vergroot
Vraag : Geachte, Onlangs ben ik dit tinmerk tegengekomen (zie foto in bijlage). Ik zou graag willen weten wie de vervaardiger is. Kunnen jullie mij hierbij helpen? Bij voorbaat dank. Met vriendelijke groet, Stefanie van der Zweth
Antwoord : Deze merken zijn deze van Joannes Piot uit Leuven. Hij werd meester in de smedenambacht in 1767 en overleed op het einde van de 18e eeuw of in het begin van de 19e eeuw.
Tinnen maatje
C.C. van Tricht
( 2013-06-19)
Vergroot
Vraag : Hoe oud is dit kannetje? letters 6 abcdfhabcdf op hengsel deciliter wapen op bodem
Antwoord : Bij gebrek aan foto's van de merken onderaan de maat en de ijkmerken kunnen wij u niet veel meer vertellen dan dat dze maat vermoedelijk uit het einde van de 19e eeuw dateert.
Fantasiemerken
William
( 2013-06-12)
Vergroot
Vraag : Geachte heer, mevrouw, Ik heb een tinnenschaal met aan de onderkant het bijgevoegde keurmerk. Kunt u mij de herkomst vertellen waar hij vandaan komt en wie hem heeft gemaakt. Alvast vriendelijk bedankt.
Antwoord : Het rechtse merk toont duidelijk aan dat het hier niet gaat over echte merken. De combinatie van de twee is bovendien onsamenhangend en dient dan ook gecatalogeerd te worden onder fantasiemerken uit het midden van de vorige eeuw.
Kan uit Luik
Hennie
( 2013-06-11)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij vertellen door wie. waar en wannneer deze kan is gemaakt?
Antwoord : De kan is een product van de tinnegieters-familie Nicolas Dechamps uit Luik dat gedurende een honderdtal jaren actief was. De vormen en merken werden door de drie generaties gebruikt. Deze kan dateert hoogstwaarschijnlijk uit de laatste periode en dient bijgevolg geplaatst te worden in de eerste helft van de 19e eeuw.
Lepelvaasje
Ina Kazemier
( 2013-06-10)
Vergroot Vergroot
Vraag : Dit vaasje is ook gemerkt Ver. Het Hoogeland. Kunt u me er iets meer over vertellen?
Antwoord : Het kleinste merk is dat van de tinngieterij Scholten uit Hoorn. Dit bedrijf was er werkzaam van 1860 tot 1976. Deze beker dateert vermoedelijk uit de laatste periode. Het ander merk is ons niet bekend en wij vermoeden dat het om de verkoper gaat.
Schaaltje
Ina Kazemier
( 2013-06-10)
Vergroot Vergroot
Vraag : diameter 8 cm en hoogte 2 cm. Kunt u mij hier meer over vertellen?
Antwoord : Het engelmerkje is ons niet bekend. Het schaaltje is vermoedelijk afkomstig uit Nederland en dateert uit de tweede helft van vorige eeuw.
Daalderop
Ina Kazemier
( 2013-06-10)
Vergroot Vergroot
Vraag : Wanneer is dit theezeefje gemaakt en hoe kan ik zien welke samenstelling de tin heeft?
Antwoord : Dit zeefje werd gemaakt door het bedrijf Daalderop uit Tiel vermoedelijk tussen 1966 en 1983. Er is voor ons geen enkel gegeven dat ons toelaat om de samenstelling te achterhalen.
Tinnen kan
Ina Kazemier
( 2013-06-10)
Vergroot Vergroot
Vraag : Hoe kan het dat deze kan zo groen-bruin gekleurd is en heeft de vorm ook een speciale naam?
Antwoord : Deze kan is geen antieke kan maar een decoratie object uit de tweede helft van vorige eeuw. Een specifieke naam voor dit voorwerp, dat hoogstwaarschijnlijk geproduceerd werd in Nederland, is er niet. De kleur is het gevolg zijn van de gebruikte tinlegering.
Onbekend tinmerk
Jan Wolf
( 2013-06-08)
Vergroot
Vraag : Beste, kunt u mij informatie geven over het tinmerk in de bijgevoegde foto? Het staat onderop een olie/azijnhouder. Groet, Jan Wolf
Antwoord : Dit merk dateert vermoedelijk uit vorige eeuw. Het merkje zelf is ons niet bekend.
Tinpercentage
Jan Wolf
( 2013-06-08)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, kunt mij meer vertellen over deze tinnen beker? En over het tinmerk? Groet, Jan Wolf
Antwoord : Voorwerpen met de vermelding van een tinpercentage zijn nooit ouder de tweede kwart van vorige eeuw. Het merk zelf is ons verder niet bekend.
Engelmerkje
Geerte
( 2013-06-03)
Vergroot Vergroot
Vraag : Heb al op jullie site gespeurd,maar ben dit engeltekentje nog nergens tegen gekomen.Kunt u me iets over vertellen?
Antwoord : Wij kunnen u niet verder helpen. Ook wij kennen dit engelmerkje niet.
Tinnen kan uit Lille 2
Piet Candeel
( 2013-06-02)
Vergroot Vergroot
Vraag : Graag een idee over herkomst en datering van dit kannetje, waarvoor dank.
Antwoord : Dit kannetje is afkomstig uit Lille (Rijsel)en werd gemaakt in het atelier van Rudot Oudard, werkzaam van 1840 tot 1860.
Tinnen kan uit Lille 1
patrick
( 2013-06-01)
Vergroot Vergroot
Vraag : beste , graag wat info over dit kleine kannetje in tin , hoogte 16 cm is het mogelijk dat het kannetje uit de 18e eeuw stamt omdat er 2 roosmerken op de bodem staan , kan het zijn dat het andere merk van lefebvre lille er later is ingeslagen ? zoja met welke reden is dit dan gedaan ? bedankt voor de info mvg p.
Antwoord : Dit kannetje dateert niet uit de 18e eeuw maar wel uit de 19e eeuw.Het werd gemaakt in het atelier van Lefebvre uit Lille tussen de jaren 1832 en 1840. De twee roosmerken zouden afkomstig zijn van de overnemers van het bovenvermeld atelier en dateren uit de tweede helft van de 19e eeuw.
Opkoop tin
Ludo Van den Bosch
( 2013-05-31)
Vraag : Beste, Wie koopt in belgie (antwerpen) oud tin op (92%)? Ik heb een schaal en een schotel +/- 1,4 kg. Groeten,
Antwoord : Wij zijn een vereniging die zich bezig houdt met de studie en behoud van oude tinnen voorwerpen die op ambachtelijke wijze werden vervaardigd. Contacten met opkopers hebben wij niet. Wij durven alleen maar hopen dat uw tin geen oude stukken bevatten gezien deze materialen voor de smeltoven bestemd zijn. De laatste tijd worden maar al te veel waardevolle oude stukken onherroepelijk vernietigd. Met "waardevolle" wordt niet alleen en altijd de de geldelijke waarde bedoeld maar vooral de historische. Sinds een aantal jaren werden op deze wijze tot onze grote spijt veel te veel oude waardevolle stukken onherroepelijk vernietigd. Wij zijn altijd bereid om bijstand te geven om het kaf van het koren te scheiden.
Tin
andre
( 2013-05-28)
Vergroot Vergroot
Vraag : hallo heb hier een bord met de leters j v en een ridder kunt u mij meer uitleg geven
Antwoord : Wij kunnen u niet verder helpen. Op de foto is niets te zien.
Tin uit Ath
diederik vanloocke
( 2013-05-26)
Vergroot Vergroot
Vraag : Graag had ik de herkomst en maker geweten van dit bord, dit om te weten of ze in mijn collectie passen. Op het merk met de tinroos staan volgende letters net onder de kroon LDA, en voor zover ik ze kan lezen staan er in het andere merk de letter A, centraal dan een T, en de laatste is onleesbaar. het laatste merk is volgens mij een dubbele adelaar.
Antwoord : De laatste initiaal van de tinnegieter leest u verkeerd. Het gaat hier over Louis FranÁois Delwarde (dus LDW ipv LDA), werkzaam in Ath tussen 1748 en 1783.
Dekseltje
diederik vanloocke
( 2013-05-26)
Vergroot Vergroot
Vraag : Graag had ik functie, oorsprong en maker geweten van dit deksel, ik heb er nog een aantal gelijkaardige, maar deze is de enige die gemerkt is. het merkje is een vierkant met een kroon boven en in het vierkant staan 3 letters, de eerste is onleesbaar, de tweede is een grote X en de laatste is een F of een T
Antwoord : In het verleden werden dekseltjes gebruikt om bierglazen en -bierpotten af te dekken. Meestal werden deze gemaakt uit hout maar ook uit tin. U geeft geen afmetingen van het voorwerp maar vermoedelijk is dit zo'n dekseltje. Het merk is ons niet bekend. De letter X heeft geen betrekking op de naam van de fabrikant maar is een kwaliteitsaanduiding. Duit dekseltje werd vermoedelijk gemaakt in de loop van de tweede helft van de 19e eeuw.
Tinnen schaal
Diederik Vanloocke
( 2013-05-26)
Vergroot Vergroot
Vraag : graag had ik de oorkomst en maker geweten van dit tinnen bord, het is een mooi bord maar heeft een kleine beschadiging waar de rand in het bord overgaat. er staan 2 merken op, maar ze stellen 2 maal hetzelfde voor. Een tinroos met net onder de kroon de letters MEB
Antwoord : Zekerheid hebben wij niet maar mogelijk zou het kunnen gaan over merken van de Antwerpse tinnegieter M.F. Bours die werkzaam was in de helft van de negentiende eeuw.
Peltrato
maria franssens
( 2013-05-24)
Vraag : ik heb vier beeldjes in tin met elk een verschillend muziekinstrument. (getekend peltrato iltaly kan dit wat waard zijn
Antwoord : Gelieve te noteren dat vragen over waardebepalingen onbeantwoord zullen blijven. Deze worden niet gedaan via deze site.
Duitse borden
Martine
( 2013-05-23)
Vergroot Vergroot
Vraag : Reeks van 6 borden gekocht in Lokeren in de 60-er jaren van iemand die ze reeds geruime tijd in haar bezit had.
Antwoord : Deze borden zijn van Duitse oorsprong en dateren vermoedelijk uit de tweede helft van de 19e eeuw.
Verkoop van tin
gryffroy myriam
( 2013-05-22)
Vraag : Ik heb een aantal oude voorwerpen in tin . Graag adres in Antwerpen van brocanteriezaak die tin inkoopt . Dank
Antwoord : Wij zijn een vereniging die zich bezig houdt met de studie en behoud van oude tinnen voorwerpen die op ambachtelijke wijze werden vervaardigd. Contacten met opkopers hebben wij niet. Wij durven alleen maar hopen dat uw tin geen oude stukken bevatten gezien deze materialen voor de smeltoven bestemd zijn. De laatste tijd worden maar al te veel waardevolle oude stukken onherroepelijk vernietigd. Met "waardevolle" wordt niet alleen en altijd de de geldelijke waarde bedoeld maar vooral de historische. Sinds een aantal jaren werden op deze wijze tot onze grote spijt veel te veel oude waardevolle stukken onherroepelijk vernietigd. Wij zijn altijd bereid om bijstand te geven om het kaf van het koren te scheiden.
Borden
Martine
( 2013-05-21)
Vergroot
Vraag : Weet u hoe oud deze borden kunnen zijn en waar ze gemaakt zijn?
Antwoord : Deze merken zijn ons niet bekend.Het bord werd vermoedelijk in Duitsland gemaakt. Het is niet mogelijk om meer informatie te geven bij gebrek aan foto's.
Gents inhoudsmaatje
Martine
( 2013-05-21)
Vergroot
Vraag : Herkent u deze stempel? Wat zegt hij over de ouderdom van deze maatbeker?
Antwoord : De inhoudsmaat is afkomstig van de tinnegieters-werkplaats van de familie De Keghel uit Gent. Deze familie nam in 1829 een tinnegietersbedrijf over in de Korte Muntstraat en bleef deze uitbaten tot in 1917.
Onbekend
Francesco van Oort
( 2013-05-20)
Vergroot Vergroot
Vraag : Weet u de herkomst en de leeftijd van deze 2 tinenn bordjes?
Antwoord : Wij kunnen u helaas niet verder helpen. Deze merken zijn ons niet bekend.
Tinnen kan
Peter
( 2013-05-20)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij wat vertellen over de herkomst en datering van de kan, vermoedelijk een engelen kan met snep. Op de bodem staan twee roosmerken en twee maal merkteken X
Antwoord : Over deze kan kunnen wij u helaas weinig vertellen. Het stuk lijkt ons niet authentiek te zijn en de merken zijn ons verder niet bekend. Het gaat hier over een kopie gemaakt in de tweede helft van vorige eeuw.
Brugse kan
Peter
( 2013-05-20)
Vergroot Vergroot
Vraag : graag info over de herkomst en datering van de kan. Onder de kan staat een gekroonde roos met volgens mij de letters IVDC en in de roos een wapen met erin een leeuw.
Antwoord : Deze kan is zonder twijfel afkomstig uit Brugge en werd gemaakt door het tinnegieter Josephus Johannes Van de Casteele. Hij was werkzaam vanaf ca 1820 tot aan zijn overlijden negen jaren later.
Klassieke inhoudsmaatjes
Frits Sant
( 2013-05-20)
Vergroot Vergroot
Vraag : L.S. Ik ben op zoek naar een origineel tinnen maatbekertje voor de z.g.n. Oorlam en kreeg deze twee aangeboden. Kunt u mij zeggen waar deze vandaan komen en uit welke periode? Vr.gr, Frits Sant
Antwoord : Of dit originele maatbekers zijn voor een oorlam betwijfelen wij ten zeerste. Dit zijn gewone tiendelige inhoudsmaten die sinds het begin van de 19e eeuw ingevoerd werden. Het eerste maatje met de gekroonde x werd gemaakt in Brussel door tinnegieter August Barholomť. Hij was er werkzaam in de tweede helft van de 19e eeuw. Het tweede maatje is mogelijk afkomstig uit Luik. Om zekerheid te hebben zouden de ijkmerken echter moeten bestudeerd worden.
Copie
Christian Hannink
( 2013-05-19)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste mensen, ik ben in het bezit van deze tinnen kan. kunt u vertellen hoe oud en waar het vandaan komt? Op het handvat staat;"De la rue" al vast erg bedankt
Antwoord : Deze kan is geen authentiek stuk maar een copie gebaseerd op oude modellen en gemaakt in de loop van de tweede helft van vorige eeuw. Het merk is ons niet bekend.
Waardebepaling
driesens aimť
( 2013-05-18)
Vraag : is een tinnen schaaltje van doormeter 9cm,beeltenis louis curas+gepluimde helm opschrift lud magnus fran nav rex pp het verkpen waard
Antwoord : Wij kunnen u niet verder helpen. Waardebepalingen worden via deze site niet gedaan.
Van Engelen
Jef Heijens
( 2013-05-17)
Vraag : Wanneer en waar leefde/werkte de tingieter Antoine Johannes van Engelen?
Antwoord : Antoine Joannes Van Engelen was afkomstig uit s'Hertogenbosch. Hij week uit naar Brussel om er als tinnegieter te werken. Hij was er actief tussen 1863 en 1886.
Duits engelmerk III
Manders
( 2013-05-15)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste Mensen Kunnen jullie me iets meer vertellen over dit Duits tin merk in een schotel Wie ,waar en wanneer zou dit bord gemaakt kunnen zijn en hebben. Alvast bedankt
Antwoord : Ook hier hebben wij het merk niet kunnen terugvinden en net zoals bij uw vorige vraag is alleen een gelijkaardige naam "Heinold" terug te vinden (19e eeuw). Om te weten of hier de link kan gelegd worden met het merk zal u beroep moeten doen op Duitse tin-specialisten.
Duits Engelmerk II
Manders
( 2013-05-14)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste Mensen Ik heb een Duits bord met een tinmerk waar ik graag iets meer van zou weten wie ,wanneer en waar zou dit bord gemaakt zijn .Bij voorbaat dank Frans.
Antwoord : Wij hebben het merk helaas niet teruggevonden. In het Duitse naslagwerk over tin wordt een zekere Conrad Dietel vermeld in de tweede helft van de 19e eeuw en werkzaam ten Noorden van Bayreuth (Beieren). Of het over deze man gaat weten wij niet.
Edeltin
verbist dominiek
( 2013-05-14)
Vraag : Geachte, ik heb een aantal tinnen schotels die ik zou willen verkopen voor de prijs van het tin. Waar zou ik hiervoor terecht kunnen ? alvast bedankt voor uw reactie, D. Verbist
Antwoord : Wij zijn een vereniging die zich bezig houdt met de studie en behoud van oude tinnen voorwerpen die op ambachtelijke wijze werden vervaardigd. Contacten met opkopers hebben wij niet. Wij durven alleen maar hopen dat uw tin geen oude stukken bevatten gezien deze materialen voor de smeltoven bestemd zijn. Hierdoor werden er de laatste vijf jaren maar al te veel waardevolle oude stukken onherroepelijk vernietigd. Met "waardevolle" wordt niet alleen en altijd de de geldelijke waarde bedoeld maar vooral de historische. De laatste jaren werden op deze wijze tot onze grote spijt al te veel oude waardevolle stukken onherroepelijk vernietigd. Wij zijn altijd bereid om bijstand te geven om het kaf van het koren te scheiden.
Duits engelmerk I
Manders
( 2013-05-13)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste mensen ik heb een Duits bord met een diameter van 35 cm met drie dezelfde maar onduidelijke merken Links in het merk staan een I en een N Ik weet niet of die bij de naam horen Verder zie ik achter de I GEOR waaronder de N met daarachterER In het midden een adelaar of engel dat is moeilijk zien Kunnen jullie misschien iets meer vertellen nog bedankt voor het vorig antwoord Frans
Antwoord : De merken zijn moeilijk leesbaar maar mogelijk gaat het hier om Johann Georg Neeff uit Frankfurt am Main. Hij zou er werkzaam geweest zijn van 1770 tot aan zijn dood in 1802. De afbeelding in het merk is wel degelijk een engel.
Tinmerk uit Luik
Manders
( 2013-05-13)
Vergroot
Vraag : Beste Mensen, ik ben in bezit van een eenvoudig bekertje met een tinmerk met de letters H M en boven een roos met 6 puntjes in het midden verder twee letters buiten het merk E C . De Nederlandse Tinvereniging heeft mij naar U doorverwezen omdat zij denken dat het een Belgische tingieter gaat. Alvast bedankt
Antwoord : Wij kunnen het vermoeden van onze collega's uit Nederland alleen bevestigen. Dit is ťťn van de merken afkomstig uit het Luikse atelier Henri Micheels dat opgestart werd in 1806 en actief was gedurende drie generaties tot het einde van de 19e eeuw. Gezien de merken door de verschillende generaties gebruikt werden is het niet mogelijk om een juiste toewijzing te doen.
Onbekend kannetje
Manders
( 2013-05-13)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste mensen ik ben in bezit van een kannetje plusminus 13 cm hoog met een voor mij onbekend tin merk Weet U mij misschien hier iets meer over te vertellen . Ik kocht het op een plek met allemaal tin uit 1800 Alvast bedankt en groet Frans.
Antwoord : Dit stuk heeft misschien al een zekere ouderdom maar dateert zeker niet uit 1800. Het is een kannetje, geÔnspireerd op oude authentieke kannen , doch gemaakt werd ergens midden vorige eeuw .
Duits tin
Jacqueline Chaudron
( 2013-05-12)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij iets over de herkomst en eventuele jaartallen van dit tinnen bord vertellen. Ben zelf op internet aan het zoeken geweest maar kan er niets van vinden. Hartelijk dank alvast
Antwoord : Dit bord met de drie identieke engelmerken is afkomstig uit Duitsland en dateert vermoedelijk uit de 19e eeuw. Het merk zelf hebben wij niet teruggevonden.
Theeset
T. van den Berg
( 2013-05-10)
Vraag : Is het schadelijk voor de gezondheid thee uit een tinnen pot te drinken?
Antwoord : Tin is op zich geen schadelijk materiaal. Hetgeen wij tinnen voorwerpen noemen zijn echter voorwerpen gemaakt uit tinlegeringen waarin soms schadelijke metalen (oa lood) worden toegevoegd. Vanaf vorige eeuw zijn tinvoorwerpen geen gebruiksvoorwerpen meer maar eerder decoratieve stukken en is in de meeste gevallen de samenstelling niet gekend. Wij adviseren u dan ook deze niet te gebruiken om uit te drinken
Waardebepaling
nikita keur
( 2013-05-10)
Vergroot Vergroot
Vraag : hoi. wij hebben tin staan wat zeker al 40 jaar oud is. maar voor ik het ga verkopen is mijn vraag of het waardevol is? vriendelijk bedankt
Antwoord : Waardebepalingen worden via deze site niet gegeven.
Brusselse inhoudsmaten
Dejonckheere Peter
( 2013-05-10)
Vergroot Vergroot
Vraag : Reeks van 5 tinnen maatbekers maar weet niet wie deze gemaakt heeft . Is een familie erfstuk.
Antwoord : Deze vijf inhoudsmaten werden vervaardigd in het atelier van Antoine De Leeuw uit Brussel op het einde van de 19e eeuw.
Brusselse kan
Dejonckheere Peter
( 2013-05-10)
Vergroot Vergroot
Vraag : tinnen kan met stempel. Uit welke periode is dit en wie zou de maker kunnen zijn?
Antwoord : De maker van deze kan is de Brusselse tinnegieter Henri Jopseph Pinchart. Hij was werkzaam van omstreeks 1827 tot 1863.
Onbekend merk
Niek Lucassen
( 2013-05-09)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste lezer, We vroegen ons af waar deze lepels vandaan komen en hoe oud ze ongeveer zijn. Het (suiker?)lepeltje in foto 1 is versierd met bloemen en een vlinder en op de achterzijde staat het meesterteken M S met daartussen een anker. De lepel op foto 2 is ongeveer 30 cm lang en op de achterzijde staat B F met ook daartussen een anker. We vermoeden dat deze lepels uit het zuiden van Nederlands Limburg komen, of uit de omgeving van Brussel. Met vriendelijke groet, Niek Lucassen
Antwoord : Wij kunnen u helaas niet verder helpen. Dit merk uit vorige eeuw is ons niet bekend.
Peltrato
Bajram
( 2013-05-06)
Vraag : Van welke materiaal is peltrato 95 gemaakt
Antwoord : De naam peltrato komt voor op tinnen voorwerpen. De 95 verwijst naar het percentage tin dat werd gebruikt in de legering.
Luiks bord
luc pieters
( 2013-05-05)
Vergroot Vergroot
Vraag : oud tinnen bord met roosmerk (quasi weggesleten en niet meer duidelijk aan kroon) en een ovaal merk met hierin een schip - driemaster met rechts een letter D / andere letters onleesbaar..
Antwoord : De ontbrekende letter is "N". Dit bord werd gemaakt door het tinnegieters-atelier Nicolas Dechamps uit Luik. Dit familie-atelier werd opgestart rond het midden van de 18e eeuw en was ongeveer een 100 tal jaren actief. Doordat de merken door verschillende leden van de familie werden gebruikt is een juiste toewijzing heel moeilijk.
Wapenschild
frans de stoute
( 2013-05-03)
Vergroot Vergroot
Vraag : uit welke tijd dateer dit ? mvg
Antwoord : Dit bordje dateert uit de tweede helft van vorige eeuw. Het merk is ons niet bekend. maar verwijzend naar de tekst lijkt dit bord in Luik gemaakt te zijn.
Tin
Van Broeckhoven
( 2013-04-29)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kan u mij meer info verschaffen over deze schotel?
Antwoord : Tinnen voorwerpen waar een percentage op vermeld staat dateren van na de eerste kwart van vorige eeuw. Het merk met de initialen is ons niet bekend.
Tinnen pan
Van Broeckhoven Barry
( 2013-04-29)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kan er meer info verschaft worden over de schotels en stempels?
Antwoord : Tinnen voorwerpen waar een percentage op vermeld staat dateren van na de eerste kwart van vorige eeuw. Het merk met de initialen is ons niet bekend.
Etain
odette
( 2013-04-29)
Vergroot Vergroot
Vraag : hallo ik heb hier een schaal maar weet niet wat het betekent ik wilde het verkopen maar ben beetje onzeker over wat ik kan vragen voor deze schaal alvast bedankt vr gr odette
Antwoord : Waardebepalingen worden niet gegeven via deze site. Tinnen voorwerpen waar een percentage op vermeld staat dateren van na de eerste kwart van vorige eeuw.
Tinnen bord
Van Broeckhoven Barry
( 2013-04-29)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kan er meer info verschaft worden over deze voorwerpen?
Antwoord : Tinnen voorwerpen waar een percentage op vermeld staat dateren van na de eerste kwart van vorige eeuw. Het merk met de initialen is ons niet bekend. Het reliŽf is een afbeelding van het wapenschild van Antwerpen.
Tongeren
Tim Smeulders
( 2013-04-23)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, kan u me meer informatie geven over deze 4 kannetjes? Alvast bedankt.
Antwoord : Dit zijn merken van een voor ons onbekend tingietersbedrijf uit Tongeren. Naast het roosmerk is een merk geslagen dat overeenkomt met het wapenschild van deze stad. Gezien er een vermelding is van een tinpercentage zijn deze kannetjes nooit ouder dan de tweede kwart van vorige eeuw.
Merk
Rutger Selle
( 2013-04-23)
Vergroot Vergroot
Vraag : beste Tinvereniging, Ik heb een tinnenbord waaronder een meesterteken staat waar ik de herkomst niet van kan achterhalen. Ik hoop dat de foto die ik stuur duidelijk genoeg is. Ik verneem graag van u. Met vriendelijke groet,
Antwoord : Dit merk is ons niet bekend. In ieder geval gaat het hier niet over een echt oud voorwerp. Misschien dat de voor ons niet leesbare tekst op het bord u enige aanwijzigingen kan geven.
Postainier Hutois
Stijn Du Four
( 2013-04-23)
Vergroot Vergroot
Vraag : Waar komt deze fles vandaan en van welke tijd is ze ongeveer?
Antwoord : Deze fles werd door "Les Postainier Hutois" voorzien van tinnen elementen. Dit bedrijf werd opgericht in 1949, is gevestigd in het Waalse stadje Hoei en is nog steeds actief. De fles is nadien als relatiegeschenk gebruikt door een nog bestaande hijsfirma uit het Antwerpse.
Theeset
Frank van Doorn
( 2013-04-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : Goedendag, Ik heb een tinnen thee set in het bezit gekregen. Kunt u mij iets meer vertellen over de leeftijd, herkomst en waarde. In het merkteken staat iets van Zeister Pewter. Het komt uit de familie en ik weet dat mijn opa van mijn vrouw bij de Gero in Zeist heeft gewerkt. Met vriendelijke groet Frank
Antwoord : Zeister Tin Industrie werd opgericht in 1932 en werd in 1964 overgenomen door de firma Daalderop uit Tiel. Dit merk, met de Engelse vermelding "pewter", dateert van juist voor deze overname. Waardebepalingen worden via deze site niet gedaan.
Halle
Johan Janssens
( 2013-04-14)
Vergroot Vergroot
Vraag : Waarde, Ik heb dit tinnen bordje al jaren en vraag mij af wat de merken betekenen. Diameter is 22,5cm. Op de achterzijde staat een merk met engel met schild en zwaard en 1776. Daarnaast een gekrronde roos met de drukletters HAL.
Antwoord : De foto met de merken is niet groot genoeg en te wazig om deze goed te kunnen identificeren. De herkomst is wel duidelijk. Het gaat hier om een stuk afkomstig uit de stad Halle tegen Brussel. Mogelijks gaat het hier om de tinnegieter Petrus Jozef Petre maar het jaartal dat u gelezen hebt klopt dan wel niet. Wij kunnen het op de foto niet nazien.
Brussels bord
Johan Janssens
( 2013-04-14)
Vergroot Vergroot
Vraag : Deze tinnen schotel heeft een diameter van 31cm met op de achterzijde een vaag roosmerk en een engel met zwaar en schild, de letters IF-SM (de eerste letter is moeilijk leesbaar) en een datum 1776. Wat betekenen deze tekens?
Antwoord : De foto's zijn te wazig om een degelijke identificatie te doen. Op basis van de initialen die u vermeld gaat het hier over Jacobus Fransiscus Scheurmans uit Brussel en werkzaam tussen ongeveer 1805 en 1811. Van waar u het jaartal 1776 haalt is ons een raadsel. Misschien hebt u de gegevens van uw twee vragen met elkaar gemengd.
Merktekens
Leon Deelen
( 2013-04-12)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik ben in het bezit van een flacon, 9 cm hoog en beide zijde van 4,5cm, op de zijkant staat een monogram en het jaartal 1817. Gezien het feit dat er bij de merktekens 95% staat, kan ik dit niet rijmen. Kunt U mij meer vertellen over de merktekens en de tijd waarin ik dit voorwerp moet plaatsen?
Antwoord : Voorwerpen met de vermelding van een tinpercentage zijn nooit ouder de tweede kwart van vorige eeuw. De vermelding 1817 verwijst weliswaar naar een jaartal maar het voorwerp is daarom niet gemaakt in dat jaar ... . De grafische kenmerken van het roosmerk en het engelmerk bevestigen dit trouwens ook.
Tinpercentage
Frank Mouton
( 2013-04-11)
Vraag : Heb tinnen bord van 22 cm diameter . Inscriptie in grote blokletters ( 1 cm ) op voorkant : I.G.H Op achterkant : Etain 90 % Tin
Antwoord : Zonder foto's van de merken is het ons niet mogelijk een identificatie te doen. In ieder geval zijn voorwerpen met de vermelding van een tinpercentage nooit ouder de tweede kwart van vorige eeuw.
Maastricht
Lemmens Johan
( 2013-04-09)
Vergroot Vergroot
Vraag : Deze kleinere tinnen maatbeker heeft geen ijktekens. Kunnen julie ook van deze de herkomst (tingieter) en de tijdbepaling achterhalen ? Op de onderkant staan twee merktekens; een roosje met een kroontje met de lettertekens V en B en het andere merkteken van een onduidelijk figuurtje maar met de initialen L, V en B. Houdt dit mogelijk verband met de grote maatbeker gezien ze blijkbaar samen horen ? Is er een link naar Maastricht gezien wij in het grensgebied wonen (Boorsem Maasmechelen). Bedankt alvast voor de moeite.
Antwoord : De tinnegieters-merken op de onderzijde van dit inhoudsmaatje zijn afkomstig uit Maastricht en behoorden toe aan Ludovicus Jacobus Van Beethoven. Hij was er werkzaam van ongeveer 1821 tot aan zijn dood in 1851.
Maastricht
Lemmens Johan
( 2013-04-09)
Vergroot Vergroot
Vraag : Deze oude pot met vele ijktekens op de tuitel heb ik georven. Aan het uitzicht te zien heeft hij al vele avonturen meegemaakt.Kunnen jullie de herkomst en de tijdbepaling achterhalen ? Op de onderkant staan twee merktekens: een roosje met en onduidelijk kroontje erboven en en "engel"figuurtje dat een balans in de linkerhand houdt.Er zijn geen initialen merkbaar. Het kan zijn dat de pot van "nederlandse" oorsprong is gezien mijn woonplaats Boorsem geografisch en historisch verbonden is met Maastricht. (volgt nog een tweede maatbekertje)
Antwoord : De foto met de merken is van te ver genomen om de merken goed te kunnen lezen. Mogelijks gaat het hier over de tinnegieter Hendrik Clemens Gadet, werkzaam te Maastricht in de tweede kwart van de 19e eeuw.
Britania Metal
L.Jansen
( 2013-04-05)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik wilde graag weten hoe oud dit is en waar het is gemaakt. Er staan getallen onder de koffiepot 10760 en verder niets. De melkkan heeft een gezicht en volgens mij is het verzilverd tin... Kan je dit ook poetsen? Dank
Antwoord : Dit stelletje werd gemaakt uit het zogenaamde Britannia Metal. Dit is een legering van tin met antimoon en koper. Dergelijke producten werden meestal gemaakt rond de stad Sheffield in Engeland.
Leeftijd
yorick schoonen
( 2013-04-01)
Vergroot Vergroot
Vraag : waar komen de volgende tinnen glaasjes vendaan en hoe oud zijn ze?
Antwoord : Het merk op deze tinnen bekertjes kennen wij niet. Het zijn vermoedelijk merken afkomstig uit Nederland. Gezien er een tin-percentage op vermeld is dateren deze stukken ten vroegste uit de tweede kwart van vorig eeuw.
G. Pierre
rita postel
( 2013-04-01)
Vraag : kunt ons iets vertellen over G.Pierre , meester tingieter uit brussel met dank
Antwoord : Gustave Joseph Pierre is een Brusselse tinnegieter geboren in 1814 en overleden in 1882. Zijn werkzame periode als zelfstandige tinnegieter situeert zich tussen 1848 en 1876.
Tinnen kan
heijmans
( 2013-03-31)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte heer/mevrouw, Me vader heeft een tinnen kan deze is opgevist van de noordzee. Onze vraag is hoe oud is deze kan ong Met vriendelijke groet, Nanda heijmans
Antwoord : De lijkt ons authentiek te zijn en is waarschijnlijk al een paar eeuwen oud. Het merk verwijst vermoedelijk naar de stad Alkmaar in Nederland. Wij adviseren u dan ook voor verder onderzoek contact op te nemen met onze collega's in Nederland (www.nederlandsetinvereniging.nl).
Mechelen
luc pieters
( 2013-03-27)
Vergroot Vergroot
Vraag : ik bezit enkele tinnen borden van deze tingieter. zou graag herkomst kennen, vanwaar die afkomstig is en datering. de initialen vooraan ICP en EP zijn isabelle christiana pieters en elisabeth pieters
Antwoord : Deze merken zijn afkomstig uit Mechelen en zijn deze van de tinnegieter Christaenus Vlemincx. Hij is geboren in 1685 en overleed in 1757. Leuk dat u de eigendomsinitialen hebt kunnen identificeren want dit is eerder een zeldzaamheid.
Tinnen bord
Jansen
( 2013-03-27)
Vergroot Vergroot
Vraag : Hallo beste mensen. Ik heb een tinnen bord van 35 cm, met op de onderzijde een merkteken ( meesterzegel ). En aan de bovenzijde in de rand wat lijkt op een jaartal, maar is moeilijk te zien. Alvast bedankt voor de informatie.
Antwoord : Dit roosmerk is ons helaas niet bekend.
Decoratieve borden
akkermans
( 2013-03-24)
Vergroot
Vraag : we hebben hier 3 tinnen borden/schalen mijn vraag is hoe oud zijn deze en wat is de waarden er van mvg fam akkermans
Antwoord : Dit zijn decoratieve borden uit de tweede helft van vorige eeuw. Waardebepalingen worden via deze site niet gedaan.
Kraantjeskjan
Anneke wubs
( 2013-03-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : Hallo wil graag weten waar deze kraantjeskan is gemaakt en hoe oud het is .alvast heel erg bedankt.
Antwoord : Het engelmerkje op de kan kennen wij niet. Wel denken wij te mogen stellen dat deze kan in de loop van de tweede helft van vorige eeuw in Nederland werd gemaakt.
Engels bord
Arno
( 2013-03-19)
Vergroot Vergroot
Vraag : Dit bordje is gemerkt met 2 merken op de onderzijde. Ik zou graag willen weten van wie deze twee merken zijn. De enkele letters die goed leesbaar zijn heb ik erbij getekend. Alvast bedankt!
Antwoord : Het merk met de vogel is ťťn van de merken van Robert Nicholson uit Londen. Hij werd meester tinnegieter in 1725. De onderzijde van het roosmerk is inderdaad London. Het verband tussen dit merk waarvan de tweede initiaal (R) de beginletter is van de familienaam, hebben wij niet teruggevonden.
Tinnen bord
Marc Thys
( 2013-03-19)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik heb deze tinnen schotel van mijn grootouders gekregen. Kunt U de herkomst en de tijdbepaling achterhalen. De Stempel achter op de schotel is voor mij niet leesbaar (2de foto)maar er staat geen legering% op.
Antwoord : De herkomst is niet te achterhalen. Dergelijke producten waren in de loop van de tweede helft van vorige eeuw erg in trek en werden dan ook massaal geproduceerd.
Kommetje
Christian Hannink
( 2013-03-16)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste mensen, Wij hebben een tinnen schoteltje, Het werd gepoetst als zijnde zilver. Kunt u er iets over vertellen. Bijv. Hoe oud en welke maker?
Antwoord : Het enige dat wij hierover kunnen vertellen is dat dit een product is dat gemaakt werd in de tweede helt van vorige eeuw. Het merk is ons niet bekend.
Lampstaander
jeffrey
( 2013-03-16)
Vergroot Vergroot
Vraag : hallo, kunnen jullie me iets vertellen over dit stuk, jammer genoeg vind ik nergens een teken, het meet 112cm hoog de lampkap heb ik zelf geplaatst op een echte kaars, dank op voorbaat
Antwoord : Deze lampstaander is geen antiek tinnen voorwerp. De vormgeving is geÔnspireerd op oude barok kandelaars. Dit voorwerp dateert uit de tweede helft van vorige eeuw.
Theepotje
P.R
( 2013-03-15)
Vergroot Vergroot
Vraag : beste deze theepot heeft onderaan 2 merken I.V.O en een burcht ( antwerpen ) welke periode zitten we hier , ? mvg
Antwoord : Ongetwijfeld in de de 18e eeuw. De initialen weren echter verkeerdelijk gelezen. Het gaat hier niet over IVO maar wel over IVC. Dit zijn de merken van de tinnegieter Joannes Van Camp. Na zijn leerperiode in Brussel werd hij meester tinnegieter in 1746 en was vanaf dan werkzaam in Antwerpen.
Onlogische merken
UJ
( 2013-03-12)
Vergroot
Vraag : Op een tinnen bord staan drie stempels. Een rros met 17, een engelenstempel met de letters M en D en een derde stempel. Is het mogelijk iets uitleg te geven over dit bord.
Antwoord : De merken zijn authentiek. Alleen klopt het geheel niet. Het engelmerk is een onbekend merk uit Nederland of mogelijks een merk uit Diest, het merkje met de burcht is afkomstig uit Antwerpen en tenslotte is het merk met het cijfer 17 een Leuvens roosmerk uit de 18e eeuw. Dergelijke combinatie kan gewoonweg niet. De persoon die deze merkijzers in zijn bezit (heeft) had, gebruikte ze bewust om de indruk te wekken dat het hier over een antiek stuk ging. Dit is dus alleen maar misleiding en bedrog.
Inktpot
p.r
( 2013-03-12)
Vergroot Vergroot
Vraag : beste , kunt u mij zeggen van welke tinnengieter dit merk is dank u mvg
Antwoord : De inktpot is afkomstig van de tinnegieters-werkplaats van de familie De Keghel uit Gent. Deze familie nam in 1829 een tinnegietersbedrijf over in de Korte Muntstraat en bleef deze uitbaten tot in 1917. Gezien de merken zowel door de vader als de zoon werden gebruikt is een exacte toewijzing nit mogelijk.
Ongelukje met theepot
Paul Tonet
( 2013-03-10)
Vergroot Vergroot
Vraag : de bodem van mijn tinnen theepot is gesmolten. Kan iemand daar een nieuwe bodem inzetten?
Antwoord : Tin heeft een smeltpunt van 232į C. Als je een tinnen voorwerp op bvb een hete kookplaat legt wordt je onvermijdelijk geconfronteerd met de hier afgebeelde situatie. Herstellen kan, alleen zal je wel even moeten zoeken naar een iemand die metalen voorwerpen restaureert. U kan het beste eens kijken in de gouden gids om iemand te vinden uit uw streek.
Vlaamse Tinvereniging
Robert
( 2013-03-10)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte, Ben liefhebber van tinnen voorwerpen. Kennen jullie dit tinmerk? Zijn er ook boeken of andere gegevensbanken om de herkomst van voorwerpen op te zoeken. Alvast bedankt. Robert.
Antwoord : Helaas zijn de door u opgestuurde foto's onleesbaar.Er bestaan honderden publicaties over tin . Alleen zijn ze, gezien hun ouderdom, dikwijls niet meer terug te vinden in de normale boekhandels. Om meer over oud tin te weten te komen kunnen wij u onze vereniging warm aanbevelen. De contactgegevens kan u terugvinden op de paginga "contact" van deze website.
JD-merkje
BEERDEN PATRICK
( 2013-03-05)
Vergroot Vergroot
Vraag : Hoi,ik heb hier een tinnen pot waar ik de herkomst van de maker niet kan vinden,er staat vanachter een teken met de letters JD op,kan u me hier meer over vertellen,hartelijk dank alvast
Antwoord : Wij gaan u spijtig genoeg niet verder kunnen helpen. Het merk JD is ons al meermaals voorgelegd maar helaas kennen ook wij de herkomst hier niet van, net zo min als het engelmerkje. Uw kan heeft al wat ouderdom maar is geen antieke stuk. Het dateert uit de vorige eeuw.
Engelmerkje
Kiszka Walter
( 2013-03-03)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik ben in het bezit van 2 tinnen kandelaars,met een merkteken onderaan in engel-vorm ,de engel heeft 2 verschillende objecten in de hand .Ik zou willen te weten komen waar dit vandaan komt,en wat er in de handen van de engel steekt. Deze heb ik op een rommelmarkt gevonden voor 12euro.
Antwoord : Dit engelmerkje is ons niet bekend. In ieder geval is het een merkje dat niet ouder is dan, pakweg, 50 jaren. Het merkje lijkt niet volledig te zijn en ons baserend op antieke merken zou dit engeltje mogelijks een weegschaal en een zwaard in de handen kunnen hebben.
Onbekend engelmerkje
karen bergisch
( 2013-03-03)
Vergroot
Vraag : Ik heb op de markt in Luik een tinnen vaas gekocht met een engel op de onderkant en de letters ASN, ook is de vaas genummerd. Kunt u mij iets meer vertellen over de herkomst van de vaas?
Antwoord : Dit engelmerkje is ons helaas niet bekend.
Hendrik IV
Johan de Bakker
( 2013-03-03)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u iets over de ouderdom en afkomst zeggen van dit bord. Het gekke is dat het merk ook bij de vraag over de soepterrine van 22-11-2011 voorkomt, hier nu echter in spiegelbeeld en het merkteken staat er ook niet in, maar ligt er bovenop. Is daar een reden voor? Aan de voorzijde boven in de rand lijkt ook iets ingekrast, mogelijk een H ? en mogelijks een jaartal 1753?
Antwoord : Dit merk kom je veel tegen. Het is een namaak uit de tweede helft van vorige eeuw. Ook de versiering aan de voorzijde van het bord is geen unicum.
Diepe schaal
Johan de Bakker
( 2013-03-03)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u iets zeggen over de ouderdom en herkomst van deze schotel? Aan de voorzijde in de rand lijkt een C en A te staan. In het merkteken aan de achterkant (gekroonde roos?) is een R. te onderscheiden rechts in kroontje. Er lijken ook twee dezelfde merktekens te staan, niet volledig en niet goed duidelijk, waarvan een langer woord eindigt op zinn. Hartelijk dank!
Antwoord : De merken op deze diepe schaal zijn ons niet bekend. Het is geen antieke stuk maar een namaak gebaseerd op oude authentieke stukken. De schaal dateert uit de loop van vorige eeuw en is vermoedelijk afkomstig uit Duitsland.
Schaaltje
Johan de Bakker
( 2013-03-03)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u iets zeggen over de ouderdom, afkomst en tafereel op de schotel? Er is mijns insziens alleen een klein tekentje op de achterkant dat mogelijks een merkteken kan zijn. 47x27.5 cm. Hartelijke dank!
Antwoord : Dit schaaltje werd gemaakt in de loop van de tweede helft van vorige eeuw. Van waar het komt en wat het tafereel uitbeeldt weten wij niet.
Onscherpe foto's 2
karen
( 2013-03-01)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, Deze zijn in de oorlog van 14-18 begraven geweest in de grond ter bescherming. Stempel is iets vergaan. Kan u zo goed als mogelijk iets toe lichten hierover? Op het schild is een duif te zien.
Antwoord : Zonder scherpe foto's van de merken is het ons onmogelijk u verder te helpen.
Onscherpe foto's 1
karen
( 2013-02-28)
Vergroot Vergroot
Vraag : kan u mij meer vertellen van de oorsprong? dankuwel
Antwoord : Het spijt ons maar de foto's met de merken zijn veel te wazig om hier iets over te vertellen.
Asbak
Pit Kosterman
( 2013-02-23)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij vertellen waar dit gemaakt is en hoe oud het is. Ik denk dat het een asbak is op de voorkant staat een stempel met daarin Breda.
Antwoord : Het ziet er inderdaad uit dat dit een asbak is. Het merk is afkomstig van het bedrijf Metawa uit Tiel dat tinproducten produceerde vanaf de jaren dertig van vorige eeuw tot in 1984.
Duitse kan
Piet Kosterman
( 2013-02-23)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik heb deze kan in Duitsland gekocht. Kunt u mij vertellen waar hij gemaakt is en hoe oud?
Antwoord : Stukken waar een merk aanwezig is met een percentage-aanduiding zijn geen antieke stukken. Zij dateren uit de loop van vorige eeuw. Het merk is ons niet bekend.
Bordje
A. van Hoek-van Dijk
( 2013-02-23)
Vergroot Vergroot
Vraag : Valt dit bord te dateren ?
Antwoord : Dit zijn merken van de firma Foca uit Oosterbeek. Het bedrijf was er actief in de tweede helft van de vorige eeuw.
Asbak
p.g. scherks
( 2013-02-22)
Vraag : Ik heb een tinnen asbakje (ca. 12 cm. in doorsnee en met gekruklde rand). Ik schat dat het voorwerp wel 100 jaar oue is. Op de achterkant staat alleen een "E ". Wat zou dit kunnen betekenen?
Antwoord : Asbakken zijn geen antieke voorwerpen gezien zij niet ouder zijn dan de eerste helft van vorige eeuw. Zonder foto's kunnen wij u niet verder helpen
Tingieterij
Johan Spek
( 2013-02-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : Weet U wie de tingieterij/metaalwarenfabriek is die dit theepotje vervaardigde? Het werd ook door Daalderop en RIO gemaakt.
Antwoord : Wij kunnen u helaas niet verder helpen. Deze merktekens zijn ons niet bekend.
Schenkkan
Arno
( 2013-02-20)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik zou graag willen weten hoe oud deze kan is en waar of wie deze gemaakt heeft. Alvast bedankt!
Antwoord : Dit zijn de merken van Leonardus van Weert uit s'Hertogenbosch. Deze tinnegieter was er werkzaam van ca 1771 tot aan zijn dood in 1818.
Authentiek ?
Arno
( 2013-02-20)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik ben in onderhandeling over de aanschaf van deze kan. Ik twijfel echter aan de authenticiteit. Kunt u hier meer over vertellen? Alvast weer bedankt!
Antwoord : Hier is absoluut geen twijfel. Dit is geen authentiek stuk maar een gefantaseerde kan met een namaak-stempel.
Keramiek met tin
Gielen
( 2013-02-20)
Vergroot Vergroot
Vraag : Het merkteken op het omhulsel kan ik nergens terug vinden . Mogelijk kunnen jullie mij meer vertellen. De keramiek beker is van Guťrin (onderzijde gemerkt) Kan er misschien ook een antwoord gegeven worden hoe ik die vlekken er af krijg zonder het tin te beschadigen.
Antwoord : Zowel vader als zoon Guerin waren makers van keramiekproducten. Op het einde van de jaren vijftig van verleden eeuw richt zoon Jules een Guerin-fabriek op. Dit bedrijf ging failliet in de jaren zeventig. Het tinmerk is ons niet bekend maar naar datering toe lijkt het wel overeen te komen met de aangehaalde periode. Als u de patine wenst te behouden zal u er niet in slagen om deze vlekken te verwijderen. In het andere geval zijn er in de handel verscheidene poetsmiddelen voor metaal beschikbaar waarmee u eens kan proberen. Schuursponsen en dergelijke mogen echter nooit gebruikt worden. Polieren is ook een mogelijkheid.
Juwelenkistje
janssens heidy
( 2013-02-19)
Vergroot Vergroot
Vraag : graag had ik geweten of jullie kunnen zeggen hoe oud dit is en of de stempel, een zwaan met de letter T er in enige betekenis heeft.Eventueel ook de waarde alvast bedankt vriendelijke groeten Heidy
Antwoord : Dit doosje lijkt ons geen tinnen voorwerp te zijn. Wij kunnen u helaas niet verder helpen.
Tinnen kan
J van den Berg
( 2013-02-18)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, Ik heb een tinnen kannetje en vroeg mij af hoe oud hij is en mogelijk wie de gieter is. Het heeft naast het merk ook nog de vermelding 92% tin.
Antwoord : Stukken waar een merk aanwezig is met een percentage aanduiding zijn geen antieke stukken. Zij dateren uit de loop van vorige eeuw. Het merk is ons niet bekend.
Nederlands merk
petra theunissen
( 2013-02-18)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij vertellen wat dit is en waar de stempel voor staat?
Antwoord : Dit sierpotje zonder specifieke functie is afkomstig van de werkplaats Jeka uit Tiel dat werkzaam was tussen 1933 1964.
Bordje
Arno
( 2013-02-18)
Vergroot Vergroot
Vraag : Wat is de herkomst van dit bord en is het authentiek?
Antwoord : In tegenstelling tot vele voorwerpen die ons worden voorgelegd is dit een authentiek stuk. Het bordje werd gemaakt in een Brussels atelier. De merken worden toegewezen aan Leopold Kops die werkzaam was in de tweede helft van de 18e eeuw en in het begin van de de 19e eeuw.
Kannen
D.Negelen
( 2013-02-17)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij aan de hand van de stempel/keurmerk vertellen of het hier gaat om tin of namaak, eventueel periode en land van herkomst?
Antwoord : Het gaat hier zeker om tin. Alleen zijn de voorwerpen niet authentiek. Het zijn kopieŽn gemaakt in de loop van de tweede helft van vorige eeuw.
Eikelkannetje
Toon Krijnen
( 2013-02-14)
Vergroot
Vraag : Geachte, Graag had ik van u wat info over beide artikeltjes. Gekocht in Breda 6O jaar geleden. Hoogte 13,5 cm Merk engeltje met letters I V M in deksel en van onder. Glas ; hoogte 15,5 cm. Geen merktekens.
Antwoord : Het engelmerkje IVM werd gebruikt door de tinnegieterij "De Tinkoepel" uit het Nederlandse Zaandam in de tweede helft van vorig eeuw.
Namaak ?
Lieven Meulenijzer
( 2013-02-13)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij aan de hand van de stempel/keurmerk vertellen of het hier gaat om tin of namaak, eventueel periode van fabrikatie ?
Antwoord : Het gaat hier zeker om tin. Alleen zijn de voorwerpen niet authentiek. Het zijn kopieŽn gemaakt in de loop van de tweede helft van vorige eeuw.
Fantasie roosmerk
Lieven Meulenijzer
( 2013-02-13)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u over de kan en keurmerk/stempel iets meer vertellen ? Men heeft mij verteld dat deze uit Gent zou komen.
Antwoord : Het is mogelijk dat deze kan afkomstig is uit Gent maar aanwijzingen hiervoor zijn er echter niet. De merken zijn fantasiemerken daterend uit de loop van de tweede helft van vorige eeuw.
Kamerpotje
bmeulman
( 2013-02-13)
Vergroot Vergroot
Vraag : kunt u mij vertellen wat dit voor logo is kan het nergens vinden, bij voorbaat dank
Antwoord : Het merkje is erg wazig en is ons niet bekend. Het lijkt erg op een fantasiemerk afkomstig uit Duitstalig gebied en daterend uit het begin van vorig eeuw.
Bordje en kandelaar
Esmeralda Smith
( 2013-02-10)
Vergroot Vergroot
Vraag : Hallo, bijgaande schaaltjes (6stuks) hebben een merkje dat wel lijkt op iets dat ik eerder op uw site heb gezien maar dan kan ik het weer niet plaatsen met dat het van Annink-Pot bv Beckum zou zijn. En ook de kandelaar waar ik u eind december een waardebepaling voor heb gevraagd. Zou u mij over beide meer kunnen vertellen (buiten de waarde ervan om?) Dank alvast!
Antwoord : Het engelmerkje op uw bord kom je regelmatig tegen maar is ons niet bekend, net zo min als het merkje op de kandelaar. In ieder geval dateren beide voorwerpen uit de tweede helft van vorige eeuw.
Suikerpotje
P.P.Kosterman
( 2013-02-07)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij zeggen waar dit gemaakt is en hoe oud het is/
Antwoord : Het gaat hier om een voorwerp gemaakt door het bedrijf C. Kurz & Co uit Tiel (Nederland). Het was een metaalverwerkend bedrijf uit 1896 dat slechts vanaf 1935 ook tinnen voorwerpen produceerde. Het bedrijf ging in 1984 failliet. De merknaam van Kurz wordt nog gebruikt door de nakomelingen van de toenmalige overnemer.
Zeventiende eeuw ?
Y. Rotterdam
( 2013-02-06)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste tinvereniging, Van mijn oma heb ik dit tinnen bord gekregen. Het is gemerkt met een anker, het jaartal 1614, en de letters P.I.M. Is dit merk bekend bij jullie?
Antwoord : Wij hebben het merkje helaas niet kunnen terugvinden.Op het eerste zicht lijkt dit uit Duitstalig gebied te komen. Om verder een correct oordeel te kunnen vellen dient het bordje in de hand onderzocht te worden.
Tinmerk
Oosterkamp
( 2013-02-05)
Vergroot Vergroot
Vraag : kent u dit tinmerk ?
Antwoord : Dit is een onbekend fantasie-merk uit de tweede helft van vorige eeuw.
Tinnen set
Jansegers Michael
( 2013-02-05)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, Kan u mij wat meet uitleg geven over deze kannen, bestaande uit 95%Tin en 5%Zink.Ik heb 5 stuks van groot naar klein. Er staan ook initialen onder de engel met trompet, Ik denk GMBH te lezen. Alvast bedankt. Michael
Antwoord : Het merk is ons niet bekend. Verder is het ons niet duidelijk vanwaar u de samenstelling haalt. In ieder geval zijn merktekens met de vermelding van een tinpercentage nooit ouder dan (ongeveer) het midden van vorige eeuw.
Tinnen bord
Michael
( 2013-02-05)
Vergroot Vergroot
Vraag : is dit een bekende Tin gieter? Er staat ook nog een kroon op als stempel met daarop 92% en nog beginletters E.tain. de rest kan ik niet lezen.
Antwoord : Een merkteken met de vermelding van een tinpercentage is nooit ouder dan (ongeveer) het midden van vorige eeuw. Het merk is ons verder niet bekend.
Tinnen theepot
Mia
( 2013-02-02)
Vraag : Is thee uit een tinnen theepot schadelijk voor je gezondheid?
Antwoord : Tin is op zich geen schadelijk materiaal. Hetgeen wij tinnen voorwerpen noemen zijn echter voorwerpen gemaakt uit tinlegeringen waarin soms schadelijke metalen (oa lood) worden toegevoegd. Vanaf vorige eeuw zijn tinvoorwerpen geen gebruiksvoorwerpen meer maar eerder decoratieve stukken en is in de meeste gevallen de samenstelling niet gekend. Wij adviseren u dan ook deze niet te gebruiken om uit te drinken
Brusselse kan
Gaston Matthyssens
( 2013-02-02)
Vergroot Vergroot
Vraag : Is deze Brusselse kan van enige waarde ?
Antwoord : Waardebepalingen worden via deze site niet gedaan. Wij kunnen u alleen maar bevestigen dat het over een authentiek stuk gaat, afkomstig uit Brussel en daterend tussen 1843 en ca 1875.
Tin
jeannet
( 2013-02-02)
Vraag : ik heb ongeveer een ton puur tin per maand voor de verkoop,wie kan mij helpen aan een adres voor verkoop !
Antwoord : Wij zijn een vereniging die zich bezig houdt met de studie en behoud van oude tinnen voorwerpen die op ambachtelijke wijze werden vervaardigd. Contacten met opkopers van het tin dat u bijeenbrengt hebben wij niet. Wij durven alleen maar hopen dat uw maandelijkse ophalingen van tin geen oude stukken bevatten gezien deze materialen voor de smeltoven bestemd zijn. Hierdoor werden er de laatste vijf jaren maar al te veel waardevolle oude stukken onherroepelijk vernietigd. Met "waardevolle" wordt niet alleen en altijd de de geldelijke waarde bedoeld maar vooral de historische. De laatste vijf jaren werden op deze wijze tot onze grote spijt al te veel oude waardevolle stukken onherroepelijk vernietigd. Wij zijn altijd bereid om bijstand te geven om het kaf van het koren te scheiden.
Recent tin
Bart Van Ocken
( 2013-02-01)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kan je aan dit merkje en vorm zien uit welke periode dit komt? Ik heb drie schaaltjes en weet er geen raad mee. Alvast bedankt Bart
Antwoord : Het merk op de borden is een fantasiemerk. Dergelijke borden werden gemaakt in de tweede helft van vorige eeuw.
Tinnen huisje
P.P.Kosterman.
( 2013-02-01)
Vergroot Vergroot
Vraag : dit huisje heeft mijn kleinzoon gekregen men heeft verteld dat het tin was met een laagje zilver kunt zien aan de merkjes wie de maker is en waar het vandaan komt ?
Antwoord : De merken op dit decoratief huisje zijn afkomstig van de firma Foca uit Oosterbeek in Nederland. Het bedrijf was actief vanaf 1948 tot het einde van vorige eeuw. Dat hier een laag zilver over is, zou ons ten zeerste verwonderen.
Lepels
kees graswinckel
( 2013-02-01)
Vergroot Vergroot
Vraag : Er zijn 3 lepels met stempel.Roos met HTin kroon?? Wat zou de leeftijd en herkomst kunnen zijn? De anderen zijn zonderstempel. Lengte is ca. 17cm.
Antwoord : Deze lepels zijn gemerkt met de merken van de tinnegieter Hermanus Tollenaar uit Zwolle. Hij was er werkzaam van 1898 tot aan zijn overlijden in 1915. Na de oorlog verhuisden zijn opvolgers de zaak naar Buiksloot. In 1936 gaat het bedrijf Tollenaar failliet.
Bouillonpot
van der linden
( 2013-01-30)
Vergroot Vergroot
Vraag : op deksel: in cirkel:CS;overkant afb v keteltje met aan weerszijden A en C Kent u deze merktekens?
Antwoord : Zonder foto's van de merken die u beschrijft kunnen wij u helaas niet verder helpen.
Roomstelletje 1
P.Kosterman.
( 2013-01-29)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij vertellen uit welke periode dit is en wie het gemaakt heeft.
Antwoord : Het hier afgebeelde merk was het eerste merk dat gebruikt werd door de fabriek Zeister Tin Industrie uit Zeist. Het bedrijf werd opgericht in 1932 en werd in 1964 overgenomen door de firma Daalderop.
Inhoudsmaat
P.P.kosterman
( 2013-01-29)
Vergroot Vergroot
Vraag : Allereerst dank voor de goede uitleg. Ik heb 3 maatkannetjes waarvan 1 met keur. Van welke periode kan dit zijn?
Antwoord : Ook hier is de afkomst gewoon af te lezen: Gorichem (halverwege tussen Utrecht en Breda). De tinnegieter Christiaan Adrianus De Vos was er werkzaam tot omstreeks 1880.
Roomstelletje 2
P.P.Kosterman
( 2013-01-28)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij vertellen uit welke periode dit roomsetje is
Antwoord : Dit stelletje is duidelijk afkomstig uit Groningen en werd gemaakt door Harm Amsing. Gezien grootvader en kleinzoon tinnegieters waren, dezelfde voornaam hadden en bijgevolg dezelfde merken gebruikten is het niet eenvoudig stukken toe te wijzen. Ofwel gaat het over de laatste kwart van de 19e eeuw of over de derde kwart van de 20e eeuw.Dit stelletje lijkt ons uit de eerste periode te dateren.
Tinnen vaasje
P.P.Kosterman
( 2013-01-27)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij vertellen uit welke periode dit vaasje is?
Antwoord : Het vaasje werd gemaakt door de tinnegieter Hermanus Tollenaar uit Zwolle. Hij was er werkzaam van 1898 tot aan zijn overlijden in 1915. Na de oorlog verhuisden zijn opvolgers de zaak naar Buiksloot.In 1936 gaat het bedrijf Tollenaar failliet.
Schaaltje
Westerlaan
( 2013-01-27)
Vergroot Vergroot
Vraag : Hallo, dit schaaltje heb ik geerft van mijn grootvader, Kunt u iets vertellen over de herkomst en of het enige waarde heeft? vriendelijk bedankt
Antwoord : Dit schaaltje is een product uit de tweede helft van vorige eeuw. De merktekens zijn ons niet bekend. Waardebepalingen worden niet gedaan via deze site.
Kamerpot
Henri Clausen
( 2013-01-26)
Vergroot Vergroot
Vraag : Heeft u enig idee van wanneer deze po is Ik kan het merkje niet terug brengen
Antwoord : Dit engelmerkje is ons niet bekend. Het lijkt ons ook heel eigenaardig en vermoeden dat hier gaat om een fantasiemerk. De vorm van de pot is echter ok. Hoogstwaarschijnlijk gaat het over een copie van een 19e eeuws model dat in de loop van vorige eeuw werd gemaakt.
Ovale schotel
Camiel Kamstege
( 2013-01-23)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, Graag uw mening over de keuren en op de voorzijde is het jaartal 1766 te lezen. Is dat correct? Enig idee wat voor een gedenkbod het betreft. Bedankt voor uw reactie.
Antwoord : De foto's zijn onleesbaar. Wij kunnen u dus niet verder helpen.
Brandewijnkom
LCW
( 2013-01-20)
Vergroot Vergroot
Vraag : Deze bodemvondst papkom heeft als merk een gekroonde roos met initialen B V K Wie was deze tinnegieter- en klopt de datering?
Antwoord : De eigenaar van dit roosmerk met de initialen BVK is helaas niet bekend. De kom dateert vermoedelijk uit het einde van de 16e of het begin van de 17e eeuw.
Serie inhoudsmaten
bleyaert
( 2013-01-17)
Vraag : hoeveel stuks zijn er in een volledige serie van tinnen kannen te beginnen met de 1 littermaat?,zijn dat er zeven of acht stuks?,,ons kleinste maatje is 1 centiliter....is er dan nog een kleiner nodig om een volledige serie te hebben??
Antwoord : Het metrieke stelsel dat in het begin van de 19e eeuw in onze streken werd ingevoerd telt acht inhoudsmaten: dubbele liter, liter, halve liter, dubbele deciliter, deciliter, halve deciliter, dubbele centiliter en centiliter. Aan de hand van uw beschrijving besluiten wij dat u de grootste inhoudsmaat ontbreekt.
Tinnen bord
Hubert Janssen
( 2013-01-17)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, kunt u mij iets meer vertellen over dit tinnen bord met het volgende merkteken?
Antwoord : Ondanks dat dit merk veelvuldig voorkomt is het ons niet bekend. In ieder geval gaat het hier over een stuk dat in de tweede helft van vorige eeuw werd gemaakt.
Duits bordje
haima k
( 2013-01-16)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij vertellen door wie, waar en wanneer dit is gemaakt?
Antwoord : De merken op dit bordje zijn onder voorbehoud toegewezen aan Johann Baptist Finck. Hij zou tinnegieter geweest zijn in de stad Mainz gelegen in het zuiden van Duitsland dichtbij Frankfurt. Hij wordt vermeld in het midden van de 19e eeuw.
Beddekruik
haima k
( 2013-01-16)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij vertellen door wie, waar en wanneer dit is gemaakt?
Antwoord : Deze beddekruik is afkomstig uit Leeuwarden en werd gegoten door Hendrik Lubach die werkzaam was vanaf omstreeks 1804 tot in 1842, het jaar van zijn overlijden.
Tinnen borden
Movaert Fred
( 2013-01-15)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, ik ben in het bezit van 2 oude tinnen borden. Kunt u mij op basis van de merktekens meer vertellen over deze borden? Alvast bedankt.
Antwoord : Wij zullen u helaas misschien ontgoochelen maar deze borden zijn niet authentiek. De borden hebben weliswaar al een zekere ouderdom maar zijn kopieŽn gemerkt met fantasiemerken daterend uit het midden van vorige eeuw.
Tinpercentage
evert van veenschoten
( 2013-01-15)
Vergroot Vergroot
Vraag : goedenavond, zou u mij kunnen vertellen hoe oud deze kan is en waar het gemaakt is. gemerkt met merkteken en 95 % tin en in bodem vaas een wapen (zie foto) ik hoor graag uw reactie, bvd Evert graag uw reactie naar evertveenschoten@hotmail.com
Antwoord : Alle tin-voorwerpen waarop een percentage vermeld is, zijn geen antieke voorwerpen en dateren allemaal van ongeveer na de tweede wereldoorlog. Deze kan heeft nooit een echte functie gehad en is gecreŽerd als decoratief voorwerp.
Dusseldorf en Brussel
De Sutter Frank
( 2013-01-14)
Vergroot Vergroot
Vraag : Schaaltje in tin(?):gebruik ?, periode ? maatbeker : origine ? Werden ontdekt op zolder.
Antwoord : Het schaaltje is afkomstig van het Duitse bedrijf J.P. Kayser & Sohn AG uit Dusseldorf dat werkzaam was van 1862 tot 1925. Sinds 1894 werden hun tin-producten voorzien van het woordje Kayzerzinn en genummerd vanaf 4000. In 1925 eindigde deze telling met nr 4999. Het inhoudsmaatje is daarentegen afkomstig uit Brussel en werd gemaakt door de tinnegieter Antoine De Leeuw. Hij werd geboren in 1829 en was een lid van een tinnegietersfamilie waarvan verschillende leden het beroep in de 19e eeuw uitoefenden in Brussel. Hij overleed in 1891. Het maatje werd vermoedelijk voor de eerste maal ter ijking aangeboden in 1887.
Kamerpot
Henk Verbeek
( 2013-01-13)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunnen jullie mij vertellen wat dit is? want als po lijkt het mij niet lekker zitten. Alvast bedankt. Groeten, Henk Verbeek
Antwoord : Dit is wel degelijk een zogenaamde po of kamerpot. Alleen heeft dit exemplaar minstens vijf handgrepen teveel. De kamerpotten die wij kennen hebben maximaal twee handgrepen. Wij vermoeden dat een tingieter met veel fantasie deze pot in een recent verleden heeft aangepast tot decoratief voorwerp. Het roosmerkje is mogelijk van Nicolaas Kraan uit Amsterdam. Maar hier kunnen onze collega's van de Nederlandse Tinvereniging u misschien verder helpen.
Tinnen voorwerpen
klaas honkoop
( 2013-01-12)
Vraag : Ik heb bij het opruimen van mijn ouderlijkhuis veel tin tegengekomen en ook oude voorwerpen heeft u voor mij een adres of kunt u mij in contact brengen waar ik advies kan krijgen of eventueel iemand die belangstelling heeft voor het kopen van koper Wij wonen in de buurt van Rotterdam
Antwoord : Gezien uw woonplaats verwijzen wij u hiervoor graag door naar onze collega's van de Nederlandse Tinvereniging (www.nederlandsetinvereniging.nl).
Metrieke inhoudsmaat
Nikki
( 2013-01-11)
Vergroot Vergroot
Vraag : Goeiedag, ik heb uit een erfenis divers tin verkregen waaronder een tinnen kannetje. Op het handvat staat het woord "deciliter" ingeslagen, onder de bovenrand staan letters uit het alfabet. Er ontbreken hier en daar letters en er staan een aantal tekens tussen die ik niet kan thuisbrengen. Op de onderkant staat het volgende" H van Langen a Amsterdam. Mijn moeder zegt dat het erg oud moet zijn maar ik heb geen idee. Kunt u mij misschien iets meer vertellen?
Antwoord : Het merk op uw inhoudsmaat hebt u verkeerd ingelezen. Het stuk is afkomstig van het atelier van tinnegieter H. Van Lingen uit Amsterdam, werkzaam vanaf het begin van de 19e eeuw tot op het einde van de 19e eeuw. Metrieke maten waren pas vanaf 1830 verplicht te gebruiken in Nederland. De letters tegen de rand zijn ijkmerken. Het oudste ijkmerk, zichtbaar op de foto, verwijst naar 1862.
Gegraveerde schotel
Edwin van Horik
( 2013-01-10)
Vergroot Vergroot
Vraag : Hallo Ik zou graag wat meer info krijgen als dit zou kunnen. Het betreft een antieke bord uit Engeland. Met vriendelijke groet Edwin
Antwoord : Bij gebrek aan foto's van merken, die mogelijks op de achterzijde aangebracht zijn, kunnen wij niet veel vertellen. Deze gegraveerde schotel lijkt op het eerste zicht authentiek te zijn.
Ieperse kan ?
jhack
( 2013-01-04)
Vergroot Vergroot
Vraag : Goedemiddag, Deze kan is 23 cm hoog inkl. bovenkant deksel 26 cm. Ik heb begrepen van Uw collega in Nedeland dat het hierom een kan kan gaat uit Ieper. Kunt U dat bevestigen. Verdere gaarne ook een datering en de gebruikelijke naam voor deze kan. Bij voorbaat dank voor Uw reactie.
Antwoord : Of dit een kan is afkomstig uit Ieper is niet uitgesloten maar is ook niet honderd procent zeker. Het merk is niet erg duidelijk en is ons ook niet bekend. Op het merk lezen wij twee initialen die mogelijks verwijzen naar de Ieperse tinnegieter Martin Simoens uit het midden van de 18e eeuw. Wij komen tot dit besluit omdat de kan een aantal Ieperse kenmerken heeft en wij in het merk, mits enige verbeelding, de letter Y denken te kunnen terugvinden.
Peltrato
skew
( 2013-01-01)
Vergroot Vergroot
Vraag : kan u mij iets vertellen over tin van peltrato schenkbekers =95% tin dank bij voorbaat
Antwoord : Het italiaanse woord voor zuiver tin is "stagno". Tinnen voorwerpen bestaan echter nooit alleen uit zuiver tin. De percentageaanduiding geeft de hoeveelheid zuiver tin weer dat gebruikt werd in de legering waaruit het voorwerp gemaakt is. Voor deze legeringen zijn naar gelang hun samenstelling verschillende woorden in gebruik. Zo verwijzen in ItaliŽ de woorden "peltrato" en "peltro" naar specifieke tinlegeringen. Deze voorwerpen dateren uit de tweede helft van vorige eeuw.
Copyright © 2014 - Vlaamse Tinvereniging Disclaimer
PhiProWeb