de franse vlag


de engelse vlag
Startpagina rood pijltje Vragen rood pijltje Antwoorden

Het antwoord op uw vraag wordt op deze pagina geplaatst. Hou er rekening mee dat de antwoordtermijn afhankelijk is van het eventuele opzoekingswerk.

Wenst u een vraag te stellen ?     

Tinnegieter Pompe
Nicole
( 2011-12-23)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik ben in bezit van deze groot plateau, 50 x 32 cm, mooi afgewerkt, met stempels "RP" en "F. Hertz Pompe" op de achterkant. Hoe oud zou dit voorwerp kunnen zijn en welk waarde heeft het ongeveer?
Antwoord : Deze schotel werd gegoten in de tweede helft van de 20e eeuw door de laatste Brusselse tinnegieter Freddy Hertz-Pompe. Hij nam in het begin van de jaren zestig van vorige eeuw het bedrijf van zijn schoonvader over en in 1982 stopte hij met zijn activiteiten. De initialen "RP" in de gekroonde roos en in het stadsmerk van Brussel zijn deze van zijn schoonvader Robert Pompe.
Oudart Lille
Nicole
( 2011-12-23)
Vergroot Vergroot
Vraag : Tinnen bord, diameter 26 cm, 3 stempels op de achterkant ("oudart Lille"?) Waar zou deze tinnen taloor vandaan kunnen zijn, hoe oudt zou hij kunnen zijn? Bedankt.
Antwoord : Het merk zelf verraadt de herkomst van het bord: Lille (Rijsel). Het werd gegoten in het atelier van tinnegieter Oudart uit deze stad. Hij was er werkzaam in de periode rond 1840.
Mechels bord
Eric Davidson
( 2011-12-22)
Vergroot Vergroot
Vraag : (Het opnieuw versturen. Is het leesbaar?) Hello opnieuw! Hier is een oude bordje. Wij zijn nieuwsgierig betreffende zijn tijd en oorsprong. Het wapenschild - Alphons de Berghes 1624-1689, Aartsbisschop van Mechlin. Het heeft 2 tekens. Is brede 35cm, en diepe 2.2cm.
Antwoord : Het wapenschild op dit bord verwijst inderdaad naar A.de Berghes, aartsbisschop van Mechelen in de 17e eeuw. Het bord en het wapenschild zijn echter veel jonger dan de ambtsperiode van de Berghes. Het bord is wel afkomstig uit Mechelen en werd gemaakt door de tinnegieter Corneille Ouriou. Deze man werd meester tinnegieter in 1828 en was actief tot aan zijn dood in 1869. Het wapenschild werd later in het bord geperst, vermoedelijk ter gelegenheid van een of andere herinnerings-plechtigheid.
Schenkkan uit Doornik
Peter Geraets
( 2011-12-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste Lezer,kunt U me wat meer vertellen over de maker, van dit kleine wijnkannetje? Alvast bedankt.
Antwoord : Dit is geen specifieke wijnkan maar een schenkkan dat zowel met water, bier of wijn gevuld werd. De kan is afkomstig uit Doornik en werd gemaakt door de tinnegieter P. Morand. Deze tinnegieter werd geboren in 1790 en was werkzaam vanaf ca 1819.
Maatjes
j.j. van den nieuwenhoff
( 2011-12-17)
Vergroot Vergroot
Vraag : wat betekent dit tinmerk? wat is de ouderdom? 2 verschillende grootes tinnen biepul
Antwoord : Het merk is ons niet bekend maar door de vermelding van het tinpercentage dateren deze maatjes van ten vroegste rond 1950. Rekening houdend met de woorden "tin" en "etain" werden zij hoogstwaarschijnlijk gemaakt door een Belgische tinnegieterij. De nagemaakte ijkmerken op de bovenzijde van de rand van de maat zijn volgens de Franse gebruiken aangebracht.
Brussels
Thomas J.
( 2011-12-16)
Vergroot Vergroot
Vraag : > Beste, > Ik heb tin gekregen als cadeau, hoe weet ik of deze iets waard zijn ? Alvast bedankt voor de info. Met > vriendelijke groeten Thomas J.
Antwoord : Waardebepalingen worden niet gedaan op deze site. Wel kunnen wij u vertellen dat deze kan werd gemaakt door een tot op heden niet geïdentificeerde Brusselse tinnegieter, werkzaam in de tweede en derde kwart van de 19e eeuw.
Avondmaalbeker 1
happie
( 2011-12-16)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u de leeftijd schatten van deze beker,Het merkteken is onduidelijk maar misschien door de afmeting of decoratie.
Antwoord : Het merkteken op de beker is slechts een deel van het roosmerk. Doordat de bekroning met de initialen ontbreekt is het niet mogelijk om dit merk te identificeren. Wel mag u ervan uitgaan dat dit een tinnen stuk is dat in de 19e eeuw werd gemaakt (vermoedelijk in de twee helft ervan).
Avondmaalbeker 2
happie
( 2011-12-16)
Vergroot Vergroot
Vraag : ook van deze beker zou ik graag de leeftijd weten.Er zijn drie medallons op deze beker ingegraveerd, het lijkt of Willem 5 van Oranje is afgebeeld. Deze regeerde van 1748 tot 1806, kan de beker uit deze periode stammen.
Antwoord : Deze beker is veel jonger dan het andere exemplaar. Het merk is inderdaad niet erg duidelijk op de foto maar hoogstwaarschijnlijk is dit één van de merken van Meeuws uit Den Haag. Dit atelier werd weliswaar opgestart door Joannes Nicolaas Meeuws in 1775 maar bleef actief tot in ca 1963. De beker (en het merk) stammen uit deze laatste periode. De beker is dus te dateren uit de eerste helft van de 20e eeuw.
Eikelkannen
Borg
( 2011-12-12)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij iets meer vertellen over de afkortingen H.K.(met engeltje) en JD (kroontje)? We kregen deze kannen van een overgrootmoeder.
Antwoord : Het merk met de initialen HK verwijst naar het tinnegietersbedrijf Hendrik Kamphof uit Zwolle (Nederland), werkzaam van 1864 tot omstreeks 1923. Artikelen uit deze werkplaats komen nog veelvuldig voor. Het kroonmerkje met de initialen JD werd echter tot op heden nog niet geïdentificeerd maar is vermoedelijk afkomstig uit België. Mogelijks gaat het hier over de initialen van de verkoper van producten uit Zwolle. De kannen zijn als 20e eeuws tin te dateren.
Literkannen uit Gent
Borg
( 2011-12-12)
Vergroot Vergroot
Vraag : Deze (hele zware)literkannen van een overgrootmoeder gekregen.Graag wil ik meer hierover weten. Afkorting op bodem DJK. Er staan op de kan ook andere tekens (G, een kroontje etc)
Antwoord : De inhoudsmaten zijn afkomstig van de tinnegieters-werkplaats van de familie De Keghel uit Gent. Deze familie nam in 1829 een tinnegietersbedrijf over in de Korte Muntstraat en bleef deze uitbaten tot in 1917. Het merk met de initialen JDK is toegeschreven aan Jacobus Joannes De Keghel, geboren in 1797 en overleden in 1876. Zijn opvolger zal dit merk ook nog gebruikt hebben gezien de studie van het ijkmerk ons leert dat de maten ten vroegste in 1877 ter ijking werden aangeboden in Gent.
Boterpot
Peter Geraets
( 2011-12-01)
Vergroot Vergroot
Vraag : beste lezer, weet u misschien welk merk dit is op deze boterpot? Alvast bedankt.
Antwoord : Het merk op de onderzijde van deze boterpot is afkomstig van tinnegieter Jacobus Arnoldus Kamphof uit Zwolle (Nederland). Hij werd geboren in 1871 en overleed in 1961. Hij was werkzaam van ca 1909 tot de opheffing van het bedrijf in 1939. Wij verwijzen in dit verband ook naar vraag nr 2011-09-14.
Leeuw en sleutel
J.M. den Otter
( 2011-11-28)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik ben in het bezit van een tinnen bord met een diameter van 35 cm. Ik zou graag weten waar dit bord vandaankomt en hoe oud het is. De Ned.tinver. heeft mij naar u doorverwezen.
Antwoord : Wij kunnen u helaas ook niet verder helpen. Dit merk is in België niet bekend. Ook de raadpleging van Duitstalige naslagwerken heeft niets opgeleverd. Wij vermoeden wel dat op basis van de grafische kenmerken er in die richting dient gezocht te worden.
Nederlandse kan
Jac Kusters
( 2011-11-26)
Vergroot Vergroot
Vraag : Heeft u een idee wie deze kan gemaakt heeft en de leeftijd hiervan. Merkteken staat in deksel. Bij voorbaat dank.
Antwoord : Dit is een 18e eeuwse schenkkan afkomstig uit Zwolle. Het roosmerk behoorde toe aan de tinnegieter Arian ten Klooster. Hij werd geboren in 1743 en overleed vemoedelijk in 1807. Zijn actieve periode als tinnegieter is gesitueerd tussen ca 1773 en 1807.
Oud bordje
Jac Kusters
( 2011-11-26)
Vergroot Vergroot
Vraag : Heeft u enig idee uit welke tijd dit bord komt. Zonder makersmerkteken. Met gravure. Bij voorbaat dank.
Antwoord : Het bordje heeft door de verweerdheid een oud uitzicht. Zonder het stuk in de hand te hebben gehad is het niet mogelijk om een correcte datering te doen. Misschien zijn er wel merken of delen ervan die u niet gezien hebt door de verweerdheid. Het zou dus kunnen dat dit een 18e eeuws bordje is, maar het kan evengoed een 19e eeuws zijn of zelfs ééntje uit het begin van de 20e eeuw.
Vewarmingsmof
frans van putten
( 2011-11-23)
Vergroot
Vraag : Recentelijk dit kruikje (handwarmer) voor in een mof aangeschaft. Heeft geen tinmerk. Op internet niet direct een vergelijkbare aangetroffen. De volgende vragen: 1. is het een uniek stukje 2. is het te dateren groeten frans van putten
Antwoord : Originele stukken tin werden gegoten in metalen gietvormen. Slechts één stuk gieten in dergelijke gietvorm was economische zelfmoord. Er zullen dus vermoedelijk wel honderden gemaakt zijn. Hoeveel er echter nog bestaan en of dit nu het enige stuk is weten wij ook niet. Wel zijn de meeste gekende moffen eerder bolvormig. Dit voorwerpje kan geplaatst worden in de tweede helft van de 19e eeuw.
Soepterrine
Vero
( 2011-11-22)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, Kunt u mij de oorsprong van deze tinnen kom zeggen? Alvast bedankt, Vero
Antwoord : Het merk is ons niet bekend. Rekening houdend met de afbeelding in het merk kunnen wij ervan uitgaan dat deze terrine afkomstig is uit Brussel en dateert waarschijnlijk uit de derde of vierde kwart van de 20e eeuw.
Bord uit Aalst
R.Bonnema
( 2011-11-18)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik ben in het bezit van een tinnen bord , en wil graag weten wat de initialen beteken en de stempels aan de onderkant. Het bord is 28 cm groot en er zitten gedraaide ringen in. Is er ook enige waarde aan te koppelen ? Alvast bedankt , met vriendelijke groet, Richard
Antwoord : De verschillende letters op de voorzijde van het bord zijn negentiende eeuwse eigenaarsinitialen. Achterhalen van wie dieze zijn is onbegonnen werk. De merken op de achterzijde daarentegen zijn wel traceerbaar. Het gaat om deze van een weliswaar tot op heden onbekende tinnegieter IBVR uit de stad Aalst. Waardebepalingen worden via deze site niet gedaan.
Dinant
Eric Davidson
( 2011-11-15)
Vergroot Vergroot
Vraag : Hallo! Hier is een grote kom. Wij zijn nieuwsgierig betreffende zijn tijd en oorsprong. Is brede 39.5cm... en diepe 6.5cm. Het teken wijst "P B".
Antwoord : Dit roosmerk met de initialen PB in de kroon verwijzen naar tinnegieter Perpete Ignace Bourguignon. Hij werd meester tinnegieter te Dinant in 1752 en overleed in 1794.
Maatbeker
kris
( 2011-11-14)
Vergroot Vergroot
Vraag : kan je me hierover iets vertellen? Het merkteken is een kroontje+kruisje erop met daaronder een in elkaar gevlochten DK thx
Antwoord : Deze maatbeker met de inhoud van twee centiliter werd gemaakt in Gent door de tinnegieters familie De Keghel. Voor zover te zien op de foto met de ijkmerken is het maatje voor de eerste maal geijkt in de 1898. je kan dan ook gerust stellen dat het voorwerp rond die tijd werd gemaakt.
Brusselse kan en deksel
Albrecht de Schrijver
( 2011-11-10)
Vergroot Vergroot
Vraag : In een tinnen deksel vind ik de stempel in relief van St. Michiel, met links ervan CD en rechts B... Kan U deze merken thuis brengen aub ?
Antwoord : De kan en het tinnen deksel werden in Brussel gemaakt. Het merk in het deksel wordt voorlopig toegewezen aan Charles Debie die in Brussel werkzaam zou geweest zijn als tinnegieter tussen ca 1848 en ca 1875.
Beddenkruik
Nina
( 2011-11-06)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt U aan de hand van het tinmerk vertellen hoe oud deze kruik is? Wie de tingieter was en of het Hollands is? Bedankt alvast, vr. gr. Nina
Antwoord : Deze beddenkruik is niet afkomstig uit Nederland maar wel uit België. Ze werd gemaakt in het atelier van de Luikse tinnegieters-familie Henri Micheels. Gezien gedurende drie opeenvolgende generaties dezelfde merken werden gebruikt is het niet mogelijk het stuk toe te wijzen aan één welbepaalde generatie. Het stuk dient dus gedateerd te worden tussen 1806 en 1904.
Brusselse borden
A. Koole
( 2011-11-06)
Vergroot Vergroot
Vraag : Hierbij de afbeelding van 2 borden, gekocht op een brocante. In de Tudorroos is de afkorting F.V.D.B te lezen. Tussen deze stempel en een andere onduidelijke stempel staan ook nog de letters GDC. Ik heb zelf al wat nazoeking gedaan op het internet en denk dat het wellicht borden zijn van een Nederlandse tinnegieter F.van den Boogaard (begin 19e eeuw). Ik weet niet of u dit zou kunnen bevestigen? Bij voorbaat dank.
Antwoord : De borden zijn niet afkomstig van F. Van den Boogaard. U bent namelijk op een verkeerd spoor terecht gekomen door oa het foutief inlezen van de initialen. De eerste letter is geen “F” maar wel een “ P”. Het zijn 18e eeuwse Brusselse borden gemaakt door de tinnegieter Philippus van Droogenbroeck. Hij werd geboren in 1709, werd meester tinnegieter in 1733 en overleed te Brussel in 1797. De initialen GDC zijn eigendomsinitialen.
Kardinaalschotel
E. Awaert
( 2011-11-05)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik ben in het bezit van een kardinaalschotel. Kent u de maker van deze schotel aub.
Antwoord : De kardinaalschotel is van Oostenrijkse oorsprong en werd gemaakt door de meester tinnegieter Joseph Anton Greissing . Hij werd poorter van Salzburg in 1698 en werd vermoedelijk meester tinnegieter in 1700. In 1740 is de man overleden.
Tinnen penning
Van de Broeck P.
( 2011-11-03)
Vergroot Vergroot
Vraag : Hallo, kunt u ons iets over deze penning vertellen. De tinnen penning heeft een diameter van ongeveer 4,5cm en is een bodemvondst uit de streek van Ieper. mvg
Antwoord : De penning stelt een aartsengel voor, met in de rechter hand een kelk en in de linkerhand vermoedelijk een scepter. In de omlopende band staat de tekst "GLORIA IN EXCELSIS" en mogelijks een datum (16 .. 68 ?). Een kenner in de materie bevestigde ons dat dit geen dispenning (armenpenning, broodpenning) is maar dat het vermoedelijk een penning is die destijds gemaakt werd voor een speciale gelegenheid. De voorstelling van een aartsengel met in de rechter hand een kelk, zou een verwijzing kunnen zijn naar het Heilig Bloed. Blijkt nu, dat de abdij van Voormezele, een kleine deelgemeente van Ieper, sedert 29 juni 1152 in het bezit is van een relikwie van het Heilig Bloed. Sedert die tijd is het in Voormezele vereerd geweest o.m. met een jaarlijkse H.Bloedprocessie op Drievuldigheidszondag. De gegevens waarover we nu beschikken zijn echter onvoldoende om deze penning hiermede in verband te brengen.
Keulen
A. Koole, Belgium
( 2011-11-03)
Vergroot Vergroot
Vraag : Dear Sirs, Could you help me with a pewter pot and plate I bought at an antique market in Waterloo. On the back of the pot and plate are two stamps: the Tudor rose (large size) with in the crown the letters G WB and a stamp with a figure and a sword and a crown and around it the text: statt (or slatt) colln werbrum gerardus and futhermore in large letters N (star) W with two leaves. Can you tell me who made these and how old they are. Thank you in advance.
Antwoord : Deze aardappel- of groentekom werd gemaakt in Keulen door Gerhard Werbrum. Deze tinnegieter was werkzaam in het begin van de 19e eeuw. Het gedeelte onderaan het stadsmerk dient glezen te worden als STATT COLLN. De overige inscripties (niet op de foto's) zijn initialen die later aangebracht werden door de eigenaar van het voorwerp.
Brusselse tinnegieter
koole
( 2011-11-02)
Vergroot Vergroot
Vraag : kunt u mij zeggen de herkomst en ouderdom van dit tinnen bord. op achterkant: tudorroos en engel met zwaard. op de voorkant: AMLM (ster) AMC(ster)LBC
Antwoord : Dit 18e eeuws bord werd gemaakt door de Brusselse tinnegieter Jacobus Van der Elst. Hij werd meester tinnegieter in 1750 en overleed in 1808. De reeks initialen op de voorzijde van het bord verwijzen naar de eigenaar van het bord. Dergelijke initialen zijn uiterst zelden identificeerbaar.
Brandewijnkom
jan-tien
( 2011-11-01)
Vergroot Vergroot
Vraag : ik heb een tinnen brandewijnkom met in oor merk HR en bloem> is dit een echt merk?
Antwoord : Gezien de foto's niet erg scherp zijn is ons antwoord onder voorbehoud. Het merk op deze brandewijnkom lijkt ons afkomstig te zijn van de tinnegieter Reisiger Hendrik uit Groningen in Nederland. Hij was er werkzaam tussen 1831 en 1854. Reisiger overleed in 1866.
Kan
Koos Bonfrer
( 2011-10-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij misschien vertellen wie de maker is van bijgaande kan.Bij voorbaat hartelijk dank. Met vr.gr. Koos Bonfrer
Antwoord : Helaas kunnen wij het merkje van deze antieke kan niet terugvinden. Wij vermoeden dat ze van Vlaamse origine is en dateert uit de 19e eeuw.
Naamse tinnegieter
J. Heiderscheidt
( 2011-10-20)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik heb drie borden met de merken op de foto’s. In het roosmerk de initialen F R in de kroon en een controlemerk met een leeuw waar ik RU(?)MOND meen te kunnen lezen. Zou het om Roermond kunnen gaan? De borden schijnen mij uit de achttiende eeuw of het begin van de negentiende eeuw te dateren. Het gaat misschien ook om fantasiemerken op kunstmatig verouderd tin.
Antwoord : Dit zijn geen fantasiemerken. De initialen in het roosmerk dienen als IFR gelezen te worden en zijn deze van de tinnegieter I. F. Rulmonde uit Namen. Hij was er vermoedelijk werkzaam vanaf 1732.
Beierse tinnegieter
Greet
( 2011-10-18)
Vergroot Vergroot
Vraag : Goedeavond, Kunt u mij misschien iets over de leeftijd en de maker van deze tiinen aardappelschaal vertellen. Alvast hartelijk dank
Antwoord : De tinmerken op deze kom zijn afkomstig van de Duitse tinnegieter Johann Nicolaus Hohenner. Hij was werkzaam in de Beierse stad Hof am Saale in het midden van de 19e eeuw. Het dubbel geslagen merk met het anker is het meestermerk en het klein merk ertussen is het stadsmerk. Of de kom ook werkelijk uit die periode stamt is niet uit te maken op de foto.
Parijs
Renske Hendriks
( 2011-10-14)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste heren, Deze pull trok mijn aandacht door de vormgeving dus heb ik hem gekocht. Nu ben ik echter nieuwschierig waar hij vandaan komt en hoe oud hij is. Kunt u mij mischien verder helpen? Alvast hartelijk dank hiervoor.
Antwoord : Het merk is afkomstig van de tinnegieter Jean Pierre Tonnelier die meester werd in 1750 in Parijs. Het merk werd tevens gebruikt tot in 1830 door zijn zoon. De foto is niet scherp genoeg om uit te maken of de maat geen copie is. In ieder geval kan het nooit dateren van voor de invoering van het decimaal stelsel in de eerste helft van de 19e eeuw.
Bouillonpot
Koos van Nierop
( 2011-10-12)
Vergroot Vergroot
Vraag : Hallo, Kunt u mij iets meer vertellen over mijn gortenpot? Hij is vanonderen oa gemerkt met een haan die naar links kijkt. Opzowel de bovenen de onderzijde staat een cirkel met daarin Titre Légal garanti. Op de binnendeksel staan geen merken en op de buitendeksel(schroefdeksel) stat ook nog etain fin garanti. Dank u voor uw hulp, Koos
Antwoord : Deze bouillonpot werd gemaakt in Parijs door de firma Laveur. Dit bedrijf was werkzaam van 1898 tot 1909. Het nummer 3 op de onderzijde verwijst naar de inhoud van de pot. Bij de firma Laveur kwam dit overeen met een inhoud van 1,5 kg.
Herkomst
schotte guido
( 2011-10-07)
Vergroot Vergroot
Vraag : ik heb deze pot gekocht op de rommel markt,graag wat meer informatie er over.
Antwoord : Deze pot is een decoratief voorwerp daterend uit de eerste helft van vorige eeuw. Het merk is ons niet onmiddellijk bekend.
Postainiers
Kristel De prins
( 2011-10-07)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste,Graag had ik iets meer geweten over dit tinnen voorwerp.het is 11cm hoog , 7.5cm breed en 3cm diep.De 3 stempels die links bij elkaar staan zijn een ronde stempel met kasteel,een tingieter?op een schild GF,finstain
Antwoord : Dit voorwerp diende als houder van grote luciferdoosjes. Het voorwerp werd vermoedelijk in de tweede helft van vorige eeuw gemaakt. De foto met de merken is te onduidelijk voor identificatie maar wij vermoeden dat het gaat over een product van "Les Postainiers Hutois" uit Hoei.
Amsterdam
Peter Gerritsen
( 2011-09-27)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik ben in het bezit gekomen van een tinnen bord doorsnede ca 39 cm met 4 stempels op rij . 1e initialen GP, 2e engelte, 3e klimmende leeuw 4e gekroond kan niet zien wat er onder staat. Voorzijde van het bord is geëtst en gegraveerd met een voorstelling vermoedelijk beleg van valkenburg van 1214 door waaschijnlijk de prinsbisschop van Luik in 1214.Boven in het midden van de rand staat het jaatal MCC XIV gegraveerd. De rand is verder geëtst. Aan de rand van het midden van het bord staat bovenaan het wapen van valkenburg met daarboven een ridderhelm. Onder het wapen staat Jacoba van Valkenburg. Dit wapen is met gegraveerde lijnenspel verbonden met 2 voorstellingen van gegraveerde borstbeelden in een soort medallion links een kalende man met snor sik en brede kraag. Rechts adelijke dame brede kraag. Beide zijn op hun beurt weer verbonden met een gegraveerde medallion? ( voorstelling ridder met baard helm. links en rechts van het wapen staan 2 texten DEZE HEERE IS MIJN EEN HOOG VERTREK VOOR DIE GETRAPT WORD OP DEN NEK en aan de rechetrkant staatEEN HOOG VERTREK IN DRUKKEND LIJDEN EN DE EEN TOEVLUCHT IN BENARDE TIJDEN. In het midden staat de gravure met de voorstelling van het beleg. Ik zou graag willen weten hoe oud dit bord is. Wie is de tingieter.Ik heb zelf hte idee dat ik een zeer uniek tinnen bord heb.
Antwoord : Dit viermerk is toegewezen aan de Amsterdamse tinnegieter Gerrit Ploeg die werkzaam was in het midden van de 18e eeuw. De gravering werd later aangebracht en is vermoedelijk 19e eeuws. Het tafereel zelf zou als versiering aangebracht kunnen zijn ter gelegenheid van de verjaardag van een gebeurtenis.
Engelse timmerman
Jef Meijvis
( 2011-09-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik heb deze tinnen schotel gevonden. Graag zou ik weten hou oud deze is, van waar deze afkomstig is en alle andere informatie die jullie erover hebben. Alvast bedankt, Jef.
Antwoord : Ondanks de minder goede kwaliteit van de foto's kon dit merk geïdentificeerd worden. Het werd in 1717 geregistreerd in Londen en is afkomstig van John Carpenter. In 1738 werd hij benoemd als tinnegieter van de "Royal Hospital Chelsea" in London en overleed in 1747. Zijn weduwe zette de zaak verder. Op het merk is de omgekeerde V boven de wereldbol een passer, een typisch gereedschap van een carpenter (timmerman).
Bedkruik
Hans
( 2011-09-14)
Vergroot Vergroot
Vraag : Mijn ouders stuurden ons in de jaren 60 met deze kruik naar bed. Volgens mij is dit toch echt antiek. Ik zou graag weten waar en wanneer deze geproduceerd is. Groeten, Hans
Antwoord : De bedkruik werd gemaakt door de tinnegieterij Kamphof uit Zwolle (NL). Het viermerk is dat van Hendrik Kamphof die werkzaam was van ca 1864. Hij overleed in 1923. In 1909 nam zijn zoon Jacobus Arnoldus het bedrijf over en stopte met het atelier in 1939. Gezien Jacobus ook de merken van zijn vader gebruikte moet de datering erg ruim genomen worden. De kruik kan dus 19e eeuws zijn maar kan evengoed in 1939 gemaakt zijn.
Wijwaterbakje
Jacques Toussaint
( 2011-09-12)
Vergroot Vergroot
Vraag : info hierover graag, tinnen object is 18 cm hoog en 12 cm breed. Merk: kroontje daaronder een M en daaronder een klaverblad?
Antwoord : Het merk is ons niet bekend. Vermoedelijk dateert het bakje uit de midden van vorige eeuw.
Inktstel
Paul van Tour
( 2011-09-04)
Vergroot Vergroot
Vraag : Graag ontvang ik van u de naam van de tingieter. De initialen zijn PB of Fb op het eind. Gieterij is Van de Casteele. In afwachting van uw antwoord verblijf ik met vriendelijke groet
Antwoord : Dit rond inktstelletje werd gemaakt door de Brugse tinnegietersfamilie Van de Casteele (zie ook vraag nr 20110323). De initiaal van de voornaam is niet leesbaar. Het inkstelletje kan dus zowel van Jules Charles (einde 19e eeuw - begin 20e eeuw) of van Josephus Marie (derde kwart 19e eeuw) zijn. Het roosmerk dat bovenaan, tussen de strooier en de inktpot, werd aangebracht is een ouder merk ons niet bekend. Vermoedelijk is dit een voorbeeld van herbruikt tinwerk. Of dit vermoeden juist is zullen wij waarschijnlijk nooit weten.
Ragoutlepel
Stassijns Hannelore
( 2011-09-01)
Vergroot Vergroot
Vraag : Hoe oud is deze lepel en waar komt hij vandaan?
Antwoord : Deze lepel is een zogenaamde ragoutlepel. De lepel zal hoogst waarschijnlijk afkomstig zijn uit Vlaanderen en werd vermoedelijk gemaakt in de tweede helft van de 19e eeuw. Het merk is helaas niet scherp genoeg om het object toe te wijzen aan een tinnegieter en een exacte productieplaats.
Noodgeld
Sammy Fraeyman
( 2011-08-28)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, ik kon een bord aanschaffen van tin over de periode 14-18 ( dacht ik ). Nu heb ik gezien dat er in het middengedeelte een leeuw met spreuk staat. Het bord is zeker ouder. Graag had ik info gekregen over hoe oud het bord is? Dit is op zijn beurt hergebruikt bij de bevrijding van Gent. met vriendelijke groeten, Fraeyman Sammy
Antwoord : Dit is een 18e eeuws bord dat in de eerste kwart van vorige eeuw een nieuw leven kreeg. Het bord werd gemaakt in Brugge door de tinnegieter Joannes Josephus De Proost. Hij werd meester in 1751 en overleed in 1792. Na de eerste wereldoorlog werd het bord voorzien van de graveringen en werden de muntstukken erop aangebracht. Tijdens de oorlog werden in een zeshonderdtal gemeenten zogenaamd noodgeld uitgegeven onder de vorm van biljetten. Slechts in een viertal, waaronder de stad Gent, zouden tevens muntstukken uitgegeven hebben. De munten op het bord zijn deze afkomstig uit Gent.
Beddekruik
M.C.Slijkerman
( 2011-08-25)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u dit kruikje dateren? We zien geen merkteken?
Antwoord : Zonder merktekens is het niet mogelijk om deze beddekruik toe te wijzen aan een productieplaats of om een juiste datering te doen. Dit exemplaar zal vermoedelijk uit de tweede helft van de 19e eeuw dateren. Beddekruiken (in verschillende maten en vormen) werden met heet water gevuld en hadden dezelfde functie als onze hedendaagse rubberen bouillotte. Dergelijke kruiken werden in verscheidene landen gebruikt.
Leeuw vanWaterloo
H. Seeuws
( 2011-08-22)
Vergroot Vergroot
Vraag : Hierbij enkele fotos van een tinnen kruik die, verkregen door erfenis, al enkele jaren in onze woonkamer staat. Kan u ons iets meedelen over de herkomst en over de maker ? Met vriendelijke dank !
Antwoord : Deze kan, met op het deksel de leeuw van Waterloo, werd gemaakt door de Brusselse tinnegieter Fransiscus Philippus Dirckx. Hij was werkzaam in de tweede helft van de 19e eeuw (periode 1856 tot 1887) en overleed in 1889.
Waardebepaling
R. R.
( 2011-08-22)
Vraag : Ik ben in het bezit van twe tinnen kandelaars van Jan Judocus Van Gastel met engelenmerk. heeft u een idee van de waarde ?
Antwoord : Onze statuten laten niet toe dat wij via deze rubriek waardebepalingen doen.
Brusselse kan
C. J. Aarts
( 2011-08-22)
Vergroot Vergroot
Vraag : Het volgende tinnegietersmerk staat op de onderzijde van een kan. Roos en kroon met in de kroon de letters A.D.L hierboven de cijfers .3.4. Tevens een engelenmerk met links v/d engel AD en rechts L. De engel heeft een vaandel of vlag in de rechter hand. In de linker een schild. Ik ben graag bereid een afdruk van deze merken naar u te zenden. De kan heeft een Z. Nederlandse indruk. Dank voor uw antwoord.
Antwoord : De kan werd gemaakt door Antoine Petrus De Leeuw uit Brussel. Hij werd geboren in 1829 en was een lid van een tinnegietersfamilie waarvan verschillende leden het beroep in de 19e eeuw uitoefenden in Brussel. Hij overleed in 1891. Deze tinmerken, waarop oa Sint Michiel met de draak wordt weergegeven, werden gebruikt in de periode 1893 tot omstreeks 1906.
Kan
Catherine De Vestele
( 2011-08-14)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, kunt u mij helpen bij het dateren van deze schenkkan : engelmerk met initialen CL en W, boven links een eikenblad. Met dank en vriendelijke groet,
Antwoord : Het merk van deze kan is ons niet bekend. Het is mooi maar geen antiek voorwerp. Het dient ten vroegste gedateerd te worden in het midden van vorige eeuw.
Bodemvondst
B. Bonekamp
( 2011-08-12)
Vergroot Vergroot
Vraag : Hoi, Zouden jullie mij wat meer kunnen vertellen over deze opgegraven tinnen lokfluit, qua leeftijd etc. Er staat helaas geen meesterteken op. Alvast bedankt, Gr, B. Bonekamp
Antwoord : Dit prachtig fluitje dateert uit de 15e - 16e eeuw. De juiste functie zullen wij waarschijnlijk nooit te weten komen. Dit kan evengoed een lokfluitje, een pestlijdersfluitje of gewoonweg een speelgoedfluitje geweest zijn. In het oogje zal vermoedelijk een riempje gezeten hebben.
Maatkan
Leon
( 2011-08-10)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte heer, mevrouw, Kunt u mij meer informatie geven over deze kan? Hoe oud is deze kan en waar komt deze vandaan? Bij voorbaat dank.
Antwoord : Dit driemerk op het maatje is afkomstig van het bedrijf Foca Tinnegieters van Oosterbeek (Nederland). Zij waren werkzaam van 1948 tot omstreeks 1990.
Onbekende merken
Heiderscheidt Jean
( 2011-08-10)
Vergroot
Vraag : Zou iemand mij kunnen helpen met de verdere identificatie van de volgende gedeeltelijk uitgewiste merken die op een rond bord (22,3 cm) voorkomen: een gekroonde roos tussen palmtakken met de initiaal C tussen de palmtak en de roos, en een bijna ovaal merk waarvan het onderste gedeelte een schild met een (klimmende) leeuw is? Dank U bij voorbaat. Jean Heiderscheidt Als de foto niet duidelijk doorkomt, kan ik die als e.mail sturen.
Antwoord : Deze merken zijn ons niet bekend. Op basis van de grafische kenmerken is er een vermoeden dat het over 18e eeuwse of 19e eeuwse merken gaan die afkomstig zijn uit Frans Vlaanderen.
Beker
Rene
( 2011-08-06)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste Graag had ik meer info over deze beker en het merk. Hartelijk dank Renze
Antwoord : De beker werd gemaakt door Jacobus Van Engelen. Hij werd in 1789 geboren en overleed in 1848. Hij was werkzaam in 's Hertogenbosch (NL) tussen ca 1824 en 1848.
Maatkan
Leo de Sterke
( 2011-08-06)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte heer/mevrouw, Onlangs heb ik in een antiekwinkel deze tinnen maatkan gekocht. Ik zou graag te weten komen uit welke tijd deze kan stamt. Met vriendelijke groet, L. de Sterke
Antwoord : Dit is het merk van tinnegieter C. Boot uit Amsterdam. Hij was er werkzaam in de tweede helft van de 19e eeuw.
Hansestad Danzig
Mandy
( 2011-08-02)
Vergroot Vergroot
Vraag : Dag, Onlangs ben ik in het bezit gekomen van een zware tinnen schotel. Diameter: 35 cm, gewicht: 1,5 kg. De schotel is voorzien van een soort laklaag. In het merk staan in elk geval de woorden sonant en Iuchanowitz. Ook zie ik 17?? staan. Verder een vogel en een kroon. Ik vermoed dat het een 18e-eeuwse Poolse schotel is. Kunt u mij meer over deze fraaie schotel vertellen? Bij voorbaat dank.
Antwoord : De schotel werd gemaakt door Adam Juchanowitz, tinnegieter in de Poolse stad Gdansk (voegere Duitse Hanzestad Danzig). Hoogst waarschijnlijk gaat het hier om Adam Juchanowitz junior die meester werd in 1783. Het jaartal dat op het merk staat lijkt ons 1787.
Gezondheid
Dekeyser
( 2011-08-01)
Vraag : Ik ben op zoek naar een tinnen bierpul / kelk en ik zag online een collectie van 8 tinnen bekers van Rein zinn germany. Ik vraag me af of je daar uit kan drinken ? (Is het veilig)
Antwoord : Tin is op zich geen schadelijk materiaal. Hetgeen wij tinnen voorwerpen noemen zijn eigenlijk voorwerpen gemaakt uit tinlegeringen waarin soms schadelijke metalen (oa lood) worden toegevoegd. Vanaf vorige eeuw zijn tinvoorwerpen geen gebuiksvoorwerpen meer maar eerder decoratieve stukken en is in de meeste gevallen de samenstelling niet gekend. De reeks bekers waar u het over hebt zijn uit de vorige eeuw. Wij adviseren u dan ook deze niet te gebruiken om uit te drinken.
Postainier Hutois
Theo Geerdens
( 2011-08-01)
Vergroot Vergroot
Vraag : Volgens mij is deze schotel van Huy; de resty van de tekst kan ik niet lezen. Onderaan op de schotel vermoed ik sta een getal in romeinse cijfers , maar het teken in het midden (ML) ken ik niet. Ge merken achteraan zijn onduidelijk Doormeter schotel: 30cm. Wat kan U mij hierover vertellen? Hartelijk dank. Theo
Antwoord : De schotel komt inderdaad uit Hoei en werd gemaakt door het bedrijf "Etains des Postainiers Hutois". Dit bedrijf werd opgericht in 1948 en is nog steeds actief.
Duitse oorsprong
Erik
( 2011-07-30)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, dit bord heb ik ooit kado gekregen van mijn tante, die alleen wist te vertellen dat het al zeer oud was maar meer ook niet. Kunt u mij vertellen waar en wanneer dit stukje antiek gemaakt is? Bedankt.
Antwoord : Een voorwerp voorzien van drie zelfde engelmerken is in de meeste gevallen van Duitse herkomst. Helaas is in het kwaliteitsmerk slechts het middenste gedeelte van de naam van de tinnegieter leesbaar. Verder is het merk ons niet bekend. Het bord zal vermoedelijk begin 19e eeuws zijn.
Ijkmerkje
faassen Rob
( 2011-07-26)
Vergroot Vergroot
Vraag : in de hals van een 18e eeuwse steengoedkan afkomstig van het Belgische Bouffioulx zit een maatpegel die aan de buitenzijde een afbeelding heeft van een leeuw.Waarvoor staat deze leeuw?
Antwoord : Met uitzondering van het deksel is dit uiteraard niet echt een tinnen voorwerp maar het mooi ijkmerkje loont de moeite om het toch in deze rubriek te plaatsen. Het rond merkje met de leeuw werd als ijkmerk gebruikt in de streek van Henegouwen (Bergen, Charleroi, Doornik) en dit tijdens Hollandse periode, maw tussen 1815 en 1830. Uiteraard zegt dit niets over de ouderdom van de kan maar vermoedelijk zal deze in dezelfde periode vervaardigd zijn.
Onbekend
miguel
( 2011-07-22)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, Zou het mogelijk zijn dit bord te dateren aub ? Ik vermoed dat het in breda gemaakt werd. Alvast bedankt, Miguel
Antwoord : Het is juist dat het merk met de afbeelding van een vrouw erg gelijkt op merken gebruikt in Breda. Wij verwijzen hiervoor oa naar het merk van vraag 2011-06-20. Het bord is vermoedelijk uit de 18e eeuw. U kan misschien eens te rade gaan bij de Nederlandse Tinvereniging.
Reliëfplaat
Jef Mostmans
( 2011-07-22)
Vergroot Vergroot
Vraag : Graag had ik geweten uit welke periode en van welke tingieter deze reliëfplaat afkomstig is? Dank op voorhand
Antwoord : Deze decoratieve reliëfplaat is geen echte oude plaat en is zeker geen antiek. Het roosmerk, zonder initialen of herkomstteken, is ons niet bekend. De plaat werd vermoedelijk gegoten in de laatste kwart van vorige eeuw.
Schuttersgilde
Er©am
( 2011-07-20)
Vergroot Vergroot
Vraag : Bezit een paar borden Tilleghem 1809 St Michiels van schuttersgilde. Merken: gekroonde roos met leeuw ( Brugge) maar initialen JB*R (JB aanéén) Wie is dat?
Antwoord : De tinnegieter waarover het hier gaat is Jacobus Bernardus Ryelandt uit Brugge. Hij werd meester in de ambacht in 1765 en overleed in 1805. Dit gildebord, toebehorende aan de Sint Sebastiaansgilde uit Brugge, werd vier jaren na zijn overlijden voorzien van bijkomende inscripties.
Sprekend merk
Philippe
( 2011-07-17)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste tinliefhebbers, Op het deksel van deze kruik staat het jaartal 1753, maar de keuren zijn mij niet bekend. Kunt u mij helpen met het uitleggen van deze keuren? Hartelijk dank voor de moeite, Philippe
Antwoord : Het aardewerk kannetje en het deksel dateren uit de tweede kwart van de 18e eeuw. Het deksel werd gemaakt door Carl Friedrich Fischer uit de stad Gera (ten zuiden van Leipzig). Hij was er werkzaam van 1725 tot 1742. De vis onder het Paaslam verwijst naar zijn naam. Zijn merk is dan ook een voorbeeld van een zogenaamd "sprekend merk". De leeuw verwijst naar de stad Gera. De eigenaars-inscripties op het deksel werden later aangebracht
Litre-maatbeker
Philippe
( 2011-07-17)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij helpen met het dateren van deze maatbeker van 1 liter en eventueel de maker?
Antwoord : Dit inhoudsmaatje is van Franse makelij. Het merk is ons helaas niet bekend. Op het handvat van de maat is een officieel Frans ijkmerk zichtbaar dat vanaf 1873 ingevoerd werd. Volgens onze informatie was dit merk nog van toepassing tot minstens in de tweede helft van vorige eeuw. Vermoedelijk dateert dit maatje uit de eerste helft van vorige eeuw.
Literkan
Philippe
( 2011-07-17)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij helpen met het dateren van deze kan en evt de maker?
Antwoord : Het roosmerkje is ons helaas niet bekend.De maatkan is hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit onze streken en werd vermoedelijk gemaakt in de tweede helft van vorige eeuw.
Sint Niklaas
Philippe
( 2011-07-17)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij meer informatie geven over de maker en leeftijd van deze borden?
Antwoord : Deze merken zijn van een tot op heden onbekende 18e eeuwse tinnegieter met de initialen NS. Hij werd meerster in de ambacht in 1752. Er is een vermoeden dat deze gieter afkomstig zou zijn uit Sint Niklaas doch zekerheid is hier niet over.
Bord
Philippe
( 2011-07-17)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij meer informatie geven over de oorsprong van dit bord? Bedankt voor alle moeite! Met vriendelijke groeten, Philippe
Antwoord : Deze merken zijn ons niet bekend. Ook onze collega's van de Nederlandse Tinvereniging konden ons niet verder helpen. Het bord dateert hoogst waarschijnlijk uit de 18e eeuw.
Doonikse kan
Philippe
( 2011-07-17)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij zeggen of dit een authentieke Doornikse 18de eeuwse kan is, of een latere kopie?
Antwoord : Dit is geen 18e eeuwse kan maar wel eentje dat gemaakt werd in de 19e eeuw door de tinnegieter Jean Francois Fyen. Deze ambachtsman werd geboren in 1780 en was omstreeks 1811 werkzaam als tinnegieter in Doornik. Dit vermoedelijk tot rond het midden van de eeuw. Hij overleed in 1860.
Datering
veldeman eddie
( 2011-07-15)
Vergroot Vergroot
Vraag : goeden dag is het mogelijk deze kan te dateren en de afkomst te bepalen onderaan de kan staat ook een stempel met"de keghel"op
Antwoord : De inhoudsmaat is afkomstig van de tinnegieters-werkplaats van de familie De Keghel uit Gent. Deze familie nam in 1829 een tinnegietersbedrijf over in de Korte Muntstraat en bleef deze uitbaten tot in 1917. De maat werd een eerste maal ter ijking aangeboden in 1835 in het ijkkantoor van Gent. De studie van de ijkmerken leert ons dat de maat in 1842 verhuisde naar de streek van Oudenaarde. De 16e en laatste keuring gebeurde in 1874.
Engelse schotel
Hans
( 2011-07-14)
Vergroot Vergroot
Vraag : hallo we hebben een tinnen bord doorsnede 42 cm met de volgende tekens erin , kunt u mij hier iets meer over vertellen
Antwoord : Dit is een Engels bord daterend uit de 18e eeuw. De foto met de drie schildjes is onvoldoende scherp om met zekerheid de gieter te bepalen. Mogelijks gaat het hier over de tinnegieter Joseph Dafford die werkzaam was ca 1770. Vermoedelijk zal er naast de drie schildjes nog een vierde zijn (al dan niet uitgesleten of leesbaar) met daarin de initialen ID. De initialen op de tweede foto verwijzen naar de vroegere eigenaar.
Brugge
maddens noël
( 2011-07-02)
Vergroot Vergroot
Vraag : hallo, bij het uitruimen van een oude boerderij heeft mijn zus dit bord gevonden weggestoken achter een wandje aan de schouw van het woonhuis.Het bord meet overmeten 34 cm - is 3.5 cm hoog - en heeft een gewicht van 1,348 kgr - de rand van het bord is +/- 5 cm. Er zijn geen versieringen. Op de rugzijde is, moeilijk waar te nemen,een merkteken te zien. Volgens ons een soort "b" in een wapenschild.er zijn ook wat uitstulpingen en verkleuring te zien.Onze vragen:is dit inderdaad een 18eeuws bord? is dit een vlaams bord? en wat betekent het merkteken? welke is of kan de oorzaak zijn van de uitstulpingen en evrkleuringen of is dit eigen aan oud tin? met dank voor uw bereidheid tot inlichtingen
Antwoord : Of het bord nu uit de 18e of uit de 19e eeuw dateert, is niet uit te maken aan de hand van het merk. De gotische "B" gevat in een wapenschild werd namelijk gedurende honderden jaren gebruikt als herkomstmerk voor de stad Brugge. Naast dit merk is er hoogstwaarschijnlijk nog een ander merk aanwezig (geweest). Dit ontbrekende merk zou ons toelaten om het bord te dateren en zelfs eventueel toe te wijzen aan een Brugse tinnegieter. Een verweerde tinhuid en oneffenheden, oa tgv corrosie ea, is niet uitzonderlijk voor dergelijke oude stukken. De omgevingsfactoren waarin het stuk de tand des tijds heeft doorstaan zijn hiervoor bepalend.
Ijkmerken
Ben Guldentops
( 2011-07-02)
Vergroot Vergroot
Vraag : Hallo, Heb deze kan gevonden op zolder van overgroot- oma !? Van welke tin-gieter zou dit kunnen zijn of welke streek ? Woon in omgeving van Lier !
Antwoord : De drie letters op het deksel zijn eigenaars-initialen. De ijkmerken op de rand naast het handvat vertellen ons dat deze inhoudsmaat in 1838 voor de eerste maal ter ijking werd voorgelegd in het ijkkantoor Ieper. Bij gebrek aan foto's van de tinnegietersmerken is het echter niet uit te maken of deze maat ook effectief door een Ieperse ambachtman werd vervaardigd.
Gelder ?
René
( 2011-06-26)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte Graag had ik wat meer info over de maker en ouderdom van deze tinnen kan
Antwoord : Deze merken tonen aan dat er nog heel wat puzzlestukjes ontbreken over het tingebeuren van onze voorouders. Het roosmerk is ons bekend, doch helaas als 18e eeuws onbekende Nederlandse tinnegieter. Het engelmerk daarentegen is echter niet bekend, maar in het merk is wel leesbaar dat het over Gelder gaat. Deze stad maakte tot 1703 deel uit van de Zuidelijke Nederlanden en werd nadien Duits gebied. De huidge Duitse naam is Geldern. Verder onderzoek zal ons op termijn hopelijk een antwoortd kunnen geven of dit nu een Duits of een Nederlands merk is.
Bord en maatje
yvonne heuvink
( 2011-06-20)
Vergroot Vergroot
Vraag : Graag zou ik van U willen weten waar deze vandaan komen en hoe oud ze zijn ? vriendelijke groet Yvonne
Antwoord : Het bord werd gemaakt in Breda (NL) door de tinnegieter Wynand Beens. Hij was werkzaam vanaf het einde van de 18e eeuw tot in het begin van de 19e eeuw. Het merk van het maatje is niet duidelijk genoeg om uitspraken te kunnen doen.
Amsing
Sus
( 2011-06-12)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik heb een tinnen bekertje van de Fa. Amsing te Groningen en ik zou graag weten in welke periode deze tingieterij bestond. Ikzelf kan er niets over vinden en het Gronings Stads Archief heeft mij geen antwoord gegeven. Alvast bedankt voor jullie info!
Antwoord : Het merk werd gebruikt door de twee laatste tingeneraties van de familie Amsing. Berend Amsin, geboren in 1880 en overleden in 1965, was in Groningen (Nl) werkzaam van 1905 tot 1946. In dit jaar nam zijn zoon Harm de zaak over en bleef er actief tot in 1985, waarna de tingieterij van de familie na 148 jaren werd opgeheven. Verdere informatie kan teruggevonden worden in het boek "Groninger Tinboek" van Jan Westers uitgegeven in 2008.
Lepel
B. Janson
( 2011-06-10)
Vergroot
Vraag : Beste, Deze lepel is een bodemvondst uit Antwerpen. Kunt U mij helpen aan een datering en eventueel gegevens over het roosmerk met de initialen R.M
Antwoord : Tot op heden is er geen Antwepse tinnegieter bekend met de initialen RM of PM. Alhoewel de vorm van het merk erg Antwerps aandoet wil nog niet zeggen dat die ook van daar afkomstig is. Het centrum van de roos zou uitsluitsel kunnen geven maar helaas is dit deel niet meer te onderscheiden. Verder dient deze lepel geplaatst te worden op het einde van de 18e eeuw en het begin van de 19e eeuw.
Doopbekken
jaap van der heijden
( 2011-05-31)
Vergroot Vergroot
Vraag : Giede middag, Deze schaal is als doopbekken gebruikt. Ik neem aan dat hij van tin is, er staat een engelmerk in ( zie foto) De schaal is nogal verweerd ik krijg hem met koperpoets niet schoon. Vragen: is dit inderdaad tin, , Zoja wlke rigoreusere middelen zijn er om hem weer helemaal schoon te krijgen? Is er nog iets te zeggen over de herkomst? dank u wel, Jaap
Antwoord : De schaal is zonder twijfel van tin en werd gemaakt in de tinnegieterij "De Tinkoepel" uit het Nederlandse Zaandam in de laatste kwart van vorige eeuw. Verweerd tin zal dmv koperpoets of ander middel niet schoon te maken zijn. Polieren kan de verweerdheid enigszins maskeren.
Dinant
Benny Stas
( 2011-05-22)
Vergroot Vergroot
Vraag : Graag wat meer info over dit bord. Is het de moeite om te bewaren?
Antwoord : Dit is een 18e eeuws bord afkomstig uit Dinant en gemaakt door tinnegieter Perpete Ignace Bourguignon. Hij werd meester tinnegieter in 1752 en overleed in 1794.
Bord
Benny Stas
( 2011-05-22)
Vergroot Vergroot
Vraag : Graag wat meer info over dit bord. Is het de moeite om te bewaren?
Antwoord : Het bord is een antiek bord dat vermoedelijk dateert van het begin van de 19e eeuw. Helaas is de foto van het merk niet duidelijk genoeg om de herkomst en de datering juist te bepalen.
Schenkkan 1
Lode Valcke
( 2011-05-08)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ons moeder had op de boerderij in Zuid-West Vlaanderen, 2 tinnen kannen, die wellicht vrij oud zijn en misschien een bepaalde waarde hebben. Is het mogelijk om dit eens na te gaan en een idee te geven van de waarde? We vermeoeden dat de kannen van de 18de eeuw of vroeger zijn.
Antwoord : Deze schenkkan is afkomstig uit Kortijk en werd gemaakt door de tinnegieter August Hollebeke. Hollebeke was er werkzaam vanaf 1788 en wordt vermeld tot omstreeks 1849. Waardebepalingen worden niet gedaan in deze rubriek.
Breitrandteller
Arno Orth
( 2011-05-08)
Vergroot Vergroot
Vraag : Hallo, können Sie mir etwas über die Herkunft sagen. Durchmesser: 24 cm 1 Monogarmm mit Krone datiert 1730 2. Monogramm später hinzugefügt 3 Marken sind auf dem Teller: 2 gleiche rechts und links von der Namensmarke: VANDENBROEK. Besonderheiten. Der Rand ist auf der Rückseite gehämmert. Der Rand ist vorne und hinten profiliert(Randprofil).Der Teller hat starke Benutzungsspuren. Eine Kopie schliesse ich aus, ich sammle schon 30 Jahre und den Teller halte ich für original. mit freundlichen Grüßen Arno Orth Marken
Antwoord : Het is weinig waarschijnlijk dat uw tinnen bord uit Vlaanderen komt. Er is namelijk geen enkele tinnegieter bekend met de naam Van den Broek in Vlaanderen. Merken met engeltjes en bazuin of trompet zijn meestal wel terug te vinden in Nederland en in de grensstreek met Duitsland. In Nederland zijn er tinnegieters met die naam bekend in Amsterdam, Nijmegen en Leiden. Bij gebrek aan informatie over de voornaam, is het echter niet mogelijk om het merk toe te wijzen. De "kardinaalschotel" werd vermoedelijk gemaakt in het het begin van de 18e eeuw. De inscripties op de voorzijde zouden van iets latere datum kunnen zijn.
Schild
Schrijvers
( 2011-05-07)
Vergroot Vergroot
Vraag : Is het mogelijk de herkomst en oudheid te bepalen. Stempel aanwezig, niet echt duidelijk een naam maar we vermoeden De(e)lens, Belens.Het zou tin of vertint zijn, en afkomstig uit een kasteel vermoedelijk uit de Loirestreek in Frankrijk. Alvast bedankt Schrijvers AM
Antwoord : Dit schild heeft misschien ooit in Frankrijk gehangen als decoratie maar is zeker niet afkomstig van onze zuiderburen. Het merk is ons niet bekend maar de bestudering ervan laat ons toe het toe te wijzen aan Brussel: centraal op het merk is het symbool van de stad Brussel (Sint Michiel met de draak) afgebeeld en op het merk staat bovendien de tekst "Old Brussels Tin". Ook op het schild zelf is Sint Michiel nogmaals afgebeeld. De op het merk vermelde tinnegieter Delens of Delons is ons ook niet bekend. Dit is weliswaar geen echt antiek stuk maar de reliefversiering met Adam en Eva, de hel enz zijn toch wel erg fraai en met de nodige zorg uitgevoerd. Het schild dateert vermoedelijk ergens uit de helft van vorige eeuw.
Scheldevondst
johan
( 2011-04-26)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte, Hebben deze beker gevonden in de Schelde,en zijn benieuwd naar de ouderdom van deze ( drinkbeker ? ) diam. onderzijde 50 mm - hoogte 70 mm. stempel onderzijde roos ? met kroon en initialen P - vervolgens( r of p ) - en mogelijks nog een ? Misschien kunnen jullie hier ons mee helpen ? Heb ook nog een vraag betreffende het eventueel herstellen van deze beker, om de vorm er terug in te krijgen , hoe pak ik dit het beste aan ? het al geprobeerd deze koud te verplooien met de hand, maar krijg hier geen beweging in, ook licht verwarmen ( kokend water ) en dan proberen plooien met de hand gaat ook niet. Misschien heb je hiervoor ook tips. Alvast bedankt op voorhand. Met vriendelijke groeten, Johan
Antwoord : Wij hebben hier vermoedelijk te maken met een tinnen stuk van de Antwerpse tinnegieter Petrus De Buck. Hij werd meester tinnegieter in 1713 en overleed in 1768. Dit kroesje deed dienst als drinkbeker en/of ook als beker voor dobbelstenen. Wat er met het stuk gebeurd is en hoe het uiteindelijk daar geraakt is waar het gevonden werd zal helaas nooit achterhaald kunnen worden.
Robert Pompe
gabrielle smits
( 2011-04-24)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kan u mij iets meer vertellen over dit merk. Vrg,
Antwoord : Dit roosmerk, met in het centrum de letters RP, is afkomstig van de Brusselse tinnegieter Robert Pompe. Hij werd geboren in 1885 te Ukkel en nam in 1903 een Brusselse tinnegieterswerkplaats over. Omstreeks 1964 werd het bedrijf overgelaten aan zijn schoonzoon. Zie in dit verband ook het antwoord op vraag 2010-05-09.
Lodewijk XVI kandelaars
Anthonie van der Vaart
( 2011-04-08)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt U voor mij de maker en de tijd achterhalen van deze set kandelaars? diameter voet 12 cm; totale hoogte 26 cm onder de voet staat een teken met de letters VOB
Antwoord : Deze fraaie kandelaars in de Lodewijk XVI stijl werden gemaakt door de Haarlemse (NL) tinnegieter Vincent Overbeeck. Hij was er werkzaam vanaf 1792.
Zoutvaatje
Van de Broeck Patricia
( 2011-03-30)
Vergroot Vergroot
Vraag : We hebben hier een antiek tinnen zoutvatje onderaan gemerkt met X en kroontje.Geen initialen te zien. Graag wat over ouderdom en waarde. Mvg
Antwoord : Het gebruik van het merk met de gekroonde X is van oorsprong Engels maar werd nadien ook in de Nederlanden gebruikt. Het merkje verwees naar kwalitatieve tinproducten. Dit 19e eeuws zoutvaatje kan dus zowel afkomstig zijn uit België als uit Nederland. Waardebepalingen worden via deze rubriek niet gedaan.
Aalst
Van Elsen-De Beck
( 2011-03-01)
Vergroot Vergroot
Vraag : graag zouden we de herkomst, ouderdom en betekenis van het kenmerk kennen,dank bij voorbaat.
Antwoord : Dit bordje werd gemaakt door Constantinus Jacobus De Joncker in het midden van de 18e eeuw. Hij is vermoedelijk afkomstig uit Brussel waar hij van 1727 tot 1729 als leerjongen tewerkgesteld was. Na het bekomen van het meesterschap heeft hij zich als meester tinnegieter gevestigd in Aalst. Hij overleed er in 1775. Het merkje met het zwaard, de leeuw en de dubbelkoppige adelaar is het stadsmerk van Aalst. Het roosmerk verwijst naar de kwaliteit van de gebruikte tinlegering.
Mosterdpotje
Van Elsen-De Beck
( 2011-03-01)
Vergroot Vergroot
Vraag : bedankt voor het vorige, heb nog 2 kannetjes.Zou dit ook kunnen zijn van C.J.De Joncker en horen die samen met de borden, zie voorgaande vraag,dank voor de hulp. Het zijn erfstukken die we nooit verkopen, we willen alleen de herkomst achterhalen.
Antwoord : Het is mogelijk dat deze mosterdpot ook afkomstig is uit Aalst maar zeker is dit niet. Het roosmerkje onderaan in de voet is hiervoor onvoldoende herkenbaar en de herkomst zal nooit kunnen bepaald worden. Anderzijds is dit waarschijnlijk een 18e eeuws mosterdpotje en dus wel te plaatsen in dezelfde periode al het bordje.
Tin
danny
( 2011-02-28)
Vraag : Hallo, Ik heb een aantal tinnen beschadigde voorwerpen,weten jullie waar ik dat het beste in kan leveren ?
Antwoord : Zonder zicht te hebben over welk soort tin het gaat, is het voor ons onmogelijk een advies te geven.
Onbekende merkjes
adrie faasse
( 2011-02-27)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt U bepalen uit welke tijdsperiode dit bord stamt d.m.v. het tinmerk, tinnengieter? en land van oorsprong? Bij voorbaat mijn hartelijke dank
Antwoord : Ook deze merken zijn ons niet bekend en blijven voorlopig in de het vakje "onbekende merken". De initialen van de tinnegieter, in de kroonband van het roosmerk, dienen als EVM of als EVH gelezen te worden. De voornaam is terug te vinden op het engelmerkje: Evert. Het merkje zou afkomstig kunnen zijn uit Nederland.
Roosmerkje
adrie faasse
( 2011-02-27)
Vergroot
Vraag : Deze waarvan ik 5 dezelfde bezit, heeft een gekroonde tudorroos met de initialen hh. een duits tinmerk heeft dit ook, Hinderk Harmens Emden 1743 Echter de kroon wijkt af. een andere bron geeft aan: werkzaam rond 1600 met de initialen hh
Antwoord : Het merk is ons helaas niet bekend. Bij het doornemen van naslagwerken uit Nederland, België en Duitsland kan men menige tinnegieters terugvinden met roosmerken waarvan de initialen overeenkomen met deze op de lepels. Een identificatie kan alleen als ook de vormgeving van het merkje overeenkomt. Dit is hier niet het geval en kan de herkomst en datering dus niet juist bepaald worden.
Bord
adrie faasse
( 2011-02-27)
Vergroot Vergroot
Vraag : ouderdomsbepaling tinnen bord Mij is wel bekend uit het tinmerk dat het betreft de tinnengieter meeuws gaat. Deze is vanaf 1775 begonnen, maar in welke tijdsperiode werd dit tinmerk nu door hen toegepast? Ik had veel vragen, ben heel benieuwd naar de antwoorden!
Antwoord : De initialen IM van dit Nederlandse viermerk uit 's-Gravenhage zijn deze van Johannis Nicolaas Meeuws. Hij wordt vermeld in 1775 en het atlier werd na ongeveer 200 jaar activiteit rond 1958 opgeheven. Dit bord is vermoedelijk te plaatsen in de tweede helft van de 19e eeuw.
Tasse de vin
Hans Stoop
( 2011-02-18)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte redactie, Onlangs kreeg ik in mijn bezit klein tinnen bakje met vreemde vorm. Het bakje lijkt op een medicijnschuitje, maar dan zonder tuitje. Kunt u mij a.h.v. bijgevoegde foto's zeggen hoe oud het bakje is en wat de herkomst en functie is geweest? Bij voorbaat dank.
Antwoord : Dit is geen variante van het klassieke medicijnschuitje maar een "tasse de vin" (ook soms tastevin genaamd). Dit bakje - met een vermoedelijke diameter van rond de 6 cm - werd door de wijnboeren gebruikt om in hun kelders de wijnen te beoordelen op hun smaak en rijpheid. De oorsprong van dit voorwerp situeert zich in Bourgondië (Fr). Het gebruik ervan bleef vooral beperkt tot Frankrijk en is in de loop van vorige eeuw op een paar uitzonderingen na in onbruik geraakt. Dit exemplaar zal hoogst waarschijnlijk een Franse tastevin zijn uit de laatste kwart van de 19e eeuw of uit begin van de 20e eeuw.
Kaarsenhouder
murat
( 2011-02-11)
Vergroot Vergroot
Vraag : ik wil informatie over deze tin voorwerp en merkteken en of antiek is
Antwoord : De merken op deze Nederlandse kaarsenhouder zijn afkomstig van de firma Foca uit Oosterbeek. Het bedrijf was actief vanaf 1948 tot het einde van vorige eeuw.
Wapenschild
Leurentop Anita
( 2011-02-10)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte, Ik heb van mijn overleden moeder enkele tinnen voorwerpen, waaronder een grote tinnen bord met een, naar mijn mening wapenschild anno 1784. Op de achterzijde staan twee indentieke stempels in de vorm van een kroon met vijfbladig klavertje. Graag had ik van u vernomen wat het wapenschild betekend en of het bord inderdaad van 1784 dateert. Alvast bedankt.
Antwoord : Of dit een echt wapenschild is of eentje ontsproten uit de fanatsie van de graveerder weten wij niet. Het jaartal 1784 en de overigens fraaie gravering kan voor enige verwarring zorgen. De schotel is van veel recentere makelijk en werd vermoedelijk vervaardigd in het midden van vorige eeuw. De merken op de achterzijde zijn fantasiemerken.
Beddenkruik
Harold Colen
( 2011-01-26)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij iets vertellen over de maker en de ouderdom van deze kruik en waar werd deze voor gebruikt.
Antwoord : Met heet water gevuld deed deze tinnen beddenkruik dienst als bedverwarmer. De kruik is afkomstig uit s'Hertogenbosch (NL) en werd gemaakt door tinnegieter Jacobus Van Engelen die er werkzaam was vanaf ca 1824 tot aan zijn dood in 1848.
Tinmerk deksel
gabrielle smits
( 2011-01-24)
Vergroot Vergroot
Vraag : Is dit een Leuvens tinmerk. Staat op een aardewerk kan uit Lille ca.1760-70. Vrg en dank, Gabrielle Smits
Antwoord : Het roosmerk op het tinnen deksel van deze mooie kan is afkomstig van de Leuvense tinnegieter Fransiscus Charlis die meester in de ambacht werd in 1761. Hij overleed op 23 februari 1810.
Siertin
Leo Bogaers
( 2011-01-23)
Vergroot Vergroot
Vraag : Is hierover iets bekend of breng het binnen bij een tingieterij (of containerpark)
Antwoord : Het materiaal waaruit deze set werd vervaardigd wordt Britannia Metal genoemd. Het is een legering van tin met antimoon en koper. Dit servies werd in het bedrijf "James Dixon & Sons" uit Sheffield (Engeland) gemaakt en dateert waarschijnlijk uit het midden van vorige eeuw. Het bedrijf - opgericht door James Dixon in 1806 - kwam in 1976 in Amerikaanse handen.
Kandelaar
demarteau
( 2011-01-21)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ls. In de schuur van mijn opa vond ik 50 jaar geleden deze kandelaar.Ik heb geen idee waar deze kandelaar vandaan komt. Mijn voorvaderen stammen waarschijnlijk uit de omgeving van Luik. Kunt u iets melden omtrent de maker van deze kandelaar en zijn tijd? Hoogachtend, J.Demarteau
Antwoord : De merken op deze tinnen kandelaar zijn van een tot op heden onbekende tinnegieter. Door vergelijkingen van de merken met bestaande databestanden zouden dit mogelijks merken kunnen zijn van de tinnegietersfamilie Beens uit Breda (NL). Zekerheid is hier echter niet over. De kandelaar is vermoedelijk te dateren eind 18e eeuw of het begin van de 19e eeuw.
Tinmerk
F.M.Hoogenboom
( 2011-01-18)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte mevr/mhr, kunt u achterhalen van wie de initialen HK zijn en mogelijk de herkomst van de kandelaar. Deze is niet gesigneerd, is vermoedelijk verzilverd geweest,de onderkant is dichtgemaakt
Antwoord : Het engelmerkje HK op het tinnen papkommetje is één van de merken gebruikt door de Nederlandse tinnegieterij Hendrik Kamphof uit Zwolle. Het bedrijf werd opgericht rond 1864 en stopte met zijn activiteiten juist voor de tweede wereldoorlog. Dit merkje is vermoedelijk uit de laatste faze van de gieterij te situeren.
Leuvense tinnegieter
Anthonie van der Vaart
( 2011-01-16)
Vergroot
Vraag : In mijn genealogie komt de naam Piot uit Leuven voor, waarvan in de familieoverlevering beweert werd dat het een tinnnegietersfamilie was. Het betreft hier Maria Piot die in 1769 huwde in Leuven met Michiel Aerssen uit Groot Zundert. Haar vader was Bartholomeus Josephus Piot (Leuven 1720-1775) en haar grootvader was Jacobus Piot (Leuven 1694-1746). Vraag1; kunt U dit bevestigen? Vraag 2; zijn er meestertekens van hun produkten bekend? Vraag 3: Kunt u de onderstaande tekens thuisbrengen? (6 identieke borden)
Antwoord : De bewering is juist. Het is de grootvader, Jacobus Piot, gedoopt op 11 februari 1694 in de Sint Pieterskerk te Leuven en aldaar overleden in 1746, die er meester tinnegieter werd op 19 mei 1713. Hij was de vader van oa Michael Josephus (°1728) en oom van Joannes Piot (°1742) die later ook meester tinnegieters werden in Leuven. Enkel van Joannes is een meestermerk en roosmerk gekend. De merken met de initialen IT zijn als Nederlandse merken gecatalogeerd en afkomstig van een tot op heden onbekende 18e eeuwse (tweede helft) tinnegieter.
Bordje
h van der linden
( 2010-12-27)
Vergroot Vergroot
Vraag : geachte heer mevrouw, ik zou graag iets meer weten over dit bord. weet u iets over het initiaal op de rand IPV en over het merk er staat philliph schuberth rein zin en in het midden een engel met een zwaard in de rechterhand en een weegschaal in de linkerhand. mvg h vd linden
Antwoord : De initialen op de rand van het bord verwijzen naar de vroegere eigenaar. Eigenaars-initialen zijn in de meeste gevallen heel moeilijk te achterhalen en zeker als het om een buitenlands stuk gaat. In verscheidene streken van Duitsland zijn tinnegieters terug te vinden met deze familienaam maar helaas beantwoordt geen enkele aan de voornaam "Philiph". Het bord is vermoedelijk 19e eeuws.
Kandelaar 2
Danielle
( 2010-12-23)
Vergroot Vergroot
Vraag : kan u aan de hand van de merktekens zeggen van waar en hoe oud deze kandelaar is ? Hoogte : 13 cm, en 8-zijdig.
Antwoord : Ook dit is geen antieke kandelaar maar een namaak daterend uit vorige eeuw. De merken zijn fantasiemerken.
Doornikse kan
B.P.J.Jansen
( 2010-12-18)
Vergroot Vergroot
Vraag : geachte heer/mevr. Ik ben onlangs in het bezit gekomen van deze tinnen kan. Hij is gemerkt: van der bruggen tournay. Kunt U mij iets vertellen omtrent deze tingieter,en de leeftijd van dekan? Bij voorbaat dank, Ben Jansen. Spijkenisse. nl.
Antwoord : De kan werd in het atelier van Louis François Van der Bruggen gemaakt. Deze tinnegieter uit Doornik werd geboren op 21 mei 1800. Het jaar van zijn overlijden is ons niet bekend. Zijn werkzame periode siuteert zich tussen 1832 en ca 1851.
Pint
Van den Ostende, Jacques
( 2010-12-08)
Vergroot Vergroot
Vraag : In de bodem komt volgend merk voor : Engel houdende 'n schild met daarin de initialen C T. Voorts afbeelding van 'n kerk en 'n stadspoort. Is dit Engels ? Wie is de maker ? Dank bij voorbaat voor informatie.
Antwoord : Dit merk is ons niet bekend en is waarschijnlijk een fantasiemerk. Een aantal kenmerken op de foto van de beker doen ons vermoeden dat het hier niet over een authentiek stuk gaat. Zekerheid kan echter pas geboden worden bij nader onderzoek.
Zuigflesje
Peter
( 2010-11-28)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste Lezer, Kunt U me wat vertellen over het merk op dit zuigfleje, is het misschien ,,Vlaams,,het heeft de letters M.B. Groet Peter uit nederland
Antwoord : Het roosmerk op dit zuigflesje is afkomstig van tinnegieter Michel Balthazar Francois Boisacq uit Doornik. Hij werd meester tinnegieter in 1769 en overleed in 1830.
Kampfer
Dominique
( 2010-11-26)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste, Ik ben in het bezit van een oude Kampfer pot. Zou u mij iets meer kunnen vertellen over de makers en de ouderdom van deze pot aub? Alvast bedankt.
Antwoord : De pot komt vermoedelijk uit een apotheek en dient qua ouderdom in het midden van vorige eeuw geplaatst te worden. Voor 1900 was kamfer een vrij zeldzaam natuurlijk product. Begin 1900 werd kamfer op een synthetische wijze geproduceerd maar het gebruik is binnen de medische wereld beperkt gebleven. Het merk is ons niet bekend.
Soepterrine deel 1
de clercq jo
( 2010-11-03)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kan u mij aub iets meer vertellen over het merk achteraan en in welke tijd dit voorwerp werd gefabriceerd. Mvg Jo
Antwoord : Het is niet mogelijk merken op wazige of van te ver af genomen foto's te identificeren. Ook hier is dit helaas het geval bij de doorgestuurde foto van de soepterrine.
Gedraaid bordje
a.lasance
( 2010-11-01)
Vergroot
Vraag : geachte mevrouw/mijnheer, u zou mij een groot plezier doen als u bijgaande merkn op een gedraaid tinnen bordje ( ca. 22 cm ) kan determineren! met dank en vriendelijke groet, a.lasance
Antwoord : De naam van deze Nederlandse tinnegieter en de werkplaats zijn tot op heden onbekend. De tinnegieter zou ca 1800 werkzaam geweest zijn.
Tinnen maat
Henk Bouman
( 2010-10-02)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij informeren over een KLEPMAATKAN volgens bijgaande foto's. Ik kan het Tinnegietersmerk niet vinden en zou graag willen weten wanneer deze als Tinnegieter actief was. Kunt u mij ook informatie over de Jaarletters geven. Op voorhand bedankt.
Antwoord : Dit maatje werd gemaakt door de firma Rudot in samenwerkingsverband met het huis Oudart uit Lille (Frankrijk). De samenwerking startte in 1840 en eindigde in 1875. De jaarletters zijn de ijkmerken die bij de controles werden aangebracht. Gezien na een aantal jaren dezelfde letters werden herbruikt is het niet uit te maken over welke jaren het juist gaat.
Koffiekan
Hugo Schroos
( 2010-09-30)
Vergroot Vergroot
Vraag : Hallo VT, Deze kan is naar zeggen in het bezit van mijn schoonfamilie sinds minstens 4 generaties. Ik ben een absolute leek, maar zie - door het houten handvat, tuitkop en (veredeld) eikeltje bovenaan toch enige familieband met de inzending van P. Aussems op 09.09? Niet? Vind het in elk geval een mooi stuk. Heb reeds veel gegoogeld en ben benieuwd wat jullie ervan weten. Groetjes. H
Antwoord : De merken op uw koffiekan zijn afkomstig van de Brusselse tinnegieter Petrus Josephus Stas, die meester tinnegieter werd in 1789. Hij is deken van de ambacht geweest van 1791 tot 1793. Verder wordt hij in de archieven vermeld als tinnegieter in de eerste kwart van de 19e eeuw. Uw kan is dus vermoedelijk afkomstig uit die periode.
Kastanjevaas
Maarten HAGENAAR
( 2010-09-30)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij enige informatie geven inzake de kastanje vaas waarvan afbeelding en keurmerk als foto zijn bijgevoegd. Merci Maarten
Antwoord : Deze kastanjevaas, afkomstig uit Nederland, lijkt op het eerste zicht eind 19e eeuws te zijn. De foto van het merk (waar vaag een engel op te zien is) is echter niet scherp genoeg voor verdere identificatie. Dergelijke vazen zijn vrij zeldzaam in de onze streken.
Kan
Dany Van der vloet
( 2010-09-27)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik heb hier een bier/waterkan in tin die al heel lang in het bezit van mijn grootouders is nu zou ik graag weten hoe oud deze kan kan zijn en welke maker die gemaakt heeft in de stempels zie ik nog de leters E.DL of F.DL Mvg Dany
Antwoord : Deze kan werkt gemaakt in het Brusselse tinnegieters-atelier van Fransiscus De Leeuw. De initialen in het merk dienen als FDL gelezen te worden. Fransiscus De Leeuw was werkzaam tussen 1835 en 1875.
Kelk
a.c. wester ofm
( 2010-09-20)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij vertellen welke merktekens de kelk draagt en uit welke tijd hij stamt. Ook de kandelaar heeft merktekens, maar die kan ik niet fotograferen. Weet u uit welke tijd de kandelaar kan zijn?
Antwoord : De merken op de foto zijn niet duidelijk genoeg voor indentificatie. De kelk lijkt gemaakt te zijn in de eerste helft van de 20e eeuw.
Kandelaar en wierookschuit
a.c. wester ofm
( 2010-09-20)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij vertellen welke merktekens de kelk draagt en uit welke tijd hij stamt. Ook de kandelaar heeft merktekens, maar die kan ik niet fotograferen. Weet u uit welke tijd de kandelaar kan zijn?
Antwoord : Zonder merken is het niet eenvoudig om voorwerpen juist te plaatsen in de tijd. De kandelaar is vermoedelijk gemaakt in het midden van vorige eeuw. Het wierookschuitje lijkt ouder te zijn en dateert waarschijnlijk uit de 19e eeuw.
Tinnen kan
Peter
( 2010-09-11)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste lezer, kunt u me iets over dit merk vertellen? Bovenin staat I.D. er onder 3 klavers in een schildje. alvast bedankt voor de info.
Antwoord : Op het eerste zicht lijkt dit een 18e eeuws Rembrandtkannetje. Het merk is ons niet bekend maar is ook weer geen echt oud merk. Deze kan zou dus een latere reproductie kunnen zijn. Dmv foto's is het echter niet altijd eenvoudig om dit juist te bepalen.
Waterkan
kroonenburg
( 2010-08-26)
Vergroot Vergroot
Vraag : Goedendag Beste, Kan u mij meschien meer vertellen over deze waterkan (zie bijlage foto`s). heb een waterkan van tollenaar in mijn bezit en zou graag willen weten wat hij ongeveer waard is en uit welke tijd hij stamt. heb wel begrepen dat het een export waterkan is maar verder kom ik niet echt. Ik denk ik schrijf een mailtje naar de kenners want de 1 zegt dit de ander dat.Hoop iets van u tehoren ,alvast bedankt voor u tijd en moeite. (hij is 23 en een halve cm hoog) Mvg Mark Kroonenburg,
Antwoord : Na het overlijden van Hermannus Tollenaar namen zijn zonen de leiding van het bedrijf over. Het bedrijf dat rond 1919 naar Buiksloot (NL) verhuisde heeft tussen 1915 en 1935 zijn voor de export bestemde stukken gemerkt met de stempel "Made in Holland". Wat de vorm betreft werden dergelijke schenkkannen al in de 18e en 19e eeuw vervaardigd en werden gebruikt voor allerlei dranken zoals bier, wijn en water. Waardebepalingen worden niet gegeven op onze site.
Merken
DD
( 2010-08-26)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik heb twee grote borden kunnen aankopen, en zou graag te weten komen of u de tekens herkend. De twee borden zijn vermoedelijk van Mechelen. Hopelijk vind u toch iets, alvast bedankt.
Antwoord : Deze merken zijn inderdaad afkomstig van Mechelse tinnegieters. De linkse merken, met in het roosmerk de initalen PS, zijn van Petrus Seresia, geboren in 1737 en overleden in 1826. De andere twee merken met de initialen HIF zijn toegewezen aan Henricus Josephus Franckx geboren in 1777 en overleden in 1828. Hij is als tinnegieter vermeld vanaf 1798. Na zijn overlijden heeft zijn weduwe het atelier voortgezet tot omstreeks 1855.
Bierkruik
Kouwer Patrik
( 2010-08-06)
Vergroot Vergroot
Vraag : Geachte, Op de rommelmarkt een tinnen bierkruik gekocht voor 6 euro. Was dit een goede koop en van welke gieterij is dit afkomstig ? Hartelijk dank bij voorbaat.
Antwoord : Deze kan werd gegoten in de eerste helft van vorige eeuw door de Brusselse tinnegieter Robert Pompe. De gegraveerde haan op de kan is het handelsmerk geweest van de in 1887 opgerichte brouwerij “Grande Brasserie de Koekelberg”, gespecialiseerd in Duitse bieren. Na de tweede wereldoorlog nam de brouwerij een concurrent over en veranderde de naam in “Ixelberg”. In 1970 ging het bedrijf over in buitenlandse handen.
Maatkan
Henk Bouman
( 2010-07-15)
Vergroot Vergroot
Vraag : Ik kocht op een rommelmarkt de Klepmaatkan volgens bijgaande foto's. Kunt u mij aan de hand van deze foto's wat meer gegevens verstrekken. Ik kan de ijken aan de hand van een Hollands ijklijst niet vinden. Vooral de ijkletters met het punt erachter kan ik niet verklaren. Weet u waar de kan vandaan komt ? (België, Nederland of miscchien in beide landen in gebruik geweest? Kent u de Tinnegieter ? Kunt u wat vertellen over de leeftijd ? Alle verdere informatie over de NEDKANLITRE is welkom. Bij voorbaat dank voor uw informatie.
Antwoord : Op de eerste foto kan je het merk terugvinden van de tinnegieter. Dit liter-maatje, met op het handvat de tekst “NEDKANLITRE”, werd gegoten in het atelier van Jan Francis Schutjes uit Eindhoven. Hij werd geboren in 1806 en overleed in 1883. De tweede foto gaat over de ijkmerken. Het zeshoekige merk met de langgerekte “S.” is het persoonlijk arrondissementsmerk van de ijker W. H. Siepkens, werkzaam in Eindhoven van 1820 tot 1865. De overige merken zijn de jaarletters van 1834 (letter P) tot en met 1839 (letter U).
Hebreeuws
Robert Verhoeven
( 2010-07-07)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste redakte, Bijgaand treft u aan een gegraveerde schotel met op de achterzijde een merkje. Ik zou graag willen weten wie en waar deze schotel gemaakt is. Misschien is zelfs iets bekend over de achtergrond van deze tingieter. Bij voorbaat dank!!
Antwoord : Dit bord werd in Duitsland gegoten en is vermoedelijk afkomstig uit Frankfurt of de omgeving ervan. Het kan 18e eeuws of 19e eeuws zijn. Het is een sederschotel dat op de eerste avond van het Joods Paasfeest tijdens de seidermaaltijd centraal staat. Op de schotel komen een reeks spijzen die een symbolische rol spelen in het verhaal van de uittocht uit Egypte. De kroon staat in verband met de Tora (de leer). Deze leer omvat de basis van het Joodse geloof en de vroegste geschiedenis van het volk Israëls. Rond de kroon staan afbeeldingen van een vis met het woord “Leviathan” (zeemonster/walvis), een ei (symbool voor het leven) en een paaslam (Joods offer). Onderaan is een beker wijn (teken van vreugde) waarmee het paasfeest wordt ingewijd. Op de buitenboord van de schotel staan verder nog de verschillende etappes van de feestavond alsook de namen van de symbolische gerechten die op de schotel worden geplaatst. In de welving zijn de namen Avraham ben en bar Mordechai gegraveerd - de vermoedelijke opdrachtgevers van de graveringen - en onderaan staat het Hebreeuwse jaartal 5668 wat overeenkomt met 1908.
Hollandse maat
Hans Stoop
( 2010-07-04)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste redactie: Onlangs heb ik een Hollandse maatkan verworven met een inhoud van "Ned. kan litre. De kan is vermoedelijk uit de periode tweede kwart 19e eeuw. Het merk onderop is ovaal en wat nog zichtbaar is de plaats Utrecht en de initialen C. V. B... De kan had oorspronkelijk een klep die verloren is gegaan. Weet wie de gieter, de arrondissementsijker zijn geweest en het eerste ijkjaar? Bij voorbaat vriendelijk dank.
Antwoord : Dit maatje werd gemaakt in het atelier van de Utrechtse tinnegieter C. Van Bemmel. Het driehoekig merk met de letter "B" verwijst naar de ijkmeester J. Borst (werkzaam in Utrecht 1827 - 1862). Voor zover wij kunnen zien op de foto dateert het oudste ijkmerk uit 1831 (letter M). Nadien werd het maatje nog vele malen ter ijking aangeboden (oa in 1834 en 1836).
Medicijnschuitje
Martine
( 2010-06-08)
Vergroot Vergroot
Vraag : Kunt u mij vertellen wat de functie van dit tinnen bakje is en hoe oud het is? Onderop de tuit zit een merk van een engel en de letters F O en onderop het greepje een tweekoppige staande vogel (adelaar?)
Antwoord : Dit is een zogenaamd tinnen medicijnschuitje. Deze werden tot in de 19e eeuw gebruikt om medicijnen toe te dienen aan zieken. Uw voorwerp dateert echter uit de tweede helft van vorige eeuw. Het werd gemaakt door het bedrijf Foca uit Oosterbeek in Nederland. Dit bedrijf, dat oorspronkelijk een aluminiumgieterij was, werd opgericht in 1948 en stopte met zijn activiteiten rond 1990. Het merkje op de greep is inderdaad een tweekoppige adelaar.
Oorkom
Hans Stoop
( 2010-06-03)
Vergroot Vergroot
Vraag : Beste redactie, In mijn bezit is een oorkom met onderop een merk met naar rechts lopende engel met palmtak en hieronder een liggende accolade en de letters I V E. De kom is 21,5 cm breed en 4,3 cm hoog. Bij voorbaat mijn dank.
Antwoord : Het merkje op de bodem van uw oorkom is toegewezen aan Jacobus Van Engelen uit 's-Hertogenbosch. Hij was er werkzaam als tinnegieter van ca 1824 tot aan zijn dood in 1848.
Kan
Jan Weijers
( 2010-05-09)
Vergroot Vergroot
Vraag : Heeft u aub even tijd om 2 kleine foto’s van me in te zien en me te zeggen of dat dit een bekende fabrikant van tin (geweest) is? Het betreft een soort waterkan. Onderop staan een 4-tal merken: 1: Een soort gekroonde bloem met RP erin. 2: De naam F. Herz Pompe. 3: Een leeuw met kroontje met een B eronder (België?) en daarlangs Etain Fin en Edeltin. 4: Een engel die een draak steekt (soort H. Joris) met ook weer de letters RP. Ik hoop dat je me op weg kunt helpen. Alvast hartelijk bedankt.
Antwoord : Deze kan werd gegoten in de tweede helft van de 20e eeuw door de laatste Brusselse tinnegieter Freddy Hertz-Pompe, die in het begin van de jaren zestig van vorige eeuw het bedrijf van zijn schoonvader overnam en in 1982 stopte met zijn activiteiten. De initialen "RP" in de gekroonde roos en in het stadsmerk van Brussel (aartsengel Michaël en de draak) zijn deze van zijn schoonvader Robert Pompe.
Copyright © 2014 - Vlaamse Tinvereniging Disclaimer
PhiProWeb