de franse vlag


de engelse vlag
Startpagina rood pijltje Vragen rood pijltje Antwoorden

Het antwoord op uw vraag wordt op deze pagina geplaatst. Hou er rekening mee dat de antwoordtermijn afhankelijk is van het eventuele opzoekingswerk.

Wenst u een vraag te stellen ?     

Soepterrine
Sven
( 2012-12-29)
Vergroot Vergroot
Vraag : Deze heb ik gekregen van mijn grootmoeder. kan iemand mij iets meer zeggen over de ouderdom van dit alles en eventueel meer informatie betreffende het kenteken dat erin staat?
Antwoord : De merken verwijzen naar Brussel maar zijn imitatiemerken uit de tweede helft van vorige eeuw. Wie deze voorwerpen op de markt gebracht heeft weten wij helaas niet.
Kardinaalschotel
Johan Janssens
( 2012-12-28)
Vergroot Vergroot
Vraag : Onlangs kocht ik deze grote schotel (33,5 cm) met een mij onbekend merk. Het merk staat in het midden op de achterkant. Misschien weet U raad en kunt U dit merk terugvinden?
Antwoord : Dit bord heeft de vorm van een zogenaamde kardinaalschotel. Het merk is ons niet bekend en komt ons vreemd over. Op basis van de foto's is niet uit te maken of het voorwerp ook authentiek is.
Gentse kan
Karen Winslow
( 2012-12-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : I think this "kan" is from Gent, early 19th century. However, I am not sure. I would greatly appreciate your thoughts on origin and "value" Je mag in het Nederlands antwoorden Kindest regards, Karen
Antwoord : Your assumption is correct.This jug is from Gent and was made by Jean Baptiste Duvivier. This pewterer was active from 1815 until 1856. He died in 1870. Valuations are not done via this website.
Gentse borden
Carine Van de Velde
( 2012-12-18)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij aan de hand van de merken meer over deze borden vertellen?
Antwoord : Dit zijn merken van het Gentse atelier van De Keghel. De familie De Keghel was er een kleine honderd jaar werkzaam en stopte er met de activiteiten in 1917.
Franse kan
Jim Dekker
( 2012-12-07)
Vergroot Vergroot
Vraag : Mijnheer, graag hoor ik van U wanneer dit kannetje gemaakt is, door wie, en waar het gemaakt is.De hoogte van het kannetje is 15cm. Bij voorbaat hartelijk dank. Jim Dekker.
Antwoord : Dit lelie-merk is ons niet bekend. De kan is hoogst waarschijnlijk afkomstig uit de streek van van Thionville - Metz in Frankrijk en dateert uit het van einde van de 18e eeuw of begin 19e eeuw.
Parijs 1
de Bakker
( 2012-11-26)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik heb een verzameling inhoudsmaten met telkens andere ijkmerken. Slechts enkelen kan ik zelf thuisbrengen. Kunt u misschien uitsluitsel geven omtrent tinnegieter, plaats en tijdsperiode? Bij deze lijkt er CM&Co te staan onder een arend (?) die naar links kijkt, er staat ook een kroontje en vele ijkstempels. Hartelijk dank
Antwoord : Uw reeks inhoudsmaatjes zijn allen van Franse afkomst. Dit maatje is van een niet nader geïdentificeerde tinnegieter CM & C° uit Parijs. Het atelier was werkzaam omstreeks 1865.
Parijs 2
de Bakker
( 2012-11-26)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ook hier graag meer informatie omtrent tinnengieter, plaats en tijdsperiode. Hier lijkt een bloem of zon te staan met links 2x een A en rechts 2 x een P, een handdruk met 1 binnen het frame en ijkstempels. Dank
Antwoord : Dit inhoudsmaatje is van Franse makelij. Het merk is ons helaas niet bekend. Op de maat is een officieel Frans ijkmerk zichtbaar dat vanaf 1873 ingevoerd werd. Volgens onze informatie was dit merk nog van toepassing tot minstens in de tweede helft van vorige eeuw. Vermoedelijk dateert dit maatje uit de het einde van de 19e eeuw. Het cijfertje 1 verwijst naar het ijkbureau Parijs.
Franse
de Bakker
( 2012-11-26)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ook hier graag meer informatie over tinnengieter, plaats en tijdsperiode. Hier staan de initialen L (hoge punt) A in afgeronde rechthoek aan onderkant, een handdruk met op enige afstand er vandaan een 3 en alleen op de bovenrand ijkstempels.Dank
Antwoord : Informatie verschaffen over de tinnegieter is niet mogelijk zonder foto's van het gietersmerk. Dit is een Franse maat dat voor de eerste maal werd geijkt tussen 1848 en 1861.
Kandelaar
Luck Walschot
( 2012-11-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : Nogmaals Goede avond. Ik ben blij eidelijk iemand gevonden te hebben waar ik met al lang gekoesterde vragen tercht kan. Kunt u me vertellen uit welk tijdperk deze kandelaar kan stammen. Ik heb die ooit in de mergelgrotten gevonden. Ze is 10cm. hoog. Vriendelijk dank bij voorbaat.
Antwoord : Deze kandelaar is waarschijnlijk al oud maar lijkt ons niet volledig te zijn. Het stuk is erg verweerd en dateert mogelijks uit de 19e eeuw. Zekerheid kan alleen als het stuk in de hand wordt onderzocht.
Engelmerkje
Luck Walschot
( 2012-11-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : Goede avond Ik hoop niet dat ik u lastig val dit is mjn laatste vraag (voorlopig toch) Kunt u me vertellen uit welk tijdperk dit bakje kan stammen. Dit bakje heb ik eens op een rommelmarkt gekocht voor 7 €. Ik vindt nergens een naam, alleen op de binnenzijde van de dekseltjes staat een zeer vage stempel. Het bakje is 4,5cm hoog, 9,5cm lang, 6cm breed en bestaat uit 2 compartimenten. Het lepeltje was erbij. Vriendelijk dank bij voorbaat.
Antwoord : Het engelmerkje is ons niet bekend maar is vermoedelijk afkomstig uit Nederland. Misschien kunnen onze collega's van de Nederlandse Tinvereniging u verder helpen (www.nederlandsetinvereniging.nl).
Frans Vlaanderen
Aj
( 2012-11-18)
Vergroot Vergroot
Vraag : Goedendag, Ik heb hier deze kan maar de merken zijn nogal vaag. Misschien dat U weet wie het gemaakt heeft en wanneer. Bedankt.
Antwoord : Uw kan is afkomstig uit Frans Vlaanderen en meer bepaald uit Lille. Ze werd gemaakt door Pierre Joseph Francois Chuffart meester tinnegieter in Lille-Rijsel van 1754-1790.
Aardewerk met deksel
Aj
( 2012-11-17)
Vergroot Vergroot
Vraag : Goedendag, Ik heb een aardewerk kannetje met een deksel uit antwerpen. Weet U wie het, en wanneer het is gemaakt. Bedankt.
Antwoord : Deze faiënce maatkan met blauw gesponsd decor en plantmotieven is een typisch Brussels product uit de eerste helft van de 19e eeuw. Het tinnen deksel lijkt niet origineel te zijn maar is hoogstwaarschijnlijk een gerecupereerd deksel van een oudere kan. Het merk in de kan is namelijk dat van de Antwerpse tinnegieter Fransiscus Josephus Maththijs(sens) die meester tinnegieter werd in 1785 en overleed in 1798.
Kortijkse kan
de Bakker
( 2012-11-08)
Vergroot Vergroot
Vraag : Deze tinnen klepkan van 23.5 cm is onderaan getekend descamps coucke a courtrai(?). Kunt u iets zeggen over herkomst, ouderdom, gebruik? Bedankt
Antwoord : De herkomst van de kan is heel eenvoudig te bepalen: Kortrijk. Alleen staat de naam in het Frans vermeld. Ook de naam van de gieter is gekend. Het gaat over Leon Descamps die gehuwd was met de tinnegieters-dochter Coucke. Hij was werkzaam in de tweede kwart van de 19e eeuw. De kan werd gebruikt voor het schenken van allerlei dranken zoals bier, water wijn ed.
Porte-diner
de Bakker
( 2012-11-08)
Vergroot Vergroot
Vraag : Dit potje hebben mijn ouders ruim 40 jaar geleden van antiquair gekocht. Onderaan staat soort engel met initialen D en J en ZINN; erboven deel van stempel soldaat? met initialen P.M. en F.S. Kunt u iets vertellen over herkomst, ouderdom en gebruik? Bedankt
Antwoord : De recipiënt is een zogenaamde porte-diner. Hiermee werd voedsel naar de boeren gebracht tijdens de oogst. Het stuk is al een behoorlijk aantal jaren oud maar is helaas geen authentiek stuk. Het is een copie van 18e en 19e eeuws porte-diners die vooral in Frankrijk werden gebruikt. De merken op de onderzijde kloppen niet: enerzijds een Brussels merk en anderzijds een voor ons onbekend merk, vermoedelijk uit Duitsland.
Brusselse maatbeker
Bertrangs
( 2012-10-29)
Vergroot Vergroot
Vraag : Wat kan u mij vertellen over deze maatbeker? Alvast bedankt.
Antwoord : Dit inhoudsmaatje werd gemaakt door Antoine Petrus De Leeuw uit Brussel. Hij werd geboren in 1829 en was een lid van een tinnegietersfamilie waarvan verschillende leden het beroep in de 19e eeuw uitoefenden in Brussel. Hij overleed in 1891. Deze merken op de rand zijn ijkmerken. Het maatje werd voor de eerste maal ter ijking aangeboden in 1898. Dit zal vermoedelijk ook het jaar zijn dat het gemaakt werd.
Kannetje
MTomassen
( 2012-10-27)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij vertellen waarvoor dit potje gebruikt werd en uit welke periode? Het is afkomstig van Meeuwis & Zoon Den Haag. Alvast Bedankt!
Antwoord : De tinnegieterij Meeuws en Zoon was gevestigd in Den Haag (NL). Deze gieterij bleef actief tot het in 1963 overgenomen werd. De kan zal dus vermoedelijk gemaakt zijn in de jaren 50 of in begin van de jaren 60 van vorige eeuw. Tinnen voorwerpen uit die periode zijn zelden gebruiksvoorwerpen maar decoratieve stukken.
Onbekend
Rene van Baarle
( 2012-10-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : kunt mij u meer vertellen van de maker en welke tijd het komt
Antwoord : Het tinmerk op dit voorwerp is afkomstig van een tot op heden niet geïdentificeerde tinnegieter met de initialen TV. Hij was werkzaam in de Nederland in het begin van de 19e eeuw.
Oude maatkan
Cortvriendt
( 2012-10-19)
Vergroot Vergroot
Vraag : Hoe oud is deze kan en waar komt hij vandaan?
Antwoord : Dit is een oude 18e eeuwse Nederlandse maatkan. Op basis van de vormgeving is deze kan hoogst waarschijnlijk afkomstig uit Holland. Er bestaan gelijkaardige kannen met ijkmerken uit Zeeland maar dit ijkmerk is ons echter niet bekend.
Kannetje.
marina dhont
( 2012-10-19)
Vergroot Vergroot
Vraag : waar komt dit soort kannetjes vandaan aub?en van welke tijd.
Antwoord : Wij kunnen u helaas niet verder helpen. Deze nummers zijn ons niet bekend. Wij vermoeden dat het gaat over artikel-nummers die verwijzen naar een catalogus van het bedrijf. Dit kannetje lijkt ons gemaakt te zijn uit het zogenaamde Britania metal.
Brugs
Marina Dhont
( 2012-10-12)
Vergroot Vergroot
Vraag : graag wat meer uitleg over deze tinnen papkom van J.VANDECASTELE. dank u
Antwoord : Het papkommetje is afkomstig uit het atelier van de Brugse tinnegieters-familie Van de Casteele. Dankzij de degelijke foto van het merk kunnen wij bevestigen dat het om een stuk gaat dat in de periode van Jules Charles Van de Casteele gemaakt werd. Hij werd geboren in 1857 en overleed in 1931. Als tinnegieter was hij actief vanaf 1875 tot ca 1900.
Miniatuurbordjes
Monica De Keuster
( 2012-10-11)
Vergroot Vergroot
Vraag : Hallo, Herkennen jullie deze stempel? Zo ja, van wanneer en van waar komen deze 2 kleine (diam= 4cm) schaaltjes. Thx.
Antwoord : Dit roosmerkje is ons niet bekend. Vermoedelijk is dit kinderspeelgoed dat mogelijks in de eerste helft van vorige eeuw werd gemaakt.
Wijwatervaatje
roel
( 2012-10-09)
Vergroot Vergroot
Vraag : Besten, Ik bezit een kleine tinnen dekselpot met een hengsel waarop tingietersmerken staan aangegeven, hoogte ongeveer 8cm - breedte 7cm. Hebt u een idee van de functie + ouderdom/herkomst (Rusland omwille van tweekoppige adelaar in tingietersmerk?) Alvast bedankt Beste groeten Roel
Antwoord : Tinmerken met de afbeelding van tweekoppige adelaars komen niet alleen voor in Rusland maar ook oa in Duitsland. Dit lijkt een wijwatervaatje te zijn en is afkomstig uit het noorden van Duitsland, meer bepaald uit de stad Lübeck. Het werd gemaakt door de tinnegieter Christian Hermann Hülsemann. Hij werd als tinnegieters-zoon meester in de ambacht in 1791 en overleed in 1832. Het nummer 33 komt regelmatig terug in merken uit Lübeck en verwijst naar 1633, het jaar dat nieuwe tin-reglementen van kracht werden. Deze waren in de 19e eeuw nog steeds van toepassing.
Tinnen bord
Swanny
( 2012-10-09)
Vergroot Vergroot
Vraag : Goedemorgen, Kunt u mijmeer informatie geven over dit tinnen bord? Zoals leeftijd en waarde? B.v.d. Met vriendelijk groeten, Swanny Peeters
Antwoord : De foto met het merk is onvoldoende leesbaar om een identificatie te doen. De drie letters op de boord van het bord zijn eigenaarsinitialen en zijn niet te achterhalen. Mogelijks is dit een 18e of 19e eeuws bord. Waardebepalingen worden via deze site niet gegeven.
Tinnen bord vervolg
swanny
( 2012-10-09)
Vergroot
Vraag : Omdat ik net de derde foto niet kon meesturen bij deze.
Antwoord : Zie hierboven.
Belgische kan
C.A. de Ruijter
( 2012-10-06)
Vergroot Vergroot
Vraag : Weet u door wie, waar, en wanneer deze tinnen kan gemaakt is? Bij voorbaat dank voor uw reactie. P.S. Reactie van de Nederlandse Tin Vereniging: "Vervaardigd door een tot nu toe onbekende tinnegieter met de initialen KD (mogelijk lid van de Descamps-familie) uit Luik. De kan stamt uit de eerste helft van de 19e eeuw."
Antwoord : Helaas kunnen wij u niet verder helpen. Het merk is ons ook onbekend. Verder zijn wij het volledig eens met de besluiten van onze collega's van de Nederlandse Tinvereniging.
Brussels bord
Michel
( 2012-10-06)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij vertellen waar dit tinnen bord vandaan komt (lijken 2 namen op te staan philomene devos en j.b. sluys) en wat de oudheid van dit bord is?
Antwoord : Deze merken zijn hoogst waarschijnlijk afkomstig van de Brusselse tinnegieter Fransiscus Josephus Cortvrint. Hij wordt vermeld van 1820 tot omstreeks 1830.
Merk
tina faber
( 2012-09-30)
Vergroot
Vraag : kunt u mij meer informatie geven over deze stempel. dank u.
Antwoord : Het merk is afkomstig van Jan van Woudenberg uit Zeist die omstreeks 1955 een bedrijfje opstartte.
Inhoudsmaat deel 1
Jo
( 2012-09-30)
Vergroot Vergroot
Vraag : Deze Brugse kan draagt het merk "VAN DE CASTEELE" Welke Van De Casteele is dit (werkperiode ?), ouderdom kan en welk soort kan is dit. Tot bovenkant deksel is de hoogte 25,5cm.
Antwoord : Dit is geen kan maar een inhoudsmaat afkomstig uit het atelier van de Brugse tinnegieter Vandecasteele. De foto van het merk is niet duidelijk genoeg om uit te maken welk lid van de familie het juist was. Het maatje kan zowel gemaakt zijn in de periode van Josephus Marie als in de periode van diens zoon Jules Charles. In dit verband wordt verwezen naar de vraag hieronder.
Inhoudsmaat deel 2
Jo
( 2012-09-30)
Vergroot Vergroot
Vraag : Hierbij de ijkingen, horende bij de kan Van De Casteele.
Antwoord : Voor zover wij kunnen zien op de foto van de ijkmerken werd het maatje voor de eerste keer ge-ijkt in 1881 of 1903. Deze eerste ijking gebeurde echter niet in Brugge maar wel in Kortrijk.
Strooier
FRANK
( 2012-09-25)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte, Graag had ik geweten van welke tin gieterij afkomstig was en welke periode ongeveer als het mogelijk is,vriendelijke groeten,
Antwoord : Deze strooier en mosterpotje zijn afkomstig van het bedrijf Foca. Wij verwijzen hiervoor naar de vraag 2012-07-24.
Inhoudsmaten
schutje
( 2012-09-23)
Vergroot Vergroot
Vraag : ik heb 7 tinnen maatbekers (kleinste 4,5 cm, grootste 21 cm, gemerkt tonelier, alsmede diverse stempels (het zijn er héél veel. Weet u of dit iets bijzonders is ?
Antwoord : J. Tonnelier werd meester tinnegieter in 1750 in Parijs. Het algemeen gebruik van metrische maten gebeurde pas rond 1815. De vele stempels waar u het over heeft zijn ijkmerken. Deze maten lijken niet uit de 19e eeuw te stammen maar werden gemaakt in de loop van vorige eeuw en gemerkt met een merkijzer uit de 18e eeuw.
Kan met oor
M.Janssen
( 2012-09-22)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij zeggen wie deze kan gemaakt heeft? hoe oud hij is ? en waar hij gemaakt is? (fantastische site, vandaag ontdekt)
Antwoord : De kan werd gemaakt door Zeister Tin Industrie. Dit bedrijf was actief vanaf 1932 tot in 1964. Het atelier werd dan overgenomen door Daalderop.
Frans Vlaanderen
Jacobs Jean
( 2012-09-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt ge volgens de stempel bepalen van waar deze beker afkomstig is en welke periode?Graag een antwoord en alvast bedankt.
Antwoord : Deze maatbeker is afkomstig uit Cambrai, stadje in Frans Vlaanderen. De tinnegieter is Etienne Dreptin. Hij was werkzaam van 1822 en overleed in 1830. Zijn zuster baatte het atelier verder uit tot in 1840.
Bristol
Robby Beschuyt
( 2012-09-20)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste Deze schaal zou afkomstig zijn van london, met naam Robert Bush. Is er hier meer over gekend betreft de maker en de leeftijd van deze schaal? En waarvoor staat de X en de tekens? Met vriendelijke groeten
Antwoord : Dit bord is in tegenstelling met wat u denkt niet afkomstig uit London. Het werd gemaakt door Robert Bush Senior, werkzaam in Bristol. Hij wordt vermeld van 1748 tot 1781. Het merk London verwijst naar de kwaliteit van het gebruikte tin. Het leuke aan dit merk is dat de eerste "o" geen "o" is maar een "q". Waarom dit zo is weten wij niet. Ook de X is ons niet erg duidelijk. De overige merken zijn de tinnegieter-merken van Bush.
Schaal
M. Janssen
( 2012-09-20)
Vergroot Vergroot
Vraag : Van deze fraai schaal op voet zou ik de maker willen weten. tevens de leeftijd. kunt u mij dit vertellen. Het stempel zit diep in de voet.
Antwoord : Dit schaaltje op voet werd gemaakt door de tinnegieter H. Tollenaar uit Zwolle. Hij was er werkzaam van 1898 tot aan zijn overlijden in 1915. Na de oorlog verhuisden zijn opvolgers de zaak naar Buiksloot.In 1936 gaat het bedrijf Tollenaar failliet.
Onbekend
caroline
( 2012-09-14)
Vergroot Vergroot
Vraag : geachte heer/mevrouw, Hierbij wil ik u vragen of u deze tinmerken kent, en uit welke periode deze komen.Alvast viendelijk bedankt.
Antwoord : Deze merken zijn ons niet bekend. Op basis van de foto's vermoeden wij dat het gaat over een namaak.
Soepterrine
Woody
( 2012-09-08)
Vergroot Vergroot
Vraag : heb deze pot gevonden en vroeg me af vanuit welke periode deze dateert
Antwoord : Deze pot is een soepterrine. Op basis van de foto met het merk kan gesteld worden dat dit een 18e eeuws exemplaar is dat in Luik werd gegoten. Het merk is echter te fel uitgesleten om de gieter met zekerheid te identificeren maar vermoedelijk gaat het om Leonard Keeu, meester tinnegieter geworden in 1714.
Geerinco Dendermonde
elke vl
( 2012-08-31)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, Op de zolder van ons nieuwe huis vond ik de beker in bijlage. Is deze iets waard? mvg elke
Antwoord : Deze beker met een verwijzing naar de vier Heemskinderen werd gemaakt door de tingieterij Geerinco-luxe uit Dendermonde. Het bedrijf werd opgestart in 1949 maar het bekertje dateert uit de periode na 1968. Het bedrijf bestaat nog altijd. Waardebepalingen worden via deze site niet gedaan.
Bord
Yves
( 2012-08-17)
Vergroot Vergroot
Vraag : Zou u mij enige info kunnen verstrekken over deze schaal ? bij voorbaat dank!
Antwoord : Dit merk is ons niet bekend. Op het eerste zicht lijkt ons dit een fantasiemerk uit de 20e eeuw. Het bordje zal waarschijnlijk al oud zijn maar is geen antiek stuk.
Mechels inhoudsmaatje
vanheuckelom
( 2012-08-15)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, Kan u mij meer gegevens verstrekken betreffende de herkomst en ouderdom van volgend tinnen potje mvg
Antwoord : Het inhoudsmaatje is afkomstig uit het Mechelse tinnegieters-atelier van Gerardus Pas. Hij was actief vanaf omstreeks 1874. Het berdijf werd na zijn overlijden in 1902 door zijn weduwe nog verder uitgebaat tot in 1907.
Banka tin
agnes berg
( 2012-08-12)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik zou graag willen weten wat dit voor een voorwerp is. Waarschijnlijk komt hij uit voormalig Indie. Merk is KF KA-tinwerken
Antwoord : Het merk is ons niet bekend maar het product lijkt ons uit de tweede helft van vorige eeuw te dateren. Banka-tin verwijst naar het Indonesisch eiland Banka, gelegen tussen Sumatra en Borneo, waar tinerst werd gedolven en verscheept naar Nederland. Vermoedelijk zijn dit bekertjes.
Kraantjeskan
Yvonne Wierper
( 2012-08-12)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste medewerkers, Kunt u mij vertellen hoe oud deze kan is en wat het merk voorstelt? Alvast bedankt, met vriendelijke groet, Yvonne
Antwoord : De letters PVL in dit merk verwijzen naar de naam Piet Van Leeuw, werkzaam in het bedrijf Rio in Tiel (Nl) en dateert uit de tweede helft van de 20e eeuw.
Kaarsenhouder
Erna
( 2012-08-12)
Vergroot Vergroot
Vraag : Enig idee hoe oud deze kandelaar is en waar de symbolen voor staan? Hartelijk dank.
Antwoord : Het merk op deze kaarsenhouder is ons niet bekend. In ieder geval dateert de houder uit de tweede helft van vorige eeuw.
Antiek bordje
Marja Nelemans
( 2012-08-09)
Vergroot Vergroot
Vraag : ik heb van mijn tante een tinnen bord met een merk op de achterkant gekregen. Wil graag weten of het antiek is of niet
Antwoord : Het bordje van uw tante is wel degelijk een antiek bordje. Het werd gemaakt in Groningen door de tinnegieter Pieter Arends Dijck. Hij werd geboren in 1695 en was er werkzaam van 1719 tot bij zijn overlijden in 1773. De gegraveerde letters FL zijn eigenaars-initialen die er later werden op aangebracht.
Tastevin
Ron Dekker
( 2012-08-09)
Vergroot Vergroot
Vraag : Goedenavond, Vandaag een mooi schaaltje gekocht. Kunt U me vertellen wat het is. Hoe oud en of de keurmerkjes U bekend zijn.. Met vriendelijke groet, ron Dekker
Antwoord : De vorm van dit voorwerp verwijst naar een "tasse de vin" (ook soms tastevin genaamd). Dergelijke bakjes - met een diameter van rond de 6 cm - werd door de wijnboeren gebruikt om in hun kelders de wijnen te beoordelen op hun smaak en rijpheid. Dit exemplaar, geïnspireerd op de zojuist beschreven originele tastevins, werd echter gemaakt als decoratief voorwerp. De merken zijn ons niet bekend maar dateren ten vroegste uit de tweede helft van vorige eeuw.
Gents inhoudsmaatje 2
Tanja Van Valkenborgh
( 2012-08-08)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, Onlangs kocht ik 3 oude tinnen kannetjes. Alle info die u mij hier omtrent kan geven is welkom. Op het grooste exemplaar (1litre) meen ik onderaan De Keghel Gand te kunnen lezen. Alvast bedankt.
Antwoord : Ook dit maatje is afkomstig uit het Gentse atelier van Dekeghel. De familie Dekeghel was er een kleine honderd jaar werkzaam en stopte er met de activiteiten in 1917.
Doorniks inhoudsmaatje
Tanja Van Valkenborgh
( 2012-08-08)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, Kan u mij meer gegevens verstrekken betreffende de herkomst en ouderdom van volgend tinnen kannetje? (inhoud:decilitre). Onderaan meen ik M Bois A Tour te lezen. Bedankt.
Antwoord : Dit maatje werd gemaakt in Doornik door het atelier van tinnegieter Michel Balthazar Boisacq. Hij werd meester in 1769 en overleed in 1830. Zijn zoon Philippe was eveneens werkzaam in het atelier tot in 1853. Het maatje zal vermoedelijk na 1830 gemaakt zijn. Door de studie van de ijkmerken kan mogelijks een juist jaartal achterhaald worden.
Gents Inhoudsmaatje
Tanja Van Valkenborgh
( 2012-08-08)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, Kan u mij meer gegevens verstrekken betreffende de herkomst en ouderdom van volgend tinnen kannetje? (inhoud: double decilitre). Bedankt.
Antwoord : Dit is een inhoudsmaat afkomstig uit het Gentse atelier van Dekeghel. Het merk op uw maatje is één van de merken van Jacques Dekeghel. Hij was in Gent werkzaam in de tweede helft van de 19e eeuw en overleed in 1902.
Schroeffles
Jo
( 2012-07-31)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte Hr/Mevr. Daar het model mij intrigeerde heb ik onlangs, via een kringloopwinkel een tinnen potje aangeschaft. De hoogte bedraagt ongeveer 21 cm en de breedte 10 cm. In het stempel staat een engel met weegschaal en zwaard (Justitia) De tekst Block Zin 1820. Misschient kunt U mij op weg helpen?
Antwoord : Dit voorwerp lijkt erg op de zogenaamde Duitse "Schraubflashe". De vormgeving is echter wel heel vreemd. De fles werd vermoedelijk gemaakt door een Duitse gieter in de eerste helft van vorige eeuw. Het merk zelf is ons niet bekend.
Brusselse strooier
P. de Heer
( 2012-07-31)
Vergroot
Vraag : betreft wrs een bodemvondst gezien het patina, beschadeging en aarderesten. Het bschadigde keurmerk laat een aartsengel zien met de naam M. Walravens. Is er meer bekend over deze tingieter (periode)?
Antwoord : Voor zover wij kunnen zien op de niet al te scherpe foto lijkt ons dit geen bodemvondst te zijn. Op basis van de beschrijving gaat het over een product afkomstig van het Brusselse atelier van tinnegieter Marcel Walravens. Deze strooier dateert uit de eerste kwart van de negentiende eeuw.
Tinnen voorwerp
niels peters
( 2012-07-30)
Vergroot Vergroot
Vraag : beste mevrouw/meneer, ik heb deze tinnen kan thuis maar er is verder weinig over bekend. weet u er aan de hand van de fotos meer over te vertellen? met vriendelijke groet, niels.
Antwoord : Het merk op dit voorwerp is afkomstig van Fransiscus De Leeuw die werkzaam was te Brussel tussen 1835 en 1875.Het voorwerp zelf heeft als basis het lichaam van een inhoudsmaat maar werd later om één of ander reden "verbouwd" tot een fantasie-voorwerp. Zo is het oa duidelijk te zien dat er een tweede handvat werd bijgesoldeerd.
Amsterdamse lepel
MM
( 2012-07-20)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u iets vertellen over de ouderdom en herkomst van deze lepel? Bedankt
Antwoord : De lepel is afkomstig van een tinnegieter uit Amsterdam, vermoedelijk 18e eeuws. De letters KK verwijzen naar de kwaliteitsterm "kleine keur". Helaas kunnen wij de bovenste initialen van het merk moeilijk lezen voor verdere identificatie. Wij adviseren u even ten rade te gaan bij onze collega's van de Nederlandse Tinvereniging.
Waterkan
Aj
( 2012-07-18)
Vergroot Vergroot
Vraag : Heeft U enig idee waar dit vandaan komt en hoe oud het is. Bedankt.
Antwoord : Deze waterkan is hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit Duitsland. Het merk zelf hebben wij helaas niet teruggevonden. Het is mogelijk dat dit stuk uit de 18e eeuw dateert maar zekerheid hebben wij hier niet over.
Antwerpse kan
Aj
( 2012-07-16)
Vergroot Vergroot
Vraag : Zijn dit authentieke merken op deze kan.
Antwoord : Deze merken zijn wel degelijk authentiek. Het centrale merk is dat van tinnegieter H. Leys uit Antwerpen. Hij was er werkzaam in de eerste helft van de 19e eeuw. Het hamermerk daarentegen is afkomstig van zijn voorganger, Johannes Baptista van Camp, terwijl het derde merk (te onduidelijk is om geïdentificeerd te worden) maar vermoedelijk ook aan deze laatste toebehoorde. De kan dateert uit de periode Leys.
Kandelaar
Schapendonk
( 2012-07-16)
Vergroot Vergroot
Vraag : Graag zouden wij weten of u wat meer kunt vertellen over deze kandelaar zoals leeftijd en herkomst. Hij komt uit Groot-Brittanië dus wellicht ook daar geproduceerd. De kandelaar heeft aan de onderzijde de tekens CN. De kandelaar is uit elkaar te schroeven en heeft een grove ietwat taps toelopende schroefdraad.
Antwoord : Wij kunnen u helaas niet verder helpen. De initialen CN zijn ons niet bekend.
Snebkan uit Groningen
Aj
( 2012-07-15)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt U iets over deze kan vertellen.
Antwoord : Het engelmerk op deze kan is afkomstig van de Groningse tinnegieter Wobbenius Rienewerf. Hij werd geboren in 1757 en overleed in 1824. Zijn werkzame periode ligt tussen 1800 en 1824. Na zijn overlijden zetten zijn weduwe en zonen het atelier verder.
Bierpul
Ina
( 2012-07-13)
Vergroot Vergroot
Vraag : Is dit een bierpul of een maatkan? Hoe oud? Waar komt het vandaan? Kent u de stempels?
Antwoord : Dit kannetje is afkomstig uit Oosterbeek en werd gemaakt door het bedrijf Foca Tinnegieters. Het bedrijf was actief van 1948 tot omstreeks 1990.
Bord
Ina
( 2012-07-13)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kent u dit stempel/merk? En hoe maak je tin het beste schoon?
Antwoord : Dit roosmerkje is niet identificeerbaar. Ook dit is recent tinwerk uit de tweede helft van vorige eeuw. Hoe u tin schoon maakt hangt af van wat u wenst te bereiken. Als u de patine wenst te behouden kan u het bord gewoon in een lauw sopje met een beetje zeep afwassen. In andere gevallen zijn er in der handel verscheidene poetsmiddelen voor metaal beschikbaar. Schuursponsen en dergelijke mogen echter nooit gebruikt worden.
Borden
Paul van Tour
( 2012-07-13)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ieder bord heeft 3 merk tekens. Doorsneden van de borden zijn 23cm. Kunt de merkjes achterhalen en ouderdom bepalen. Bijvoorbaat dank
Antwoord : Wij kunnen u helaas niet verder helpen. Dit merk is ons niet bekend.
Engelenkan
C.J.Aarts
( 2012-07-11)
Vergroot Vergroot
Vraag : Wie is de maker van deze kan. Hoogte: 35 cm. Kan gemaakt in drie geledingen. Draairingen, horizontale gietnaad en afdruk doek zichtbaar. Duimstuk met ¨engelenkopje ¨ Merk in bodem/ gekroonde roos met letters H M.
Antwoord : Dit is een zogenaamde engelenkan. Dit type werd geproduceerd in de driehoek Luik, Maastricht en Aken. Uw exemplaar werd gemaakt in het atelier van de Luikse tinnegieters-familie Henri Micheels. Gezien gedurende drie opeenvolgende generaties dezelfde merken werden gebruikt is het niet mogelijk het stuk toe te wijzen aan één welbepaalde generatie. Het stuk dient dus gedateerd te worden tussen 1806 en 1904. Zie in dit verband ook vraag 2011-11-06.
Bord
Frederiks
( 2012-07-10)
Vergroot Vergroot
Vraag : Recentelijk heb ik een tinnen bord in bezit, waar ik graag meer over zou willen weten. Kunt u mij meer vertellen over herkomst? Bijgesloten 2 afbeeldingen 1 met wapen GAC en ook heeft het bord een inscriptie met letters A.M.F.W. 1737. Ik ben benieuwd! alvast dank.
Antwoord : Dit merk is ons niet bekend. Het is in ieder geval geen Belgisch of Nederlands merkje. Mogelijks is dit een 18e eeuws bordje.
Theekan
betsy straatman
( 2012-06-30)
Vergroot Vergroot
Vraag : hallo ik heb hier een kan van sheffiel 2097 mark 6 31 dat staat erop .wil graag weten van wie het is en hoe oud het theekan is.met vr gr betsy theekan staat op houten sokkel die hoor er niet bij ,gedaan voor foto
Antwoord : Uw theekannetje werd gemaakt uit het zogenaamde Britannia Metal. Dit is een legering van tin met antimoon en koper. Dergelijke producten werden meestal gemaakt rond de stad Sheffield in Engeland. Helaas is de foto niet duidelijk genoeg voor verdere identificatie.
Nederlandse merken ?
Heiderscheidt Jean
( 2012-06-26)
Vergroot Vergroot
Vraag : De tinmerken hieronder zijn aangebracht op de onderzijde van een bord met golvende geprofileerde rand. Ze zijn maar gedeeltelijk leesbaar, maar misschien kan iemand ze toch identificeren.
Antwoord : Deze merken lijken van Nederlandse origine te zijn. Helaas hebben wij ze nergens kunnen terugvinden. Misschien kunnen onze collega's van de Nederlandse Tinvereniging u verder helpen (www.nederlandsetinvereniging.nl)
Recent tin
Ubo Duursma
( 2012-06-25)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte hr/mevr Gaarne info over bijgaande tinmerken. Volgens ons staat er: Edless Zinn, GSW, ABC, Etain Zinn, 101, Europe, EPU, Achille Gamba. Kunt u ons de tekens verklaren? B.v.d. Ubo Duursma
Antwoord : Het enige wat wij hierover weten is dat het ronde merk met de vermelding EPU een soort overkoepelend organisme van tin producenten is. Deze overige merken zijn ons niet bekend. Wij kunnen u dan helaas niet verder helpen.
Monogram
HUUB SCHOOT
( 2012-06-21)
Vergroot
Vraag : ik heb hem ergens gezien maar kan het merk niet vinden
Antwoord : Dit is geen tinmerk maar een monogram van de zelfstandige kunstenaar Chris van der Hoef (1875 - 1933) die oa voor het tinbedrijf Gero uit Zeist gewerkt heeft als ontwerper.
Identificatie
Dinjens J
( 2012-06-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte, Onder een maatkan de roos stempel met de initialen C F, evenals een stempel in rechthoekig veld FRANCOYS Bruxelles vergezeld eveneens van de Brusselse St Michiel en de draak. Enige verwijzing naar deze maker/cq waar ik er meer over e weten kom. Met vriendelijke groet. Foto is mij bijna onmogelijk te maken, met veel moeite de stempels.
Antwoord : Deze Brusselse tinnegieter, Jean Charles Francoys, werd geboren in 1796 te Oudenaarde en overleed in 1859. Hij wordt in Brussel als tinnegieter vermeld van 1836 tot 1852.
Soepterrine
hetty
( 2012-06-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij iets vertllen over deze terrien? De 2 stempels betsaan uit 2 engels die staan op een draak? en ze hebben wat in hun hand (zwaard of bazuin) er staat 92% bij en in de deksel staan ook nog de letters ND? in.
Antwoord : Deze soepterrine werd gemaakt in de loop van de tweede helft van vorige eeuw. De afbeelding van de aarstengel Sint Michiel die een draak doodt is eeuwenlang het stadsmerk geweest van Brussel. Tinnen voorwerpen met een percentage-vermelding (hier 92) zijn geen oude zeldzame stukken.
Herkomst
Verschoren Jan
( 2012-06-20)
Vergroot Vergroot
Vraag : kan mij meer informatie omtrent volgende merken gegeven worden. alvast bedankt
Antwoord : Deze merken behoorden toe aan Antoine Van Engelen, Robert Pompe, Jean Fantoli, Gerardus Pas, Usines Jean Dubrucq, RG (onbekend), Theophile Torschen en tenslotte vermoedelijk Walraevens (onduidelijk merk). Al deze merken dateren uit de 19e eeuw en zijn, met uitzondering van het ronde Mechels merk GP en het onbekende merk, allemaal afkomstig uit Brussel. U vertelt er niet bij op welke voorwerpen deze voorwerpen teruggevonden zijn maar vermoedelijk zijn dit hoofdzakelijk inhoudsmaten.
Inhoudsmaattinnen
Vanheuckelom Benny
( 2012-06-08)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste ik heb hier een oud tinnen potje waar ik niks van af weet er staat DECIELITRE op en zeven stempels onderaan staat AB . kan jij mij vertellen wat het is en hoe oud het is. alvast heel hard bedankt
Antwoord : Dit is een tinnen inhoudsmaat. Op basis van uw beschrijving (rechthoek met AB) gaat het hier over de Brusselse tinnegieter Auguste Bartholomé die vermeld wordt vanaf omstreeks 1847 en overleed in overleden is in 1882. De tingieterij werd nadien nog tot in 1920 uitgebaat door zijn weduwe. De griekse letters tegen de rand van het maatje zijn de ijkmerken.
Noors suikerpotje ?
Tanya Landtmeters
( 2012-06-06)
Vergroot Vergroot
Vraag : Vermoedelijk Noors, kunt U mij hier iets meer over vertellen aub? Vriendelijk bedankt.
Antwoord : Ook over dit merk hebben wij geen enkele informatie.
Lepel
Wout de Jong
( 2012-06-05)
Vergroot Vergroot
Vraag : Op deze lepel staat een roos met kroon. Ik kan niet zien of boven de roos initialen staan. Kunt u iets vertellen over ouderdom en maker? Bij voorbaat dank.
Antwoord : Dit lijkt een bodemvondst te zijn. Het roosmerk is helaas te fel versleten om te achterhalen wie de gieter was. De gekroonde roos in de Zuidelijke Nederlanden was algemeen in gebruik vanaf het midden van de 16e eeuw tot diep in de 19e eeuw. De lepel zelf is vermoedelijk uit de 18e eeuw.
Pinkandelaar
Leo Berben
( 2012-06-05)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik heb verschillende voorwerpen met deze stempel. Welke ouderdom heeft dit tin en wie heeft dit gemaakt?
Antwoord : Deze kandelaar is een copie van koperen pinkandelaars uit de 17e eeuw. Het merk is ons niet bekend. De kandelaar is misschien al oud maar is geen antiek. Wij plaatsen deze in de 19e eeuw.
Brusselse schenkkan
Dany Van der vloet
( 2012-06-03)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik heb hier nog een bier/waterkan in tin gevonden die juist dezelfde is dan die van vraag 2010-09-27 ik zou graag weten hoe oud deze kan kan zijn en welke maker die gemaakt heeft in de stempels zie ik de leters P I S Mvg Dany
Antwoord : Ook deze schenkkan werd in Brussel gemaakt maar ditmaal in het atelier van de tinnegieter Petrus Josephus Stas. Hij werd meester tinnegieter in 1789 en overleed in 1829.
Bord uit Halle
Thijs de Boer
( 2012-05-31)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij inlichten over datering en maker van dit bord dat volgens uw Nederlandse zustervereniging van Belgische oorsprong zou zijn.
Antwoord : Dit bord is inderdaad van Belgische oorsprong. Het werd gemaakt in de stad Halle, gelegen ten zuiden van Brussel. Helaas is deze tinnegieter van rond de eeuwwisseling van de 18e eeuw naar 19e eeuw tot op heden onbekend.
Tinnen schotel
Johan Janssens
( 2012-05-26)
Vergroot Vergroot
Vraag : Deze schotel met een diameter van 39,5cm kocht ik op een rommelmarkt. Op de achterzijde staan 2 identieke merken: een hert in een schild met daaronder letters waarvan de eerste 3 zijn: IAN... Kunt U achterhalen van wanneer deze schotel is?
Antwoord : Wij hebben de merken niet kunnen terugvinden. Wat wij zeker weten is dat het geen merken zijn uit België of uit Nederland. Vermoedelijk is dit bord eerder afkomstig uit Duitstalig gebied en gemaakt in de loop van de negentiende eeuw.
Hollandse schotels
Johan Janssens
( 2012-05-26)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik kocht recent een paar schotels, 41,5cm doorsnede, gemerkt met een maker en wapenschild. Maker: Adam Van Seets Weet U iets over deze maker en/of het wapenschild? De achterkant van de schotels is gehamerd.
Antwoord : Uw schotels zijn niet Hollands maar op basis van de merken eerder uit Duitstalig gebied. Helaas hebben wij in de naslagwerken geen tinnegieter teruggevonden met deze naam. Er zijn zoveel wapenschilden dat het identificeren ervan bijna onbegonnen werk is. Mogelijks dateert dit bord uit de 19e eeuw of zelfs uit de 18e eeuw.
Herkomst
wim lambrechts
( 2012-05-14)
Vergroot Vergroot
Vraag : Gaat het hier om echt en oud tin en wat is de herkomst hiervan? Onderaan vermelding ETAIN FIN + iets wat lijkt op een ondergaande zon.
Antwoord : Het merk op deze tinnen kan is ons niet bekend. Het voorwerp heeft al een zekere ouderom maar het is geen antiek stuk. Het dateert hoogstwaarschijnlijk uit de eerste helft van vorige eeuw.
Brugs roosmerk
De Pauw Luc
( 2012-05-06)
Vergroot Vergroot
Vraag : Is het mogelijk het keurmerk van dit bord na te gaan, leeftijd.... Diameter van het bord is 30 cm. Alvast bedankt!
Antwoord : Dit roosmerk dateert uit het einde van de 18e eeuw of uit het begin van de 19e eeuw. Het is afkomstig van de Brugse tinnegieter Joannes Pieter de Proost. Hij werd meester tinnegieter in 1779 en overleed in 1825.
Leuvense borden
Fabien Goussey
( 2012-05-01)
Vergroot Vergroot
Vraag : graag wat meer uitleg bij de stempels.
Antwoord : Dit zijn de tinmerken die toebehoorden aan de Leuvense tinnegieter Joannes Libot. Hij werd meester tinnegieter in 1779 en overleed in 1793. Zijn weduwe baatte de werkplaats nog verder uit tot in 1833.
Mosterdpot
Hans Hoitink
( 2012-04-30)
Vergroot Vergroot
Vraag : Heeft u enig idee wie de gieter zou kunnen zijn en kunt een indicatie van de ouderdom geven? Merk is een roos met in de kroon als eerste letter een W.
Antwoord : Dit mooi mosterpotje is vermoedelijk 18e eeuws. Wie de tinnegieter was weten wij niet maar hij zal hoogstwaarschijnlijk afkomstig zijn uit Nederland. Spijtig dat alleen de W leesbaar is. In Nederland alleen al zijn er een kleine zestigtal merken bekend waarvan de initialen beginnen met een W ... .
Leeuw van Waterloo
eric rochtus
( 2012-04-29)
Vergroot Vergroot
Vraag : geachte, hebben jullie een gedacht hoe oud deze koffiekan zou zijn, en wat de stempels beteken??? mvg eric rochtus
Antwoord : De foto met merken is te wazig om besluiten uit te kunnen trekken naar herkomst en juiste datering toe. De decoratie op de top van het deksel verwijst naar het herdenkingsmonument dat in 1826 in Waterloo werd opgericht op bevel van koning Willem I van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden ter ere van zijn zoon, de prins van Oranje, die tijdens de slag gewond werd. De kan zal hoogstwaarschijnlijk in Brussel gemaakt zijn in de tweede helft van de 19e eeuw.
Midden 20e eeuw
Martin
( 2012-04-27)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij wellicht de herkomst van deze 2 kannetjes vertellen. Het vierkante kannetje is naast de merktekens voorzien van het jaartal 1817 en de initialen R.W. Het platte kannetje is naast de merktekens voorzien van het jaartal 1815
Antwoord : Deze merken zijn ons niet bekend. Gezien er er een vermelding is van het tinpercentage mag u er van uitgaan dat de merken dateren van pakweg ten vroegste uit het midden van vorige eeuw. De jaartallen 1817 en 1815 werden vermoedelijk aangebracht om de stukken ouder te laten lijken dan ze in werkelijkheid zijn.
Maatkannetje
Rik
( 2012-04-25)
Vergroot Vergroot
Vraag : Het zou mij een genoegen zijn mocht u het stempel op bijgaande 1-liter-kan kunnen bepalen. Mvg
Antwoord : Dit is een tinnen maatkannetje uit Brussel. Het werd vervaardigd in de werkhuizen van de tinnegieters Antoine Theophiel Torschen en Pierre Emile Vander Borght. Zij waren werkzaam van 1887 tot omstreeks 1908.
Sint Michiel
Danny Crauwels
( 2012-04-19)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, Ik heb twee tinnen borden (zonder enige versiering) die onderaan elk twee identieke stempels dragen. Een is duidelijk een een soort St. Joris die op een draak staat en geklankeerd is door de letters D en J; De andere stempel is moeilijk te omschrijven. Kent u de herkomst hiervan en de tijdsperiode? Met dank bij voorbaat. Danny Crauwels
Antwoord : Deze merken zijn ons niet bekend. Het zijn geen oude merken maar merken daterend uit midden van vorige eeuw. Op basis van de afbeelding zijn wij geneigd om Brussel als productieplaats toe te wijzen. Zeker is dit echter niet.
ZTI
Fred Smit
( 2012-04-14)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte M, Kunt u mij iets meer vertellen over de herkomst van de kan? Het merkje op de bodem van de kan is ZTI. Bij voorbaat hartelijke dank
Antwoord : Het merk op dit kannetje was het eerste merk dat gebruikt werd door de fabriek Zeister Tin Industrie uit Zeist. Het bedrijf werd opgericht in 1932 en werd in 1964 overgenomen door de firma Daalderop.
Strooier
Theo Geerdens
( 2012-04-04)
Vergroot Vergroot
Vraag : Onlangs heb ik op een rommelmarkt deze , ik denk suikerstrooier, op de kop getikt. Kan U aan de hand van deze merken mij zeggen uit welke periode deze strooier is, en van welke tingieter en streek? De merken zijn; een zwevende engel met trompet en erlangs een kroon met de letter F. Hartelijk dank.
Antwoord : Dit is een inderdaad een strooier. Het is echter geen oude maar ééntje dat gemaakt werd in de tweede helft van vorige eeuw. De merken verwijzen naar het bedrijf Foca uit Oosterbeek (werkzaam van 1948 tot +/- 1990).
Utrecht
Hans Wisse
( 2012-03-31)
Vergroot Vergroot
Vraag : Graag zou ik willen weten waar deze tinnen kannen en schalen vandaan komen. Eventueel gieter en de plaats waar deze gewerkt heeft. Wat ik zeker weet is dat ze van voor 1870 zijn. In dat jaar zijn namelijk de tinnen kannen vervangen door zilveren exemplaren. Het zijn namelijk heiligavondmaals kannen en schalen. In 1978 is er een inventarislijst gemaakt, waar deze op staan. De tekst dat erbij geschreven is luid als volgt: Rond het merk met randschrift ENGELS HART TIN, binnen bazuinblazende engel, naar links gwend, doorvoor, vertikaal: R H. Onder het merk vier wapens: 1. Tudorroos, 2. Bovenzijnde bazuinblazende engel, 3. Klimmende leeuw op horizontaal gearceerd 4. Mecuriusstaf, XVII Ik hoop dat u mij meer informatie kan verschaffen hierover.
Antwoord : Het viermerk is op beide voorwerpen dezelfde. De engelmerkjes daarentegen zijn verschillend maar hebben dezelfde initialen RH. Op het eerste zicht lijkt het merk zonder de vermelding "Hart Tin" de jongste van de twee te zijn. In de literatuur wordt enkel het viermerk vermeld en is dit toegewezen aan Rijk Houwing uit Utrecht. Hij was er werkzeem vanaf 1830. Dit merk zou later echter ook nog door een andere Utrechtse tinnegieter gebruikt zijn. De voorwerpen zullen hoogstwaarschijnlijk dateren uit de tweede helft van de 19e eeuw. Voor eventuele verdere informatie over deze merken verwijzen wij u door naar onze collega's van de Nederlandse Tinvereniging.
Merk uit Utrecht
Ben
( 2012-03-16)
Vergroot Vergroot
Vraag : Hallo kunt u mij helpen met het dateren van mijn kan Bijvoorbaat mijn dank Vr groet Ben
Antwoord : Spijtig dat u geen foto doorstuurde van de kan. Het hier afgebeelde merk is dat van Johannes van Maurik. Hij werd geboren in 1772 en wordt als tinnegieter vermeld te Utrecht van ca 1815 tot aan zijn dood in 1835.
Duitse Gildebeker
Pascal Renkens
( 2012-03-13)
Vergroot Vergroot
Vraag : Hallo Tinliefhebbers, Kunnen jullie mij iets vertellen in welke stad, door wie en wanneer dit voorwerp gemaakt is? Deze kelk met deksel is ca. 50 cm hoog, heeft 3 tinmerken en aan de buitenkant is een heel verhaal over Meisters in het duits geschreven. Bedankt en vriendelijke groet, Pascal Renkens
Antwoord : Dit is een gildebeker, hoogstwaarschijnlijk van Duitse oorsprong. De merken hebben wij helaas niet kunnen terugvinden. De beker dateert mogelijks uit de 19e eeuw.
Duits theepotje
Pascal
( 2012-03-11)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste Tinliefhebbers, Kunt U mij vertellen waar en wie dit heeft gemaakt en in welk jaar? Op de achterzijde van de pot staat C. W. G. 1797 en in het merkteken met de hamer staat 1708. Alvast bedankt. Mvgr. Pascal Renkens
Antwoord : De merken op dit theepotje zijn toegewezen aan Johan Gottlob Flach uit de Duitse stad Eibenstock, gelegen halfweg tussen tussen Nurnberg en Dresden. Hij verkreeg het meesterschap in 1763. Na zijn overlijden in 1789 zette zijn weduwe de activiteiten nog verder. De schenktuit van de theepot heeft een totaal andere samenstelling dan het lichaam en is hoogstwaarschijnlijk afkomstig van een ander voorwerp.
Lepel uit Amsterdam
Wout de Jong
( 2012-03-10)
Vergroot Vergroot
Vraag : Deze verweerde tinnen lepel is opgegraven in Noord-Holland. In het merkteken lees ik HPS (?) en daaronder een k. Kunt u iets zeggen over het merk en de ouderdom?
Antwoord : Deze lepel is afkomstig uit Amsterdam. Het merk waarin een gedeelte van het Amsterdamse stadswapen te zien is, behoort toe aan de tinnegieter Harmen Pietersz Schagt. Hij wordt vermeld als lepelmaker in 1751. Langs beide zijden van het stadsmerk staan de letters "K", wat verwijst naar de gebruikte tinkwaliteit (kleine keur).
Maastricht
Philippe
( 2012-03-05)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte, Ik bezit een antiek tinnen schotel, naar vermoeden 18de eeuws. Diameter +/- 35 cm. Op de voorzijde staan er 5 letters ingedrukt. Op de achterzijde staan 2 symbolen. Kent u eventueel de betekenis van deze letters/symbolen. Kan u de ouderdom & (eventuele) waarde bepalen? Alvast bedankt!
Antwoord : Uw schotel dateert uit het begin van de 19e eeuw. De vijf letters op de voorzijde zijn eigenaars-initialen. De merken op de achterzijde zijn afkomstig van tinnegieter Henri Clément Gadet uit Maastricht. Hij is geboren in 1781 en wordt vermeld in 1825.
Gentse kan
Hans
( 2012-02-25)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij zeggen van wie het merk is op deze kan? Het is een soort bourgondische lelie met rechts de letter K en links is de letter niet meer te lezen
Antwoord : Het merk op uw kan is één van de merken van Jacobus Joannus Dekeghel. Hij was in Gent werkzaam als tinnegieter vanaf omstreeks 1827 en overleed in 1876. naast de letter K zijn in het merk nog de letters I en D. Deze zijn op de foto niet te zien.
Schotel
Chris Meens Nederland
( 2012-02-17)
Vergroot Vergroot
Vraag : Meerdere vragen. Kunt u iets meer vertellen over de schaal ? Hoe oud de schaal ongeveer is , waar deze vandaan komt, wat de 2 stepels en 8 kleine symbolen betekenen en de initialen F G ( niet op foto). Is de schaal zeldzaam? Hartelijk dank voor u antwoord en expertise namens mijn oma .
Antwoord : Helaas zijn de merken te fel uitgesleten om geïdentificeerd te worden. Enkel in het roosmerk is het woord London te lezen. In tegenstelling tot wat je zou verwachten geeft dit geen indicatie over de herkomst maar wel over de kwaliteit van het gebruikte materiaal. Het viermerk en de letters FG waar u het over heeft zijn hoogstwaarschijnlijk eigenaarsmerken. Het viermerk en ook het roosmerk hebben een aantal grafische kenmerken die zouden kunnen verwijzen naar Engeland. Of de schotel uit de 18e of 19e eeuw stamt is op basis van de foto's moeilijk te bepalen.
Belgische tin
Horst Arians, D 26670 Remels
( 2012-02-12)
Vergroot Vergroot
Vraag : wie is M. Peeters, he merkt met een Esdornblad en darom-ETAIN PUR BELGE- BELGISCH ZUIVER TIN-en da beneden M. Peeters. het werkstuk is een teepott met stov uit die tijd umstreeks 1910, hoogte 23,5 cm
Antwoord : Dit merk is afkomstig uit het atelier van A. Peeters - Ampsin, gevestigd in Hoei en opgestart in 1970. Of het bedrijf nu nog werkzaam is weten wij niet.
Maatkan
paul
( 2012-02-12)
Vergroot Vergroot
Vraag : Verkregen uit boedel van opa, met melding: uit duitsland van voor wo I Merkje echt? Bierpul of kwispedoor?
Antwoord : Dit is zeker geen kwispedoor maar een gewoon maatkannetje. Op basis van de vorm kan dit kannetje even goed geplaatst worden in Duitsland als in Oost-Friesland. Deze is echter afkomstig uit Oost Friesland. Het werd gemaakt door Hilbert Mühlenberg uit Papenberg. Hij begon zijn leerperiode in 1804 en wordt verder nog vermeld rond 1820. Uw grootvader had het dus juist voor: deze maat dateert uit de eerste of tweede kwart van de 19e eeuw.
Kamerpot
Iris Hendriks
( 2012-02-12)
Vergroot Vergroot
Vraag : Het merk op deze po, of vaas(?)lijkt nieuw, is dat zo? Ik ben benieuwd hoe oud dit is.
Antwoord : Het merk op uw kamerpot is geen nieuw of recent merk, integendeel zelfs. Dit roosmerk met de letter F is afkomstig uit Nederland en mag als negentiende eeuws beschouwd worden. Spijtig genoeg zijn de initialen in de kroonband van het merk niet meer leesbaar en hebben wij het niet verder kunnen identificeren. Misschien kan u eens ten rade gaan bij onze collega's van de Nederlandse Tinvereniging.
Ijkmerk
Peter Geraets
( 2012-02-06)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste Lezer Heeft het cijfer 98 op de rand van een Brugs kannetje een betekenis? Groet Peter uit Nederland
Antwoord : Het getal 98 is een ijkmerk en verwijst naar het jaar 1798. De kan is inderdaad afkomstig uit Brugge en werd gemaakt door de tinnegieter Johannes Pieter De Proost. In 1779 werd hij meester tinnegieter in de genoemde stad en overleed er in 1825.
Kannetje
Laura Volkers
( 2012-02-03)
Vergroot
Vraag : Hartelijk dank voor uw informatie over mijn vorige inzending. Ook dit van dit kannetje weet ik de herkomst en leeftijd niet kunt u me (weer) helpen? Het stemopel staal op de bodem Alvast dank voor de moeite!
Antwoord : Het merk met de afbeelding van het olielampje is afkomstig van Langenbach's Koperslagerij en Tingieterij uit Arnhem. Dit bedrijf werd in 1946 opgericht door Frans Langenbach. In 1976 werd het bedrijf overgenomen.
Tollenaar
F.M. Hoogenboom
( 2012-01-29)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte hr/mevr. Kunt u mij vertellen door wie en wanneer het kannetje gemaakt is. Hoogte is 13 cm. Tollenaar ?
Antwoord : U mag gerust het vraagteken laten vallen. Dit voorwerp werd gemaakt in het atelier van Hermanus Tollenaar. Tollenaar was actief in Zwolle van 1989 tot aan zijn dood in 1915. De zaak werd nadien verdergezet door zijn zonen. Het merk op de foto werd gebruikt in de periode 1898 tot 1910.
Franse maatkan
Jo Meijers
( 2012-01-28)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte, ik heb in Lille een maatkan met opschrift "Litre" gekocht. Graag had ik ervan het land, de maker en de leeftijd gekend. Het handvat is aangezet met "natte lap". Dank bij voorbaat.
Antwoord : Uw litermaatje is afkomstig uit Angers in Frankrijk en werd in het atelier van Georges Gras gemaakt. Hij was er werkzaam van 1897 tot in 1925. Zijn zoon, met dezelfde voornaam, trad vanaf dan mee in de zaak en zijn nakomelingen waren in 1996 nog altijd actief als tinnegieter. Het merkje met de twee handen en het nummer verwijst naar het betrokken ijkkantoor. Op basis van de foto's plaatsen wij dit maatje in de helft van vorige eeuw.
Tinnen kan
F D’Heldt
( 2012-01-27)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, Nicky’s Old Corner is een museum in Boechout dat een spiegel wil voorhouden van het dagelijkse leven in de 20ste eeuw. Er zijn een aantal voorwerpen die we zelf niet precies kunnen plaatsen en waarvoor we de mening van experten vragen en zeer op prijs stellen. Er is een tinnen kruik die duidelijk gestempeld is. We weten dat er in tin heel wat fake bestaat, zelfs met stempels en daarom vragen we of u er naar wil kijken en ons wil zeggen of het om een authentiek stuk gaat (en of het waarde heeft). We danken u alvast heel erg.
Antwoord : Jullie kan is een authentieke schenkkan gemaakt door Van Engelen Antoine Joannes. Hij is geboren in 's Hertogenbosch in 1834 en wordt in 1856 in Brussel voor het eerst vermeld als tinnegieter. Hij bleef er werkzaam tot omstreeks 1886. Het echtpaar Van Engelen trok weg uit België in 1891. Hij overleed zeven jaren later. Waardebepalingen worden via deze rubriek niet gedaan.
Beker
Laura Volkers
( 2012-01-25)
Vergroot
Vraag : Ik heb deze beker op een rommelmarkt gekocht.er staat een merkje op het handvat en twee onleesbare op het deksel. onder is in de bodem helaas een naam gegraveerd. ernaast staat nog een merkje. Aan de binnenkant staat op de bodem een roos in relief. Ik heb een compositiefoto gemaakt, zodat de e-maoil er niet op vast loopt.Kunt u me iets over herkomst en evt. ouderdom vertellen?
Antwoord : Een merkteken met de vermelding van een tinpercentage is nooit ouder dan (ongeveer) het midden van vorige eeuw. Verder zijn de merktekens fantasiemerken. Het symbool onder de 95% zal vermoedelijk van de fabrikant zijn. Helaas is dit merk ons niet bekend.
Bangka
ingrid arntz
( 2012-01-22)
Vraag : ik heb een 4 delig tabakssetje met het stempel Bangka bnf tinwerk.zou u mij iets meer kunnen vertellen over dit merk?
Antwoord : Banka-tin verwijst naar het Indonesisch eiland Banka, gelegen tussen Sumatra en Borneo, waar tinerst werd gedolven en verscheept naar Nederland.
Dendermonde
Lieven Meulenijzer
( 2012-01-16)
Vergroot Vergroot
Vraag : Hallo. heb tal van tinnen objecten. Kunt u iets meer vertellen over bijgaand object en stempel.
Antwoord : Over het object zelf is weinig te vertellen. Het is een sierkan gemaakt in de tweede helft van vorige eeuw door de tingieterij Geerinco uit Dendermonde. Dit bedrijf werd in 1945 opgestart door Frans Geerinck. Het afgebeelde merk werd gebruikt vanaf omstreeks 1955. Het bedrijf bestaat nog altijd en is gecatalogeerd onder "geschenkartikelen" en niet meer als tinnegieterij.
Luiks kannetje
MARC GERETS
( 2012-01-06)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte, kan U mij verder helpen ivm de herkomst van deze oude tinnen kan. Markering onderaan Kroon met daarin de letters N D en onder de kroon de vermelding 30. Op de deksel staat de vermelding Hoofdletters vermoedelijk I.G. Bedankt voor de hulp.
Antwoord : Het kannetje werd gemaakt in het tinnegieters-atelier Nicolas Dechamps uit Luik. De naam Nicolas Dechamps verwijst weliswaar niet naar één persoon maar naar een tinnegieters-famillie die werkzaam was vanaf ca 1758 tot het einde van de 19e eeuw. Gedurende deze periode werden dezelfde vormen en merken gebruikt. Het nr 30 is een referentienummer dat verwijst naar een artikel in één van hun verkoopscatalogussen. Dit atelier heeft een heel grote productie gehad. Hoogstwaarschijnlijk dateert uw kan uit de periode van na 1800.
Schenkkan
Guy De Hertog
( 2012-01-03)
Vergroot Vergroot
Vraag : Hallo, kan je meer info bezorgen over deze kan aub?
Antwoord : Ook deze kan dient geplaatst te worden in de tweede helft van vorige eeuw. Het roosmerk is een fantasiemerk dat gebaseerd is op de gebruikte keurmerken uit het verleden.
Lepel 1
Faassen Rob
( 2012-01-02)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte,graag had ik iets meer geweten van deze lepel.De toaallengte is 17cm.Diameter van de ronde bak 6,5cm.
Antwoord : Het roosmerk met de initialen GP is ons niet bekend. Net zoals exemplaar lepel nr 2 dateert deze uit vorige eeuw met inspiraties uit voorgaande eeuwen. De vorm van de steel komt hier meer overeen met deze van originele exemplaren dan de steel van lepel nr 2.
Copyright © 2014 - Vlaamse Tinvereniging Disclaimer
PhiProWeb